Muusikoiden.net
17.05.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Soittotaidon tyssääntyminen, miten jatkaa
1 2 3
Maikol
09.12.2023 15:38:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaran varressa on tullut pyörittyä jo monen monta vuotta.
 
Nyt on päässyt soitto siihen jamaan, ettei omaa rämpytystä jaksa kuunnella. En keksi mitään soitettavaa, muuta kuin niitä samoja ralleja, joita on tullut veivattua aivan liian pitkään.
Soittotaito ei ole kehittynyt enää vuosiin. Ei tietenkään, koska seinä on vastassa koko hommassa.
 
Tämä tappaa motivaation soittoon aika mallikkaasti.
 
Kaipaisin ideoita, millä saisi soittamisen ilon takaisin! Likit, tabut, tekniikat, biisit, mitä vain!
 
Eniten ongelmia tuntuu olevan nopeammassa soitossa plektran käsittelyssä. Sormet hiihtää (kunnes väsyy ja veri tervaantuu eikä sormetkaan enää liiku), mutta plekun käyttö on huonoa eikä pysy perässä, saati sitten tarkkana.
 
Jos löytyy vaikka suoraan linkkiä/vast johonkin tekniseen opetteluun, mitä itse tykkäät veivata ja olet todennut, että se kehittää kitaristina, laita ihmeessä.
 
Tyylilajeille olen hyvin avoin, kunhan pääsisi takaisin siihen nuoruuden intoon veivaamisessa.
 
They say money can't buy you happiness. It can buy you a beer and I think that's a good start
hallu
09.12.2023 16:55:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ai saaplari, nyt pistit pahan...... että nuoruuden intoon? ei siihen enää pääse. Into muuttuu pitkäjänteisyydeksi, voima korvautuu viisaudella ja nopeus groovella ja taimilla:-) en minä tiedä, mutta minulla tuohon samaan tunteeseen on auttanut, kun pistää kitaran hetkeksi laukkuun ja lukee vaikka jonkun kirjan tms. yksi mikä myös on itseäni auttanut, on ollut ottaa joku toinen soitin käteen, piano, rummut, perkussiot, basso...... mistäpä kukanenkin sen oivalluksen löytää.
 
Mukavat Kengät- Hittejä, joita kukaan ei kuuntele
Maikol
09.12.2023 17:05:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: Ai saaplari, nyt pistit pahan...... että nuoruuden intoon? ei siihen enää pääse. Into muuttuu pitkäjänteisyydeksi, voima korvautuu viisaudella ja nopeus groovella ja taimilla:-) en minä tiedä, mutta minulla tuohon samaan tunteeseen on auttanut, kun pistää kitaran hetkeksi laukkuun ja lukee vaikka jonkun kirjan tms. yksi mikä myös on itseäni auttanut, on ollut ottaa joku toinen soitin käteen, piano, rummut, perkussiot, basso...... mistäpä kukanenkin sen oivalluksen löytää.
 
Rummuthan ne tällä hetkellä soi. Kiinnostus olisi kehittyä silti enemmän kielisoittimien puolella :)
 
They say money can't buy you happiness. It can buy you a beer and I think that's a good start
mpekkanen
09.12.2023 17:40:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan noita erilaisia asteikoista vaikka kuinka paljon. Esim erilaisia 7 sävelen asteikoista on 66 ja jokaisesta sen 7 erilaista moodia eli 7x66= 462 erilaista asteikkoa ja jokaisen asteikon voi soittaa 12 eri sävelestä. Jo yksistään siinä on soitettavaa aika pitkäksi aikaa. Veikkaan, että ihan kaikki ei mene kokoneemmaltakaan kitaristilta. Tai sitten on jo aika hyvä jos voi soittaa kaikenlaista kuin apteekin hyllyltä...
Ja on noita asteikoista 5, 6 ja 8 sävelenkin asteikkoja, että ei ne ihan heti lopu.
 
Nuo asteikot pitäisi opetella sujuvasti koko kaulan matkalta ja jammaila sitten menemään. Jo pelkästään noissa on paljon soittamista, vaikka ei niin nopeutta esim harjoittelisikaan.
Minä olen yrittänyt soittaa niin, että otan yhden asteikon käsittelyyn ja yritän sillä tehdä omaa musiikkia. Jos sen yhdistää vaikka I, IV, V tyyliseen blues rakenteeseen, niin kolmella asteikolla tekee jo paljon omanlaista musaa, mitä voi itsekseen jammailla. Toki jollain luupperilla saa laitettu helposti sointuja taustaksi.
 
Se on toinen asia, miten saisi saman innostuksen kuin joskus nuorena. Ei välttämättä mitenkään, mutta minusta uusilla asteikoilla tulee uutta väriä soittoon ja niillä on mukavaa sekä haastavaa yrittää tehdä itselle uutta musiikkia.
 
Joskus voi olla ihan paikallaan pitää myös pientä taukoa musiikissa.
 
mpekkanen
09.12.2023 18:01:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Erilaiset viritykset tuo myös paljon lisäväriä soittoon. Itse tykkään käyttää normaali vireen lisäksi avointa G-virettä ja hawajimusasta käytettävää C6-virettä. Netistä löytyy ohjeet miten tuollaiset vireet otetaan jos ne enemmän kiinnostaa. C6-vire on sellainen, että se vaatii ihan omanlaisen kielityksen, koska siinä ei mennä kvartin välein ylöspäin.
C6:lla soitettu musa kuulostaa aina ns hawajimusalta ja se on aika mielenkiintoinen soittaa.
Erilaisia erikoisvireitä on todella paljon ja niillä saa uutta väriä siihen soittoon, jos sellaista etsii.
 
DADgad virettä kannattaa kokeilla, sillä saattaa saada aika erikoisia sävyjä ihan tavallisiinkin asteikoihin. Ja jos tykkää blues musasta niin avoin-D ja avoin-G vireitä kannattaa myös kokeilla slideputken kanssa.
 
Arkka
09.12.2023 19:45:06
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viimenen viesti, ennen kuin laitan Internetin kiinni tältä iltaa koska alan olemaan päissäni, mutta...
 
mpekkanen: Nuo asteikot pitäisi opetella sujuvasti koko kaulan matkalta
 
No toi on kyllä vähän bro science -myytti; paljon tärkeempää on ymmärtää logiikka niiden takana. Mutta sikäli olet oikeassa, että teoriaopiskelu sinällään on aika inspiroivaa, ja se voi johtaa parempaan tekniikkaankin, mikäli AP:lla se yksinomaan oli mielessä.
 
Meikä on viime vuosina pohtinut, että miten voin implikoida harmoniaa (ja sitä kautta äänenkuljetusta) melodialla vitossointurenkutusten päälle ja se on tosi hieno, loputon suo, joka on innostanut soittamaan välillä paljonkin, koska on paljon uutta löytämistä taas. Tunnen olevani aloittelija just sillä hyvällä tapaa, että kehitys on ainakin näin alussa kivan nopeaa ja saan usein ahaa-elämyksiä.
 
Eli pitää aina vaan löytää joku sellanen uusi ovi, josta astuessa tulee sellanen fiilis, että ei helvetti, oon asunut jossain kuopassa koko ikäni. Ja niin kauan kun ahdistaa se, että joku tietää jotain, mitä ei itse tiedä, on näitä ovia tarjottimella avattavaksi.
 
Mutta siis kaikista paras soiton innoittaja on perustaa bändi tai vaikka aloittaa YouTubeen kitarakanava tms. Ihan mitä vaan "esiintymistä", mikä vie ilmaisun makuuhuoneen ulkopuolelle. Huom. sillä ei tarvi edes menestyä. Jos sallitte kökön vertauskuvan, niin takaan, että AP seuraa tätä ketjua aika paljon kovemmalla mielenkiinnolla kuin henkilökohtaisia viestejä itselleen.
 
eth0
09.12.2023 21:47:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mutta siis kaikista paras soiton innoittaja on perustaa bändi tai vaikka aloittaa YouTubeen kitarakanava tms. Ihan mitä vaan "esiintymistä", mikä vie ilmaisun makuuhuoneen ulkopuolelle. Huom. sillä ei tarvi edes menestyä.
 
Tämä! Suosittelen vahvasti. Itselleni oli vuosien tauko alla. Viime vuonna aloitin uudelleen soittelun ja soitinrakentelun kotona, tänä vuonna nettiopiskelun, ja sen jälkeen aloin änkeämään itseäni soittaviin kokoonpanoihin mm. Wanted -palstan kautta. Nyt puolentoista kuukauden bändisoiton jälkeen on pitkästä aikaa sellainen olo, että soitto kehittyy ja verkkokurssin asiat (sointukäännökset, "jazz-soinnut" ym.) loksahtavat kohdalleen. Ja kun genrekin on vähän itselle vieraampi, niin opeteltavaa riittää.
 
Maikol
10.12.2023 08:44:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos kattavasta spekuloinnista!
 
Samaa mieltä tuosta bändihommasta. Sellaista löytyy ja sen allekirjoitan. Bändi hommat saa mielenkiinnon pysymään, juuri silloin kun pääsee porukalla veivaamaan. Bändin ulkopuolella taas se soittaminen itsekseen edelleen töksähtään omaan tylsyyteensä.
YouTube kanava kuulostaa mielenkiintoiselta, ei vaan kamalasti ole annettavaa sellaiseen.
 
Vireiden vaihtoa olen myös ajatellut kovasti- siihen tarvitsisi vaan jonkinlaisen teoria-osaamisen, joka itselläni on suoraan sanottuna lapsen tasolla. Tuossa voisi olla hyväkin spotti iskeä !
 
Asteikko luurittelua hieman karsastan :D nuoruudessa trumpetilla niitä veivasin hieman liikaakin, ei innostanut silloin, ehkä nyt?
 
Tuo "nuoruuden soitto innon palauttaminen" tietysti on sinänsä sulamahdottomuus. Kaiken ollessa uutta ja kehitys oli kiihtyvää, tottahan se silloin on äärimmäisen koukuttavaa. Niinkuin kannujen kiusaaminen itsellä tällä hetkellä.
 
Nyt puolentoista kuukauden bändisoiton jälkeen on pitkästä aikaa sellainen olo, että soitto kehittyy ja verkkokurssin asiat (sointukäännökset, "jazz-soinnut" ym.) loksahtavat kohdalleen.
 
Tämä! Pystytkö konkretisoimaan tuota lisää?
 
They say money can't buy you happiness. It can buy you a beer and I think that's a good start
Maikol
10.12.2023 09:09:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mites tuota kotisoittoa ajatellen, millä setupilla tulee veivattua? Onko heittää jotain multiefektiä/vast, jolla saisi sitä bändisoiton tunnetta työhuoneeseen? Noita kun on pilvin pimein, joten kokemukset kiinnostaa.
 
They say money can't buy you happiness. It can buy you a beer and I think that's a good start
eth0
10.12.2023 09:52:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä! Pystytkö konkretisoimaan tuota lisää?
 
Yritän. Eli minulla on tosiaan kokemusta lähinnä soittamisesta yksin tai bändin ainoana kitarastina. Ja käytännössä bändisoitto on ollut aiemmin lähinnä vitossointuja, riffejä, pentatonisella sooloilua tai komppaamista siitä, mistä sointu kulloinkin helpoimmin löytyy.
 
Nyt olen ottamassa haltuun ykköskitaristin tonttia iskelmä/rautalanka/cover -bändissä. Melodioiden ja soolojen lisäksi pitäisi pystyä koristelemaan biisejä maltillisesti laulajan taustalla. Tähän mennessä oppimani perusteella keskeistä on pysyä poissa basistin ja komppikitaristin tontilta, eli esim. tutun barree -soinnun sijaan toimiva ratkaisu onkin kolmisointu (käännös) oktaavia tai kahta ylempää. Tai sitten mitä suomeksi lienevätkään "double-stopit". Eli tämä ihan soundin näkökulmasta.
 
Harmonian suhteen homma menee vielä vaikeammaksi, eli jos sointu on esim. kutonen, ysi tai maj, niin se liidaava kitaristi ei voikaan heittää mitä tahansa skaalan säveltä tai kahta, vaikka ne olisivat sävellajissa, koska (ainakin meidän sovituksessa) basso ottaa sen soinnun neljännen sävelen ja kitaristin kyvyttömyys lukea tilannetta paljastuu. Samoin kotona korvakuulolta opeteltu melodia saattaa mennä ihan metsään yhden väärin kuullun intervallin takia. Virhe paljastuu vasta yhdessä soittaessa.
 
Nämä varmaan ovat ihan perusjuttuja musiikin opinnoissa ja bänditouhuissa. Jotenkin olen ne onnistunut tähän asti välttämään.
 
Krice
10.12.2023 10:33:06
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Teorian opiskelu ja sen soveltaminen.
 
Arkka
10.12.2023 11:43:40
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Maikol: Mites tuota kotisoittoa ajatellen, millä setupilla tulee veivattua? Onko heittää jotain multiefektiä/vast, jolla saisi sitä bändisoiton tunnetta työhuoneeseen? Noita kun on pilvin pimein, joten kokemukset kiinnostaa.
 
Loopperi on aika hyvä itsensä kanssa jammailuun.
 
Zibaldone
10.12.2023 18:16:10 (muokattu 10.12.2023 18:19:49)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nicolas Slonimsky - Thesaurus of Scales and Melodic Patterns
 
Siellä aloitin Heptatonic Scales osiosta. Tarvitset alkeellisen nuotinlukutaidon.
Tuosta kirjasta taas sain vinkkiä Max Tabell'in kirjasta Jazzmusiikin Harmonia.
 
Tarvitset ehkä soittokaverin joka on soitannollisesti armottomasti pidemmällä (tai hyödyntää eri tyylilajia jota itse olet tottunut vetämään.)
 
Omaa kitaratyylinäytöstäni löydät perjantaina julkaistulta levyltämme
Chamelion - Legends & Lores ( ROCKSHOTS Records )
Spotify, YouTube, levykaupat yms
 
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=44&t=248372&co=30
 
Kefiiri
11.12.2023 09:06:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zibaldone: Nicolas Slonimsky - Thesaurus of Scales and Melodic Patterns
 
Siellä aloitin Heptatonic Scales osiosta. Tarvitset alkeellisen nuotinlukutaidon.

 
Alkeellinen nuotinlukutaito löytyy, ja kirjankin voisi hommata, mutta kiinnostaa millä perusteella päädyit juuri heptatonisiin skaaloihin? Nimike kuulostaa heti aika mystiseltä, kahdeksasta sävelestä lienee kysymys :D
 
En ole musiikin asiantuntija.
Zibaldone
11.12.2023 16:01:54 (muokattu 12.12.2023 21:21:32)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Alkeellinen nuotinlukutaito löytyy, ja kirjankin voisi hommata, mutta kiinnostaa millä perusteella päädyit juuri heptatonisiin skaaloihin? Nimike kuulostaa heti aika mystiseltä, kahdeksasta sävelestä lienee kysymys :D
 
Monotonic - 1 sävel
Ditonic - 2 säveltä
Tritonic - 3 säveltä
Tetratonic - 4 säveltä
Pentatonic - 5 säveltä
Hexatonic - 6 säveltä
Heptatonic - 7 säveltä
Octatonic - 8 säveltä
Enneatonic 9 säveltä ( Nonatonic ) Editoin tämän 12.12.2023 klo 21:20 -Zibaldone
Decatonic - 10 säveltä
Undecatonic - 11 säveltä
Dodecatonic - 12 säveltä
 
Päädyin ensin Slonimskyn seitsensävelikköihin koska jokainen nuotti on omalla paikalla nuotiviivastolla, ja kaikki esimerkit lähtevät C sävelestä, ja kromaattiset muunnokset olivat selkeitä. ( yksi muunnesävel per nuottinimi esim A > Ab tai A > A# jokainen omalla paikalla nuottiviivastolla vain yhden kerran )
 
Esim. John Coltrane tutki Slonimskyn kirjaa jossain vaiheessa päivittäin.
 
! Vinkki Slonimskyn kirjan harrastajille. Opettele laulamaan (viheltämään?) asteikot läpi, palkintona on hyvä relatiivinen sävelkorva. Referenssinuotilla tai ilman, intervallien ymmärtäminen on se pääjuttu. Kehitystä tulee muusikkona, ei vain pelkkänä kitaristina.
 
lapio
12.12.2023 11:01:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse onnistuin vähän rikkomaan tuota muuria tekemällä korona-aikana vaan joka päivä tunnin raakaa harjoittelua, katselin youtubesta jonkun jännän tutoriaalin ja opettelin sen sisällön, vähintään tunti päivässä.
Maikol
12.12.2023 11:44:26 (muokattu 12.12.2023 11:45:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zibaldone: Nicolas Slonimsky - Thesaurus of Scales and Melodic Patterns
 
Siellä aloitin Heptatonic Scales osiosta. Tarvitset alkeellisen nuotinlukutaidon.
Tuosta kirjasta taas sain vinkkiä Max Tabell'in kirjasta Jazzmusiikin Harmonia.
 
Tarvitset ehkä soittokaverin joka on soitannollisesti armottomasti pidemmällä (tai hyödyntää eri tyylilajia jota itse olet tottunut vetämään.)
 
Omaa kitaratyylinäytöstäni löydät perjantaina julkaistulta levyltämme
Chamelion - Legends & Lores ( ROCKSHOTS Records )
Spotify, YouTube, levykaupat yms
 
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=44&t=248372&co=30

 
Kiinostava ehdotus. Tuohon täytyy lähteä paneutumaan.
 
Loopperi on aika hyvä itsensä kanssa jammailuun.
 
Hakusessa olisikin joku efekti/loopperi/drumcoputer vehje. Tällä hetkellä kiinnostaa tuo Mooer GE 250, sillä pääsisi heti jo toteuttamaan itseään enemmän!
 
Yritän. Eli minulla on tosiaan kokemusta lähinnä soittamisesta yksin tai bändin ainoana kitarastina. Ja käytännössä bändisoitto on ollut aiemmin lähinnä vitossointuja, riffejä, pentatonisella sooloilua tai komppaamista siitä, mistä sointu kulloinkin helpoimmin löytyy.
 
Kiitos!
 
They say money can't buy you happiness. It can buy you a beer and I think that's a good start
Kefiiri
12.12.2023 12:34:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zibaldone: Monotonic ....
.... Vinkki Slonimskyn kirjan harrastajille. Opettele laulamaan (viheltämään?) asteikot läpi, palkintona on hyvä relatiivinen sävelkorva. Referenssinuotilla tai ilman, intervallien ymmärtäminen on se pääjuttu. Kehitystä tulee muusikkona, ei vain pelkkänä kitaristina.

 
Kiitokset selventävästä kirjoituksesta. Tuo skaalojen hahmottaminen laulamalla epäilemättä olisi hyödyllistä kelle vaan! Pitää varovasti kokeilla :)
 
En ole musiikin asiantuntija.
Zibaldone
12.12.2023 16:05:58
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pianistina kun soittotekniikka ei johonkin juoksutukseen riittänyt, piti siirtyä johonkin toiseen samantasoiseen biisiin. Jotain vapautui sitä pruuvaillessa, ja alkuperäinen biisi alkoi onnistumaan. Jonkin sortin rentoutumisilmiö. Irtipäästö.
 
Kylyma
15.12.2023 01:50:08
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Innostus kun loppuu, nii sillon on viimeistään aika ostaa uusi kitara!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «