Muusikoiden.net
17.05.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Soittotekniikoita ja muita kikkoja
1 2 3 4 59 10 11 12 13
Fortune
29.03.2004 15:51:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pitkittäinen vibrato ei tosiaan ehkä ihan samassa merkityksessä toimi kitaralla, mutta ainakin itse olen huomannut, että sillä tavalla saa tehtyä hillitymmän vibraton, koska liike ei kohdistu suoraan poikittain (ei mene överiksi).
 
Eli se on pikemminkin erilainen lähestymistapa poikittaiseen vibratoon.
 
"Look behind you, a three-necked guitar!"
C
30.03.2004 20:29:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mutta että kun tehdään tätä pituussuuntaista liikettä niin yleensä sormi heiluu myös poikittaissuunnassa. Myös voima jolla kieltä tulee painettua, saattaa muuttua - jolloin sävelkorkeus muuttuu. Tosin marginaalisen vähän.
 
No juuri näin. Mutta ei se niin marginaalisen vähän muutu etteikö sitä korva erottaisi. Etenkin sähköskebassa, jossa kielen värinä niin mukavasti sähköisesti vahvistetaan. Mutta toimii kyllä akustisessakin, ihan selvästi. Pitkittäinen vibrato on klassisen kitaransoittotekniikan perusjuttuja.
 
Jopa rumpaliveljeni(!) tajusi tämän... :D
 
En usko... ;)
 
Helpoin tapa tajuta homma on kyllä ottaa se luuttu käteen ja kokeilla.
 
Karvanaama
12.05.2004 00:41:39
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miettinyt olen ja päätin kysäistä, mukavan valaisevan kirjoituksen, jälkeen notta onnistuuko/onkotarkoitus/siismahdollista teidän soittaa pinchejä upstrokella??? Kompuran otan heti ankaraan käyttöön kiitos allekirjoittaneen. Joka päivä oppii jotain uutta!!
 
Pande
12.05.2004 07:51:52 (muokattu 12.05.2004 07:56:29)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

onnistuuko/onkotarkoitus/siismahdollista teidän soittaa pinchejä upstrokella???
 
Onnistuu, sama periaate pätee upstrokeen kuin downstrokeenkin. Saattaa olla (vähän) hankalampaa mutta onnistuu kyllä.
 
If you can't dazzle them with your brilliance, baffle them with your bullshit.
Heart Of Steel
12.05.2004 15:04:13
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä pituus-suunnassa sormen heiluttelu aiheuttaa vibraattoa myös nauhallisilla kielisoittimilla.
 
Sormi vetää ja työntää kieltä + kieltä kohti otelautaa painava voima muuttuu = kielen jännitys muuttuu.
 
"Nobody tells a Man how to play."
Aerodactev
02.06.2004 10:29:15 (muokattu 02.06.2004 12:03:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soittaminen tapahtuu siten, että käsi pidetään ranteesta suorana. Sointuja soitettaessa liike tulee kyynärvarresta, yksittäisiä säveliä soitetaan "pyörittämällä" kyynärvartta pituusakselinsa ympäri (ks. vibrato-artikkelista kohta 'kuivaharjoittelua').

 
Pystyykö vielä vähäsen selventämään (retardi kun olen)? Oon näemmä soittanut aika huonolla tekniikalla, itseopiskelleena, kuutisen vuotta.
 
EDIT: Siis lähinnä tuo pituusakseli-termi hämää...
 
Long = progressive = good
toxic
02.06.2004 13:52:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


Kyllähän se nyt vaan niin on, että kun kieltä painaa sitä nauhaa vasten, niin sormen liikuttaminen PITUUSSUUNNASSA ei muuta sävelkorkeutta yhtään mihinkään?? Mutta että kun tehdään tätä pituussuuntaista liikettä niin yleensä sormi heiluu myös poikittaissuunnassa. Myös voima jolla kieltä tulee painettua, saattaa muuttua - jolloin sävelkorkeus muuttuu. Tosin marginaalisen vähän.

 
Kyllä saa pituussuunnassakin muutettua sävelkorkeutta. 24.75 skaalasella skitaralla onnistuu ihan hyvin. (siis skaala vaikuttaa siihen, ainakin teoriassa :D)
 
Necromuru
07.06.2004 23:12:49
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitetaan tänne nyt tällänen hauska kikka:
 
Behin Nut Bend
 
Behind nut bendissä on kysymys sananmukaisesti siittä että taivutetaan kieltä satulan takaa. Ei toimi ymmärtääkseni floikka talloissa. En myöskään mene takuuseen gibson tyylisistä lavoista joissa kielit menevät eripuolelle lapaa, mutta esim. telessä ja stratossa toimii.
 
Behind nut bendissä siis näppäilet kielen, jonka jälkeen painat kieltä satulan takaa kohti lapaa, niin että sävelkorkeus nousee. Kätevä esim. natural harmonicien kanssa.
 
-Toi saksofooni ei oikein sovi tohon kappaleeseen. -Niin. Siihen vois laittaa säröä. Keskustelua koulun juhlassa esitetystä kappaleesta.
toxic
09.06.2004 14:48:37 (muokattu 09.06.2004 14:49:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitetaan tänne nyt tällänen hauska kikka:
 
Behin Nut Bend
 
Behind nut bendissä on kysymys sananmukaisesti siittä että taivutetaan kieltä satulan takaa. Ei toimi ymmärtääkseni floikka talloissa. En myöskään mene takuuseen gibson tyylisistä lavoista joissa kielit menevät eripuolelle lapaa, mutta esim. telessä ja stratossa toimii.
 
Behind nut bendissä siis näppäilet kielen, jonka jälkeen painat kieltä satulan takaa kohti lapaa, niin että sävelkorkeus nousee. Kätevä esim. natural harmonicien kanssa.

 
Kyllä pitäis onnistua sellaisissa lavoissa missä kielet menevät V mäisesti :D Ainakin mulla onnistuu.
 
Ääh, mulla oli joku hyvä kikka mut unohdin sen.
 
edit: Onko tässä ollut se volumen kanssa tehtävä "viulu" ääni?
 
kunnasja
19.06.2004 19:21:54 (muokattu 04.06.2006 16:33:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LISÄÄ VIBRAATOSTA ja termin selvennyssössötystä.
 
EDIT: Videoklipit eivät valitettavasti toimi. Koitetaan järjestää joskus uusia.
 
EDIT: Siis lähinnä tuo pituusakseli-termi hämää...
 
Pituusakseli... hmm... Saman lailla kun sillon, kun kierrät=käännät kättäsi katsoessasi rannekelloa.
 
Ensin ilman kitaraa: Katso ensin kämmentäsi, sitten kierrät kättä niin että näet kämmenselän. Ja kierrä takaisin. Toista liikettä edestakaisin...
 
Hyvä, ota sitten kitara käteen, ja "tökkää" kätesi peukalon juuresta kiinni kaulaan... ja tee sitten samaa kädenpyörittämistä.
 
Huomannet pian, että helpoiten touhu onnistuu, kun peukalon ja etusormen juuri ottavat kaulan sivuihin kiinni, eikä pehmeä kämmen jarruta käden liikkumista.
 
Tällää sitten pari, kolme sormea jollekin kielelle ja paina sormilla jokin sävel. Näppää kieli soimaan, ja kokeile nyt pyörittää kättäsi opetellulla tavalla.
 
Pidä sormet melko jäykkinä, jotta kieli venyy hieman -> vibrato. (videoissa ekat pari säveltä on tällä lailla "jäykästi soitettu")
 
Sormet saavat toki antaa hieman myöden, jolloin vibrato on luonnollisempi. Etusormen juuren voi myös irrottaa kaulasta, jolloin käsi heiluu vapaammin, ja vibrato pehmenee mukavasti. (videoissa jälkimmäiset sävelet).
 
Visit http://www.helionprog.com - download http://www.helionprog.com/audio/Helion-GodofFire.mp3
kunnasja
06.07.2004 23:18:35 (muokattu 02.04.2022 03:00:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

NORMAALIA MATALAMMAT VIREET
 
Editoitu termistöä 2022
 
Kun sähkökitara lähtee tehtaalta, on se säädetty toimimaan normaalivireessä E A D G H E (H=myös B), yleensä .090 -paksuisella kielisetillä. Omakohtainen kokemus: paksukaulainen, kiinteätallainen Gibson kestää kieltenpaksuuden ja vireen vaihtelua HUOMATTAVAN hyvin, kun taas superhyperohutkaulainen, kelluvatallainen Ibanez parahtaa päin prinkkalaa pienimmästäkin muutoksesta. Välimallejakin on. Yleisesti ottaen kitaran virettä ei kannata jatkuvasti muutella, se ei ole soittimelle hyväksi. Keikkailun astuessa kuvioihin pitää eri vireille olla omat kitarat.
 
Jos kuitenkin haluaa virittää kitaran matalammalle kuin tavallisesti (kukapa ei haluaisi soittaa suosikkibändinsä biisejä levyn mukana?), tässä muutamia vinkkejä.
 
* Siirryttäessä tavallisesta vireestä ns. drop-vireeseen (yleensä vain alin = PAKSUIN kieli löystytetään) tai takaisin tavalliseen, ei välttämättä tarvitse ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin. (Paitsi jos on kyseessä kelluvatallainen keppi.)
 
* Paksummat kielet kompensoivat vireen pudotuksen osittain, mutta vain noin puolen sävelaskeleen verran. Siitä alaspäin mentäessä alkaa kitaran säätäminen. Paitsi kielen paksuus, myös kielten jännitys (regular light gauge, light gauge, heavy gauge ... ja onhan niitä) - mitä jäpäkämpi, sen enemmän voi virettä pudottaa tarvitsematta kajota kitaran säätöihin.
 
* Kitara kannattaa (=käytännössä pitää) AINA säätää kun virettä on vaihdettu. Säädettäviä kohtia ovat:
 
- kelluvan tallan jouset
- kaularauta & talla
- action
- hienovire = intonaatio = oktaavit
 
Kieliä löystytettäessä kelluva talla vetäytyy taaksepäin, koska kielten jännitys laskee. Jousia löystyttämällä saadaan kelluva talla palaamaan takaisin oikeaan asentoonsa. Tämä pitää yleensä tehdä jo silloin, kun siirrytään Drop-vireeseen.
 
Kaularautaa säädetään enintään noin NELJÄSOSAkierros kerrallaan, jonka jälkeen odotetaan kiltisti ainakin yön yli, että kaula ehtii asettua. Vasta sitten säädetään lisää jos tarvii. Jos VÄHÄNKÄÄN epäröi, kannattaa jättää säätäminen kokeneemmille, muuten rauta saattaa napsahtaa poikki, ja silloin on itku lähellä.
 
Hienovireen eli intonaation säätämistä varten kannattaa olla kunnollinen viritysmittari. Sellainen kannattaa hankkia jokatapauksessa, sillä epävireinen kitara on kamalaa kuunneltavaa. Hienovire säädetään vertaamalla 12. nauhalta tavallisesti soitettua ääntä ja 12. nauhalta soitettua huiluääntä toisiinsa. Tästä on tällä foorumilla olemassa varsin kattavasti kirjoituksia, joten ei tässä enempää.
 
Actionin eli kielten korkeuden säätäminen hoituu kaularaudan ja tallan yhteissäädöllä... eikä ole erityisen helppoa. Kannattaa jättää myös kokeneempien tehtäväksi, jos yhtään epäröi. Kaularaudalla säädetään kaula sopivan suoraksi/käyräksi. Tallalla lasketaan kielet sopivalle korkeudelle otelaudasta. Tämä vaatii melkolailla pähkäilyä, koska molemmat säädöt vaikuttavat myös toiseen.
 
---
 
Ylipäänsä on soittotaitojensa kannalta kannattavampaa ja HUOMATTAVASTI kehittävämpää pitää kitara yhdessä vireessä koko ajan, ja soittaa sillä biisejä levyjenkin mukana - riippumatta missä vireessä levyillä kitarat ovat, sillon sitä vasta soittamaan oppii!
 
Visit http://www.helionprog.com - download http://www.helionprog.com/audio/Helion-GodofFire.mp3
latvala69
23.09.2004 20:57:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siis A.H. eli keinotekoinen huiluääni ei tarkoita tap- tai pinch harmonicseja, vaan ne tehdään soittamalla esim. soittamalla B(G-kieli neljäs nauha)ja sen jälkeen soittamalla normaali Fis(G-kieli seitsemäs nauha)huiluääni tässä tapauksessa. Saman voi tehdä myös nauhoilta 5 ja 12. Olen kyllä varma että joku on tämän aijemminkin sanonut, mutta sanonpa nyt kuitenkin joka tapauksessa.
 
pieterska
09.11.2004 10:16:14
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soittiko Jimi Hnedrix ns. pinsettityylillä, vai olenko nyt aivan väärässä. Olin kattovinani et soitti ku tsiigasin Woodstock livee.
 
kunnasja
22.11.2004 02:03:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soittiko Jimi Hnedrix ns. pinsettityylillä, vai olenko nyt aivan väärässä. Olin kattovinani et soitti ku tsiigasin Woodstock livee.
 
Aika monet tunnetutkin rokkarit pitävät plektraa miten sattuu ;)
 
---
 
Hmjoo. Ainaisia pinch-kyselyitä näkyy boardilla olevan. Tällä kertaa plektran asennosta. Noh, ei se mitään, pistetään yrittäen:
 
Ibanez valmistaa Paul Gilbert-signature plekuja. Ne on hyvän muotoisia, ainoita ja parhaita. Samaa muotoilua käyttävät onneksi muissakin plektroissaan, niin ei tarvitse leimautua signature-or-bust-hiihtelijäksi, heh...
 
Niin ja asiaan taas; kannattaa kokeilla erilaisia plekuja, mallilla on kovastikin merkitystä lopputulokseen. Löysät plekut eivät ehkä toimi parhaiten ainakaan ensi askelten ottamisessa, kannattanee napata heavy-mallinen muovinpala käteen ensin.
 
Käden asennosta taas... Soitan itse pinchit niin, että (ilmeisesti) sekä peukalo että etusormi osuvat kieleen - plektran lisäksi. Ainakin etusormen kynsi kuluu jatkuvasti. Jonkin verran tavallista 'pikkausta' enemmän tulee käytettyä myös voimaa. Tarkemmin: puristusvoima plekusta on aika tiukka, jolloin homma pysyy paremmin kontrollissa. Plektra vähän vinoon kieleen nähden ja liiioitellusti peukaloa kääntäen hakemaan kontaktia kieleen.
 
---
 
Kaipa näistä FAQeista voisi koostaa myös jotain auttavia videonpätkiä, kun ehtisi. Ja kun olisi sopiva paikka johon uppia. Vai mitä ovat ihmiset mieltä; olisko moisesta hyötyä? Jos tilaongelmaan on apuja, pistäkää viestiä. Ehkä sitten löytyy sitä innostustakin herkemmin ;)
 
Visit http://www.helionprog.com - download http://www.helionprog.com/audio/Helion-GodofFire.mp3
Brother J
23.11.2004 17:42:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitosta vaan minunkin osaltani asiallisesta valistuksesta, muista kuitenkin esittää ajatuksesi näkemyksinä ennemmin kuin absoluuttisina totuuksina. Varsinkin vibrato-keskustelussa mielestäni hieman "mollasit" pitkittäistä tekniikkaa, johon olen klassisena kitaristina orientoitunut ja mielestäni se on "hienovaraisen tyylikäs" (tarvittaessa kyllä muutakin, jos rahkeet riittää) ja "sopii" moniin paikkoihin hyvin. Mutta en halua nipottaa käsittelit asian suht` ammattimaisesti.
Videoliitteet on mainio ajatus.
 
"It takes real eyes to realize."
kunnasja
24.11.2004 12:57:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jep, vibrato-väittelyssä karkasi hieman mopo käsistä noin yleisesti. Vetoan inhimillisyyden peruspiirteisiin...
 
Visit http://www.helionprog.com - download http://www.helionprog.com/audio/Helion-GodofFire.mp3
Ostinaatio
10.12.2004 21:55:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

TAP HARMONICS:

Sama yläsävelsarja koskee myös Tap Harmonic:eja. Soita ääni (esim A-kieli, 5-nauha) ja täppää sen jälkeen kevyesti soivaa kieltä oikean käden sormella oktaavia ylempää (tässä esimerkissä A-kieli, 17-nauha). Ja nimenomaan nauhan päältä. Muita täppäys-intervalleja kuin oktaavi: ks. yläsävelsarja.

 
Tämä on sikäli hassusti kuvattu, että eihän tap-harmonicseissa sen äänen tarvitse valmiiksi soida. Täpäyttää vaan sormitetun äänen päältä tuolla mainitulla tekniikalla, niin kyllähän se alkaa sen voimasta jo soimaan.
 
Tämä vain liittyen siihen, että John Frusciante peppersien Sir Psycho Sexyssä käyttelee Tapharmonicceja varsin kivalla tavalla. Yhtenä juttuna hän täppäilee barreesointuja arpeggiotyyppisesti soimaan harmonikkeina (voisipa hyvin olla Eddie Van Halenilta pöllitty juttu..)
 
Mutta kiintosampi on Johnin tapa kyseisessä kappaleessa iskeä karatetyylillä koko nauhaleveyden poikki suunnilleen oktaavia barreesointua ylempää ja saada koko sointu soimaan harmonikkeina. Ihan pätevää karatekitarointia. Tiedä sitten mistä tuokin on pöllitty, mutten muualla ole tekniikkaan törmännyt..
 
"Die Grenzen meiner Sprache sind die Grenzen meiner Welt." -- Ludwig Wittgenstein
Masalius
15.12.2004 10:26:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miten ihmeessä saadaan näinkin omituinen vingutus aikaan, luulin että kyse on harmonicseista mutta en ole varma.. olisin postannut suoran linkin ääninäytteeseen mutta linkitys ei toiminut. Vingutuksen voi silti kuulla esim. Black Label Societyn Battering Ram laulun alussa sekä Ozzy Osbournen Tattoeed Dancerin alussa..
 
EzMa
26.12.2004 10:56:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten Joe Satriani tekee niitä sen tajuttoman korkusia kampi-bendejä, vai mitä ne on?
 
Esim. Satch Boogien parin ensimmäisen riffin jälkeen? Näyttää siltä kun se bendaisi mikkiä vastaan mutta itse ei tule lähellekkään sellaista soundia? Eli miten mestari sen tekee?
 
toxic
26.12.2004 17:28:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten Joe Satriani tekee niitä sen tajuttoman korkusia kampi-bendejä, vai mitä ne on?
 
Esim. Satch Boogien parin ensimmäisen riffin jälkeen? Näyttää siltä kun se bendaisi mikkiä vastaan mutta itse ei tule lähellekkään sellaista soundia? Eli miten mestari sen tekee?

 
Se tekee sen pinch harmonicin ja nostaa sitä kampea vasemmalla kädellä. Tai ainakin joissain kappaleissa se käyttää sitä kampea vasemmalla kädellä.
 
Kokeile tuolleen.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 59 10 11 12 13

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «