Muusikoiden.net
17.05.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Sormien nivelrikko kitaristilla
1 2 3 4
stratomaster
03.11.2021 20:53:45 (muokattu 03.11.2021 21:32:03)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ergonomia onkin aika monitahoinen kokonaisuus, ja siihen vaikuttaa mm. kitaran tietyt mitat (esim. skaala ja radius), kielet ja niiden korkeus, soittokorkeus ja oma soittotekniikka. Kun sormivaivaa tulee, kannattaa toki katsoa, löytyykö noista tekijöistä asioita, joita muuttamalla saisi helpotusta asiaan.
 
Barreesoinnut 5-6 kielellä on kauheita soittaa pidempään, itse en harrasta sellaisia kuin satunnaisesti. Omassa musatyylissä toimii muutenkin paremmin vaikkapa vähän kevyemmät kolmi- tai nelisoinnut tai jopa terssiseiskat. Basisti kuitenkin hoitaa sen alakerran.
 
Varmasti verryttelyt ja pyrkimys rentouteen soitossa on eduksi. Voisi ajatella, että esim. turhan voimakäytön ja staattisen jännityksen vähentäminen rasittaa myös niveliä vähemmän ja aiheuttaa vähemmän kipua.
 
zedder
06.11.2021 00:07:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainahan sitä naureskellaan kun joku ilmoittaa julkisesti käyttävänsä ohkoisampia kieliä, tälläkin foorumilla sille on muistaakseni hihitelty ainakin takavuosina.
 
Mutta jos esim. joku saa helpotusta soittoihinsa sillä että vaivaisine käsineen vetää 24,75 eli "gibson"-skaalaisella skeballa 9-42 setillä, ja peräti Eb-viereessä, niin onko se nykyaikana enää hyväksyttävä vitsailun aihe?
 
VIIMEINEN HINTA TAULUSSA! OK, starbuck.
p130
06.11.2021 11:23:44
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Ainahan sitä naureskellaan kun joku ilmoittaa julkisesti käyttävänsä ohkoisampia kieliä, tälläkin foorumilla sille on muistaakseni hihitelty ainakin takavuosina.
 
Mutta jos esim. joku saa helpotusta soittoihinsa sillä että vaivaisine käsineen vetää 24,75 eli "gibson"-skaalaisella skeballa 9-42 setillä, ja peräti Eb-viereessä, niin onko se nykyaikana enää hyväksyttävä vitsailun aihe?

 
Se näille hommille naureskeluun keskittynyt trolli on ilmeisesti löytänyt päihteistä enemmän sisältöä elämälleen...
 
Olen mieluummin yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä.
aalataur
06.11.2021 18:16:09 (muokattu 06.11.2021 22:30:11)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Ainahan sitä naureskellaan kun joku ilmoittaa julkisesti käyttävänsä ohkoisampia kieliä, tälläkin foorumilla sille on muistaakseni hihitelty ainakin takavuosina.
 
Nuo voi kyllä jättää omaan arvoonsa. Tässä kun itsellä pahoja käsivaivoja, herännyt miettimään että onko väliä mitä joku sanoo.
 
Bruce Bouilletin tapaus tulee mieleen. Olisi voinut olla Paul Gilbertin veroinen stara, taidot ja musikaalisuus oli samaa luokkaa, mutta rannekanavan oireyhtymä pakotti 8 v täyden soittotauon:
 
https://www.vintageguitar.com/19192/bruce-bouillet/
 
Lopulta oli testannut sattumalta lelukitaraa, ja huomannut ettei käteen enää satu. Myoterapiasta väitti saaneensa apua ennen sitä.
 
Etenkin jos soittaa nopeempaa kamaa (tai, hidasta nivelrikkoisena) ohuemmat kielet on minusta ainoa järkevä.
 
Paul Gilbert käyttää välillä kaseja, tässä puhuu siitä: https://www.youtube.com/watch?v=rMevX0WBiWI&t=1017s
 
Muistan kun katsoin tuon videon, en minä tajunnut että sillä on kasit ennen kuin se sanoi. Kuulosti ihan Paul Gilbertiltä kaseillakin. Vaikka ehkä sen pystyy jotenkin kuulemaan, sen jälkeen kun tietää, mutta meni aluksi täydestä minuun. AP:lle suosittelen kyllä melkein yseihin pudottamista.
 
Sitten tuo kitaran alhaalla roikottaminen...
 
Olen miettinyt että se on vähän kuten tupakointi, kaikki tajuaa että se ainoastaan vaikeuttaa elämääsi, mutta silti se näyttää tavallaan (tai ainakin ennen näytti) coolilta, syystä jota on vaikea järkeistää. Itse en polta, mutta kitaraa kyllä keikoilla olen pitänyt semi-alhaalla (tiluttajaksi, korkealla varmaan jonkun mielestä) ja pakottanut itseni treenaamaan paljon seisaaltaan yksinkin, koska seisaaltaan sitä kuitenkin käytännössä soitetaan. Myös niitä barre-sointuja, jotka on kyllä pahimpien joukossa.
 
Kuitenkin se on hyvin huono kädelle, pakottaen ranteen vaikeaan asentoon. Paljon puhutaan jännetuppitulehduksesta, mutta sittenhän on myös rannekanavan oireyhtymä (Carpal tunnel syndrome, eli se mikä Bouilletilla oli), jossa ranteessa olevan ahtauman takia veri ja sitä kautta happi ei pääse sormiin = sormissa tuntuu puutumista, pistelyä ja voimattomuutta, etenkin peukalon puoleisissa sormissa.
 
Kitara on kyllä yksi ergonominen katastrofi, jos sitä ajattelee.
 
Miettikää, 4 sormella (vieläpä heikomman käden, useimmilla) on päävastuu voimankäytöstä, vrt. esim kiipparisti joka täppää 10-sormijärjestelmällä. Sitten lisäksi ranne väänetään vielä ihme asentoon, ja tehdään voimaa vaativia bendejä ja yhden käden nyhtävää liikettä vaativia legatoja. Sitten kitara vielä pudotetaan alas polviin, että olisi rockuskottavan näköinen. Bonuksena vielä kikkelimiekkaillaan siitä että kellä on paksuin ki.. kielisetti. Kaikkiaan kuulostaa hyvältä reseptiltä käden tuhoamiseen.
 
Joten.. pitäkäähän huolta käsistänne kanssakitaristit. Kuulon suojaamista ei moni varmaan kyseenalaista, mutta kitaristien kädet ovat riskiryhmässä muusikoista IMO ja usein vaara tajutaan liian myöhään.
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
Jarkre
06.11.2021 21:18:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sormien, ranteiden jne. venyttely ja lämmittely on ensiarvoisen tärkeää käsien hyvinvoinnin ylläpidon kannalta. Itselle osoittautunut parhaaksi tämä:
 
https://www.youtube.com/watch?v=TSrfB7JIzxY
 
Tuota venyttelyrutiinia on tullut tehtyä useita vuosia eikä soittaminen aiheuta mitään ongelmia lukuunottamatta sitä jos tekee liikaa bendejä otelautakädellä. Benditkään eivät sinällään aiheuta lihaksiin tai luustoon liittyviä ongelmia vaan sen että kynsi alkaa lopulta irtoamaan sormenpäästä.
 
Tuon rutiinin sisäistäminen on kieltämättä mennyt vähän ylikin koska sitä tulee tehtyä vaistomaisesti esim. televisiota katsellessa tai muissakin soittamiseen liittymättömissä tilanteissa yksin ollessa.
 
stratomaster
06.11.2021 23:53:25 (muokattu 06.11.2021 23:54:23)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: AP:lle suosittelen kyllä melkein yseihin pudottamista.
 
Jep, parissa kitarassa onkin jo ysit ja loppuihinkin vaihtuu kunhan kerkiän. Jos joku naureskelee, niin siitä vaan. Gibbons veteli ennen kasisetillä ja nykyään kuulemma seiskoilla. Eipä ole juuri herran soundeille naurettu.
 
aalataur
07.11.2021 00:45:13 (muokattu 07.11.2021 00:48:05)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

stratomaster: Jep, parissa kitarassa onkin jo ysit ja loppuihinkin vaihtuu kunhan kerkiän. Jos joku naureskelee, niin siitä vaan. Gibbons veteli ennen kasisetillä ja nykyään kuulemma seiskoilla. Eipä ole juuri herran soundeille naurettu.
 
Jep Gibbons onkin mainittu tällä listalla:
 
https://www.ultimate-guitar.com/art … for_using_light_gauge_strings-91872
 
Aika legendaarisia ukkoja joukossa, ysejä kaseja ja jopa seiskaa tosiaan. Yksi kenen soitosta itse tykkään paljon on Alex Hutchings (.008 setti).
 
En ole ikinä .008 saatika .007 settiä koittanut, mutta viritin yks päivä kokeeksi 9-42 Eb-vireeseen ja ei se nyt aivan kamalaa ollut. Tietty mieluummin sitä E:ssä + yseissä pysyisi, mutta jos en pääse kivuista eroon niin pudotan joko virettä tai gaugea. Ei siinä oikein muuta sitten voi
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
BigPapa
07.11.2021 11:55:35 (muokattu 07.11.2021 20:01:03)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yhdessä mun Les Pauleista on Rev Willys Mexican Lottery 008 - 040 setti, kahteen, Stankku ja Junior, olen laittanut 009 - 042 D'Addariot ja yhdessä Les Pauleista on 010 - 046. Kielten ohennus syyt, joita en tässä sen enempää ala availemaan, liittyvät ainakin joiltain osin ketjun aiheeseen. Yksi avautuminen Roots-skaba keskustelussa sai aikaan sen luokan alatyylin kommentointia ja muuta nega-palautetta, että eipä niistäkään sen enempää tässä, Stratomaster ehkä muistaakin tapauksen. Yhdessä Les Pauleista tosiaan on 010 - 046, kun niillä vähän aikaa soittelee, niin nuo ohuemmat tuntuvat hyvin helpoilta sen jälkeen. 010-046 tuntuu myös helpolta siihen nähden mitä mulla 80-luvulla oli kielien paksuutena. 013 - 056 normivireisissä skeboissa, eikä ne tuntuneet silloin mitenkään erityis paksuilta, venytykset ja vibratkin sujuivat sujuvasti. Siitä on näytepalaa youtubessa Blues For Sale bändin ajalta mm. livevetoja Lohjan Lohessa.
 
Zibaldone
07.11.2021 12:37:30 (muokattu 07.11.2021 12:40:19)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

009 on hyvä, 008 parempi.
 
Wanhaa sekoitusta, progedemotusta 008'lla
 
https://www.youtube.com/watch?v=EIPVtVkKz58
 
D virettä kehiin vaan jos käsi temppuaa.
 
mpekkanen
07.11.2021 13:56:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itsellä on kanssa sormien nivelissä jotain häikkää...
Jos jotain positiivista etsii, niin lap steel ja slidesoittajia ei ole koskaan liian paljon, että sitä voi ainakin harrastaa jos sormien kunto huononee.
 
pappasfin
07.11.2021 18:51:45 (muokattu 07.11.2021 18:59:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

stratomaster: Jep, parissa kitarassa onkin jo ysit ja loppuihinkin vaihtuu kunhan kerkiän. Jos joku naureskelee, niin siitä vaan. Gibbons veteli ennen kasisetillä ja nykyään kuulemma seiskoilla. Eipä ole juuri herran soundeille naurettu.
 
Mitä käytelly sekä 010 settiä että 009 settiä niin soundit on ihan jeesh, eli ohkaisempi kielisetti toimii ihan yhtä hyvin soundillisesti ja vähän helpommat sormille, toki riippuu millä virityksellä tykkää soittaa.
 
Esimerkki virityksen vaikutuksesta itsellä vaikka strato tyyppisissä kitaroissa jossa 009 setti on vireessä E ja 010 setti on vireessä Eb tai vaikkapa D kun sen paksumman laittaa "löysempään" vireeseen on tuntuma melkoisen sama ja itseasiassa on ehkä kivakin kun kitaroissa löytyy suoraan eri vireessä olevia.
 
Eli jos musiikilliset asiat antavat periksi niin voihan sitä pudottaa virettä E:stä vaikka Eb tai D vireisiin.
 
Sähkiksissä ei tuo vissiin ole niin prikulleen kuin akustisissa teräskielisisissä, akustisessa kun ohkainen kielisetti ei välttämättä tärisytä sitä kitaran kantta "tarpeeksi", jotta siihen tulee sitä oikeanlaista dynamiikkaa ja elämistä ;D, kenties sähkiksissä puoliakkareissa myös voi paksumpi toimia paremmin, vähän varmaan riippuu siitä rakenteesta ja kuinka se väräjää soittaessa.
 
Mutta tämä on vaan mun fiilis asiasta ;D
 
PappaSFin
J.Nikkanen
09.11.2021 13:32:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vuosia sitten diagnosoitu alkava moninivelrikko molempien käsien sormissa. Pääsääntöisesti ei haittaa, eli taitaa edelleen olla mallia "alkava" mutta toki niitäkin päiviä on ollut että ei edes halua koskea soittimeen.
 
Paha sanoa onko pilleripurkeista apua, melko montaa jo täällä mainittua tulee popsittua. Jos ja kun jollakin on intoa sekä halua testata eri valmisteita niin MSM-jauhe sekä magnesium ovat sellaisia joista itsellä on positiivinen mielikuva. Muutamassa viikossa tai kuukaudessa ei vielä selvyyttä oikein tahdo saada, 6-8 viikkoa itsellä semmoinen minimi aika minkä jälkeen vaikutuksen on ainakin huomaavinaan. Toki olen soittanut monet treenit ja jonkun keikankin parasetamolin avulla. Vakituiseen ja huvikseen en parasetamolia popsi, ainoastaan tarvittaessa.
 
Vähintään kerran kesässä tulee vietettyä semmoinen viikonloppu missä ruoka lähinnä lihaa ja/tai makkaraa sekä juomana olutta. Siinä kohtaa kun lyö nivelrikon kaveriksi vielä kihdin oireita niin kyllähän se meinaa harmittaa, onneksi jo nykyään tajuaa nauttia vettäkin oluiden välissä. Ihan myös tavan arkena tulee vettä nykyään juotua jo melkein suositusten mukaan, siitäkin mielikuva että auttaa nivelien kanssa. Oluen kanssa tissuttelu on jäänyt jo aikoja sitten vaikka välillä saattaa joku viikko lipsahtaakkin satunnaisia oluita lipitellen, kroppa kertoo kyllä melko äkkiä että annappa olla. Äkkiä laskettuna kropassa on enemmän kiukuttelevia niveliä kuin toimivia niveliä mutta se menee nyt näin. Ikäkin toki jo lähempänä viittä- kuin neljääkymmentä.
 
ankkiz
23.11.2021 17:40:43 (muokattu 23.11.2021 17:45:11)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jarkre: sormien, ranteiden jne. venyttely ja lämmittely on ensiarvoisen tärkeää käsien hyvinvoinnin ylläpidon kannalta. Itselle osoittautunut parhaaksi tämä:
 
https://www.youtube.com/watch?v=TSrfB7JIzxY
 
Tuota venyttelyrutiinia on tullut tehtyä useita vuosia eikä soittaminen aiheuta mitään ongelmia lukuunottamatta sitä jos tekee liikaa bendejä otelautakädellä. Benditkään eivät sinällään aiheuta lihaksiin tai luustoon liittyviä ongelmia vaan sen että kynsi alkaa lopulta irtoamaan sormenpäästä.
 
Tuon rutiinin sisäistäminen on kieltämättä mennyt vähän ylikin koska sitä tulee tehtyä vaistomaisesti esim. televisiota katsellessa tai muissakin soittamiseen liittymättömissä tilanteissa yksin ollessa.

 
Nuo hieronnat oli aika jees, mutta muut noista voi aiheuttaa myös lisäongelmia, etenkin liiallisesti tehtynä.
Kannattaa kuunnella mistä on apua ja mistä ei.
 

 
Itsellä on ollut todella vaikeita ongelmia puutumisien ja kipujen kanssa.
Oli kausi kun en pystynyt 3 vuoteen soittamaan ollenkaan kitaraa, soittelin lyömäsoittimia ja lyhytskaalaista bassoa.
 
Itselle paras apu oli kamppailulajeista opitut käsilukot.
Kun tekee itse itselleen (tai pyytää jotain toista tekemään) erinäisiä lukkoja siihen asti, että verenkierto vähän rajoittuu (ja fasciakalvot venyy), niin lukon vapauttaessa veri oikein valahtaa takaisin näppeihin.
 
Hyvä on myös lapsuuden kiusaajilta opittu "intiaanihieronta".
Pyydä jotakuta ottamaan kahdella kädellä kädestäsi kiinni ja rullaamaan niinkuin tiskirättiä, molempiin suuntiin.
Aloita ranteesta ja toista kiiveten kohti kyynervartta.
Fasciakalvot venyy ja veri valahtaa taas puutuneisiin ja kipuileviin näppeihin.
Tyttöystävä tekee tätä mulle päivittäin, monta kertaa päivässä pyydettäessä.
 

 
Älä koskaan altista käsiäsi kylmälle/vedolle ulkona. (Kylmä-kuumahoidot erikseen).
 
Alkoholin käyttö kannattaa lopettaa mikäli et ole tehnyt sitä jo.
Kaikista pahin nivelkipujen provosoija. (1 annos per päivä, jos ihan pakko).
 
Nyt oon saanut taas soittotunteja kun laskin vireen kokosävelaskeleen.
Sieltä ne samat äänet löytyy, mutta vähän eri paikkaa. Korva kertoo.
 
https://www.youtube.com/watch?v=8_VRyOMiKzI
Little Savage
30.11.2021 18:59:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko nämä keskustelijat niitä samoja jotka soittaa sormenpäät hellänä 1-2-3-4 Ududududuuta ja puhuu alternate ja economy picking tekniikoiden hienouksista ja kuinka paljon ne on aikaa käyttänyt niiden treenaamiseen?
 
Ostimpa kerran kitaran Thomanilta. Se oli I-ha kiva mut...
dajackal
30.11.2021 21:38:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Little Savage: Onko nämä keskustelijat niitä samoja jotka soittaa sormenpäät hellänä 1-2-3-4 Ududududuuta ja puhuu alternate ja economy picking tekniikoiden hienouksista ja kuinka paljon ne on aikaa käyttänyt niiden treenaamiseen?
 
Varmaankin. Ahkerasti urheilevilla on eniten urheiluvammoja ja rasitusvammoja, en näe miksi tässä asiassa olisi treenaamisen suhteen eri tavalla. Jos soittelee päivässä varttitunnin verran pentatonisia kolmen markan blueslikkejä niin käsiongelmariskit on melko minimissään. Niin on tosin myös soittotaitojen kehittyminen.
 
Zibaldone
30.11.2021 22:24:19 (muokattu 30.11.2021 22:25:50)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Geneettistä?
 
Kyllä vuosia olen soittanut 4-12h päivässä, eikä ole ilmaantunut vielä mitään ongelmaa.
008 ja Ibanez RG Premiumit ja Prestiget ovat niin helppoja soittaa, että ei tarvitse kuin nostaa kitara syliin, se soi kuin itsekseen.
 
Olette varmaan myös kuulleet hercules-geenistä ja geenistä LRP5, joka tekee luista 10 kertaa kestävemmät. Miksei jänteissäkin olisi geneettisiä eroja?
 
Soittajan haasteena voi olla yhtenäinen pikkurillin ja nimettömän jänne,
joillakin se on kiinni liian pitkältä, ja jotkin sormitukset rasittavat kättä nopeastikin.
 
Epätasaisen pitkät ranteen luutkin (ulna vs. radius) voivat aiheuttaa nopeasti tulehduksia käsiin.
Soittajilla on eri haasteita.
 
Liikunnallisesti olen aika vahva, mutta pitkät kädet tekevät esim. muscle up'ista minulle miltei ylitsepääsemättömän haasteen. Joku toinen oppii sen noin vain.
 
stratomaster
01.12.2021 01:30:48 (muokattu 01.12.2021 17:49:01)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Little Savage: Onko nämä keskustelijat niitä samoja jotka soittaa sormenpäät hellänä 1-2-3-4 Ududududuuta ja puhuu alternate ja economy picking tekniikoiden hienouksista ja kuinka paljon ne on aikaa käyttänyt niiden treenaamiseen?
 
Näin ketjun aloittajana vastaan, että musanäytteitä löytyy profiilista. Eipä siis tarvii arvella enempää.
 
KaRa
01.12.2021 09:56:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dajackal: Niin on tosin myös soittotaitojen kehittyminen.
 
Soittotaidot ei ole yhtäkuin tekniikka.
 
Kaikki mitä sanot, tulen käyttämään sinua vastaan.
milgromsegal
01.12.2021 10:34:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

KaRa: Soittotaidot ei ole yhtäkuin tekniikka.
 
Onneksi päästiin sentään jo tokalle sivulle ennen kuin alkoi tää mnet -klassikko :D
 
Soittoharjoitteluun liittyy usein (lähes aina?) itse soittaminen, joka kitaralla ja useilla muillakin soittimilla on luonteeltaan samankaltaisten liikkeiden tekemistä sormilla ja käsillä toistuvasti. Aivan samalla tavalla tuossa altistuu rasitusvammoille kuin muitakin sellaisia lajeja harjoitellessa, joihin liittyvät oleellisesti (hieno-)motoriset taidot.
 
Mielestäni ei ole mitään saivartelua tähdentää oikean, ergonomisen soittoasennon ja käsille mahdollisimman suopean soittotekniikan käyttöä, ihan riippumatta niistä oman soittotyylin taiteellisista aspekteista. Kaikkia riskejä ei tosin näin toimien voi poistaa, mutta ne voi kyllä minimoida. Ei ole kivaa lukea yhtäkään sellaista stooria soittajasta, joiden soittoura katkeaa käsien reistailun takia.
 
"... joku vahvistin ja särö, mut kyl nyt akkarillakin voi vetää."
KaRa
01.12.2021 10:38:46 (muokattu 01.12.2021 10:40:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

milgromsegal: Mielestäni ei ole mitään saivartelua tähdentää oikean, ergonomisen soittoasennon ja käsille mahdollisimman suopean soittotekniikan käyttöä, ihan riippumatta niistä oman soittotyylin taiteellisista aspekteista. Kaikkia riskejä ei tosin näin toimien voi poistaa, mutta ne voi kyllä minimoida. Ei ole kivaa lukea yhtäkään sellaista stooria soittajasta, joiden soittoura katkeaa käsien reistailun takia.
 
Enhän minä tuosta puhu ollenkaan. Sanoin vain ettei soittotaidot (välttämättä) ole minimissään jos tekee asioita joista lainaamani kaveri puhui.
 
Kaikki mitä sanot, tulen käyttämään sinua vastaan.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «