Muusikoiden.net
02.05.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

03.04.2024: Rakennetaan plugari-ohjain PC:lle Arduin...


Lähtökohta

Siirryinpä hiljan myös livenä soittaessani käyttämään läppärillä pyöriviä kitara-VST softia pelkästään olen kyllä niillä 10+ vuotta jo pääasiassa tallenteet tehnyt, mutta sitten rakentelin myös bändikäyttöön sopivan laitteiston. Ja hyvähän se on! Siitä voisi ihan omankin artikkelin vaikka tehdä jossain välissä.

Mutta. MIDIllä PC:n ohjaaminen on hitusen hankalaa, jo senkin takia että käskyissä menee äänikortin MIDI liitännän kautta reitittäessä hieman liikaa aikaa, ja siksi, että VST host -ohjelman ohjaaminen MIDIllä menee kikkailun puolelle muutenkin jos yrittää normaalia MIDI-jalkakytkintä käyttää eikä USB-midiä.

Eli tarvitsin ohjaimen, joka toimisi kuten USB-näppäimistö, jotta voisin tehdä makroja PC:lle ja siten viiveettömästi asettaa eri plugareita SOLO modeen hostissa, ja vaihdella siten soundeja ilman katkoksia. USB näppis piuhalla kiinni koneeseen, niin homma pelaa.Mutta ei sitä nyt PC-näppäimistöä voi pitää jaloissa lavalla, vaikka siitä kaikki turhat painikkeet repisikin

Arduino apuun

muistelin mitäs näitä DIY ohjaus jne systeemialustoja olikaan, ja perehdyin hieman Arduinoihin eli pikkuruisiin, yleensä USB-yhteydellä PC:hen kytkettäviin piirikortti-tietokoneisiin. Ne pystyy ohjelmoimaan Arduino IDE-ohjelmalla tekemään vähän vaikka minkälaista, ja niihin saa kytkettyä vaikka mitä ledeistä antureihin, potikoihin ja tietysti kytkimiin. Maksavat 5-30 euroa valmistajasta, hankintamaasta ja ominaisuuksista riippuen. Tuo Arduino Micro taisi olla rapiat 20¤ verkkiksessä.

Hommasin sitten sellaisen aidon mieluummin kuin kiinasta halpiskopion, koska tuo aito Micro on valmiiksi suoraan Windows HID-laitteeksi kelpoinen, eli sen saa tunnistumaan näppäimistönä tai hiirellä hyvin perustason koodilla, ei tarvitse osata edes mitään koodata. Valmiita ohjelmia löytyy suoraan vaikka YouTubesta saati sitten Arduinon foorumeilta.

Koteloksi kikkailin autotallissa pari millin pellistä rälläkällä ja parista puupalasta sahaten ja ruuvaillen kasaan sopivan laatikon, joka mahtuisi mikkitelineen jalkojen väliin, ja arvelin että 5 nappia riittää minulle hienosti livekäyttöön, kolmellakin jo pärjäisi. Tuleehan siihen vielä viereen pieni pedaalilauta jonne saan ainakin wahin ja virittimen. Olkoon se nyt V1, ehkä joskus hommaan siistimmän 3D-printatun version aiheesta.

Toteutus

Eli homma menee periaatteessa niin, että Arduinoon ensin kiinnitetään kolvaamalla tai liittimillä kytkimet ja kaikki mitä halutaan. Laitehan on sellainen kuin IC piiri, levy jonka kummassakin reunassa on liitinpinnit, maa ja virtaliittimet jne. Eli niihin kytketään vaikka pinnin 1 sekä maan välille hetkellinen kytkin, ja laitetaan ohjelmaan että signaali pinnissä 1 > tee jotain.

Eli vaikka jos digitaalisesti mittaat että pin yksi on matalana, niin kirjoita näppäimistöltä terve. Koodilla jotenkin yksinkertaistetusti näin:

If digitaRead(buttonPin[1]) == LOW Keyboard.write(terve

Kun nuo on kaikki sinne kirjattu ja muu ohjelma, sitten Arduino USB:lla kiinni PC:hen, ja sinne tuolla IDE ohjelmalla tuollainen, periaatteessa C++ kielinen ohjelma, jolla näin kerrotaan mitä sen halutaan tekevän missäkin tilanteessa. Pinnit voi olla vastaanottimia, tai lähettää signaalia, ihan kuin vain.

Sama toistetaan ja toki voi myös kytkeä LEDit Arduinon pinneihin, hieman eri käskyllä toki, ja koko paketti tungetaan koteloon ja ei kun menoksi. Windowsissa asetetaan macrot tai mitkä vaan toiminnot haluaakaan tapahtuvaksi, kun painaa kyseisiä painikkeita.

Eniten tekemistä tuossa kotelossa ja kolvaamisessa oli loppujen lopuksi.

Ohjelmoinnin suhteen ensin vaan latasin sinne perus näppäimistö-ohjelman ja kokeilin että jo sillä toimi makrot kuten pitää. MUTTA halusin sinne logiikkaa siten, että LED valo näyttää viimeiseksi painetun näppäimen, ja lisäksi jättää huomioimatta saman näpiskän seuraavat painallukset, ennen kuin jotain toista on välillä painettu.

Sain ne itsekin toteutettua Copilot-tekoälyä ja ohjeita hyödyntäen sellaisella karulla metodilla, että tein vain käskyt kullekin napille, ja sitten aina seuraavaa painettaessa resetoin edelliset simppeli koodi, mutta kauhean tehoa hukkaava, toistava ja aivan liian pitkä. Periaatteessa vaan rivit ehtoja.

Sitten kuitenkin kyselin apuja Arduino-forumilta niin kirjaimellisesti minuuteissa joku avulias sielu korjasi ohjelman viidesosaan omastani pituuden puolesta ja paljon järkevämmin toteutettuna. Kiitos PaulRB ja Delta G sinne

Ohessa kuva koko ohjelmasta, ei anna liittää tähän toimivasti.

Kirjoittanut deeaa 03.04.2024

            1795×1132  -  571 kt.

1001×1338  -  423 kt.

1032×967  -  173 kt.


Arvostelu

5,05,05,05,05,0    (8 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Thuneberg: Tuon tapainen projekti itelläkin alkamassa, mut mä aattelin polkemalla ohja Ableton livee.
deeaa: No just Ableton live se minunkin VST hosti on :-) siinä viisi plugaria eri kanavilla, joita soloan aina vuorollaan. Wanhalla läppärilläkim pyörii 3ms viiveellä vain ja prossukäyrrö pyörii 30-40% kieppeillä.

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle