Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:EP
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Lappu soimaan!
Aika:12.10.2010 19:12   (muokattu 12.10.2010 19:26)
Jucciz:
 
..Oliskohan pop/rock-komppilappukirjalle tilausta? Siis sellaiselle, jossa melodiat ja sointukomppausrytmit olisivat merkitty nuotteina (ei mitään tabulatuureja missään) ja rakenteisiin käytettäisiin segno- ja coda-merkintöjä, eikä AABACADBABB-litanioita lapun alalaidassa. Saattaisi innostaa joitakin poprokkareitakin tutustumaan nuottien ihmeelliseen maailmaan, kun materiaali olisi hyviä biisejä ja sama lappu palvelisi koko bändiä - tai sellaisiksi ainakin itse komppilaput kirjoitan.

 
Saattais olla, tosin nuorempi soittajapolvi alkaa ollakin melko koulutettua, mutta varmaan tulee olemaan paljon myös itseoppineita jatkossakin.
Samalle lapulle kirjoitettuna nuotista usein tulee vähän vaikeasti luettava, mutta ainakin nuotinnusohjelmilla eri "stemmat" on kyllä helppo eritellä.
 
Uudet koulujen musiikin kirjat ovat ehkä vähän enemmän tähän suuntaan jo kallellaan kuin perinteiset toivelaulukirjat (johtuen yhtyesoittimien lisääntymisestä musaluokissa), mutta havaintojeni mukaan nekään eivät yleensä kauhean hyvin kelpaa ammattimuusikoiden "ainoiksi pahveiksi" ainakaan tuntemattomasta biisistä.
 
Joo ei tietenkään, mutta ainakin jo lukionkin musakirjat antaa hyvän perustan niiden opiskelulle komppiesimerkkeineen.
 
Prima vista -kelpoisuus on mielestäni ehdoton hyvän komppilapun edellytys. Lapun toimivuus on helpoin todeta pyytämällä vaikkapa omaan bändiin jollekin keikalle hyvä nuotinlukutaitoinen tuuraaja ja kuunnella, miten homma toimii... jos toimii.
 
Ainakin treeneissä ja tuuraushommissa varsinkin toimii todella hyvin (ja hyvä kuunnella sen tuuraajan kommentit myös) kunhan niistä ei tehdä liian "vaikeita".
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=194675