Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:himppe
Alue:Livetoiminta
Aihe:Helposti laajennettavat PA-Kamat pikku budjetin bändille
Aika:30.04.2010 10:23
Meidän bändi heittää n. 100-200 hlön hää/juhla/pubikeikkoja. Viime syksynä päätettiin panostaa omiin kamoihin. Tasoltaan/teholtaan sellaiset että ne riittää noihin em. kekkereihin. Isommille keikoille (jos niitä joskus hamassa tulevaisuudessa sattuu tulemaan), vuokrataan suosiolla isommat kamat.
 
Ostettiin dB Techin aktiivi-PA sisältäen 2kpl subbareita (800W/15") ja kaksi yläpäätä (400W/12"+1"). Hyvien alennustenkin kera rahaa paloi 2400€. Pelkkiin kaiuttimiin siis. Viiden keikan jälkeen voin todeta että tehot ovat riittäneet hyvin eikä soundeissakaan ole ollut isompaa valittamista. Meidän tarpeisiin noi kelpaa oikein hyvin. Vielä on hankkimatta mikseri ja jokunen monitori, joten rahanmeno ei ole vielä loppunut. Mikit ja piuhat on vanhan bändin jäämistöä eikä niistä ole tarvinnut maksaa mitään.
 
1500 euroa koko bändin äänentoistokalustohankintaan on siis kovin vähän. Edes budjettia tuplaamalla ei saa kaikkea mitä keikkailuun tarvitaan jos hankinnat pitää aloittaa tyhjältä pöydältä.
 
Kaikkea tässä keskustelussa mainittua "tarpeellista" en ottaisi ihan kirjaimellisesti. 100-200 hlöä vetävien tilojen stage on yleensä niin pieni, että sinne on aivan turha raijata kuuttatoista kulmamonitoria ja rumpalille toista PA:ta. Me ollaan pärjätty oikein hyvin yhdellä kulmamonitorilla, josta toistetaan laulut ja synat. Noh, ehkä tulevaisuudessa monitoreita tulee olemaan kaks. Rummuista me ollaan mikitetty vain basari. Pienissä tiloissa muiden rumpujen mikittämisestä ei olla koettu olevan mitään hyötyä, vain kakofonian määrä on saatu kasvamaan. Ok, ehkä ammattimies ammattivehkeillä saisi hommaan lisäarvoa, mutta sit puhutaan taas rahasta. Kitaristin vahvistin on ollut pienimmillään 15-wattinen putkivehjes ja meikäläisen bassokamatkin häviää "hieman" rantasaunalle. Kaikki soittimet vedetään siis PA:n kautta. Kun basso ja basari soitetaan äänentoiston läpi, on subbareillekin tilausta. Niiden hankinta olikin meille itsestäänselvyys. Plussapuolena PA:n kautta vetämisessä on myös lavamökän hiljeneminen, kun sitä rantasaunaa ei tartte luukuttaa putket punaisena jotta peränurkan rumaterotkin sen kuulisi.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=190294