Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Hotlicks
Alue:Livetoiminta
Aihe:Helposti laajennettavat PA-Kamat pikku budjetin bändille
Aika:29.04.2010 20:17
Tää homma on tullu kokeiltua ihan käytännössä ja kantapään kautta on opittuna muutama juttu. Noita kommentteja tässä(kin) threadissä kannattaa uskoa, niissä on paljon perää. Ajatus on kaunis ja houkutteleva, mutta ei välttämättä toimivin. Voi toki toimia joillakin.
 
Samalla meiningillä laitettiin siis aikaisemmin keikkaliksat kamoihin (ja autoon) ja ostettiin itsellemme loppujen lopuksi pieni varastollinen kamoja, joita osattiin kyllä (melkein) käyttää ja keikkaakin niillä tehtiin sen verran, että maksoivat itsensä takaisin. Suurimman osan ajasta suurin osa tuosta kamasta oli kuitenkin turhaa ja ylimääräistä ja aiheutti paljon turhaa säätöä. Oli kuitenkin kivaa omistaa kamoja... Sittemmin lähes kaikki on myyty ja jäljellä on pieni mikserivahvistin parilla muovipurkilla ja muutamalla mikillä varustettuna. Toimii ainakin yhtä hyvin ja keikoilla säätämiseen ei mene aivan älyttömästi aikaa. Voi oikeasti nauttia keikalla olemisesta kun ei tartte säätää. Isommat kemut sit tekee joku, joka oikeasti osaa ja tekee sen puolta nopeammin ja paremmalla soundilla. Osaamattomissa käsissä nimittäin hyvilläkään kamoilla ei tee niitä laulukamoja enempää. Noihin pikkupaikkoihin riittää ainakin meillä nuo laulukamat, eikä niitä vuokraustilanteita ole niin kauheasti ollut, että olisi käynyt lompakolle.
 
Se miina, mihin tuossa myös ajetaan, on se, että usein unohdetaan kamojen huollot ym, mihin sitä rahaa yllättäen kuitenkin kuluu. Varastointi on toinen ja kuljetus kolmas. Saattaa toki olla, että tää on otettu huomioon. Kuljetuslaatikot, piuhat, kaukokaapelit jne. Nälkä kasvaa syödessä ja ostettuasi tuotteen x tarvitsetkin tuotteen y ja sit tuotteen z. Noin harvalla keikkatahdilla ei edes opi käyttämään niitä kamoja kunnolla. Treenikämpällä ruuvaaminen ei vastaa keikkaolosuhteita, eikä samoilla säädöillä pärjää joka paikassa. Lisäksi jonkun on huolehdittava niistä yhteisistä kamoista ja loppujen lopuksi se kuitenkin kaatuu enemmän tai vähemmän yhden kaverin niskaan ja kohta sitä vituttaa, kun muut ei tee mitn. Ja sit lopulta ne semihalvalla hankitut kamat ei kuitenkaan koskaan ole riittävät oikeeseen bänditouhuiluun. Viltsun mainitsemaan laulukamameininkiin kyllä kelpaavat, mutta noi isommat kemut on oikeesti turha unohtaa. Testattu on.
 
Tohon mainitsemaasi 1500€:n aloitusbudjettiin saa toki jo jotain, mutta jos ajatuksena on vain laajentaa, eikä myydä pois edellisiä, niin ahtaaksi käy. Heti kättelyssä siis pitäisi ostaa mikseri, jota ei tarvitsisi vaihtaa. Vaihtoehto vois tietysti olla joku käytetty digitiski, mutta siihen menee helposti puolet tuosta budjetista, eikä kyse ole ens vuoden mallista. Sillä toisella puolella sitten ei saa edes kahta aktiivikaiutinta (tai passiivisia+päätettä), jotka olisi järkeviä. Jos kuitenkin meinaatte omat ostaa, niin ostakaa käytetty digitiski, pari laulumikkiä ja neljä samanlaista aktiivikomeroa. Hankitte kamat vähitellen ja lisäätte mikkejä ja muuta sälää sitä mukaa kun budjetti antaa myöden ja opitte oikeasti käyttämään niitä vehkeitä. Nuo aktiivit toimii pikkukeikoilla laulukamoina ja monitoreina ja sit isommille vuokraatte vain PA:n ja vedätte omalla tiskillä ja aktiivit monitoreina. Tääkin on tosin testattu ja siitäkin luovuttiin...
 
Hiukka on joo pessimistinen tää mun kirjoitus, mutta homma on käytännössä kokeiltu. Oli tuo toki välillä ihan hauskaakin. En yritä väittää, etteikö sun haaveilemasi tilanne olisi mahdollinen. Joku varmasti tekee niin hyvällä menestyksellä koko ajan. Mun kohdalla tuo ei vaan osoittautunut hyväksi toimintamalliksi ja siksi olen siirtynyt tukemaan paikallisia audiokantajia.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=190294