Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Werihukka
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Äänityshommien alkuun -ketju, aloittelijakysymykset tänne
Aika:25.02.2010 22:26   (muokattu 25.02.2010 22:30)
Klezberg: Mistä tämmöinen tieto on peräisin?
 
Eräs ammattilainen tästä kertoi. Varmasti tiesi mistä puhui.
 
Lähinnä sitä ajan takaa että jos se että jokin spetrianalysaattoriplugari näyttää siellä jotakin ei välttämättä tarkoita että siellä on mitään sellaista mitä ei kuuluisikin olla. Mutta joo... Voithan laittaa niille raidoiille joissa on niitä synia ylipäästön sopivalle taajuudelle. Tuskin sulla kaikki softasynat bassoa soittaa. Ja dc offsetin poisto voi olla myös paikallaan?
 
Jos tarkoitus on luoda jotakin alle 20hz, niin ei niitä sillon sieltä kannata poistaa, mutta monesti kyseessä on kuitenkin lähinnä turhasta informaatiota, jos ei puhuta erikoisefektistä. Johtuen siitä, ettei alle 20hz voi kuulla. Kyse on lähinnä tuntoaistista tässä kohtaa. Toinen juttu on vielä se, että lähestulkoon mikään laite ei toista tuota alle 20hz, vaikka specseissä niin luvattaisiinkin.
 
Kyse on nimenomaan siitä, että ainakin lähes kaikki softasynat luovat alle 20hz informaatiota riippumatta siitä toistaako ne bassolinjoja vai ei.
 
Tukkosen kuuloista? Viiden hertsin ääni ei tosiaan kuulu, mutta jos signaalissa on hyvin voimakas viiden hertsin komponentti, niin kyllähän se jotain vaikuttaa. Sen pitäisi sitten jo näkyä semmoisena että signaali ikäänkuin ratsastaa sen viiden hertsin signaalin mukana. Headroomia se ainakin syö ja sitä kautta voi aiheuttaa säröä. Mutta sen pitäisi kyllä sitten näkyä.
 
En nyt ihan tajunnut mitä ajat tässä takaa, mutta juuri itsekkin selitit tässä, että headroom vähenee jos siellä on jotakin ylimääräistä ja siitä voi johtua se, että muille taajuuksille jää vähemmän tilaa. Se ei näy, vaan se nimenomaan kuuluu. Ei musiikkia kannata katsoa niistä analysaattoreista, vaan kuunnella.
 
Edit: Jos oletetaankin että softasynat kehittävät matalia häiriöääniä, niin miksi ne rajoittuisivat alle 20Hz taajuuksiin. Miksei niitä tule myös sen yläpuolelle?
 
Koska alle 20hz ei voi kuulla, mutta ne taajuudet silti syö energiaa miksauksesta.
 
Jos synat aiheuttavat häiriöitä, luulisi kannattavan suodattaa pois synan hyödyllisen alueen alapuoliset taajuudet kokonaan, raitakohtaisesti. Silloin ei tarvita mitään supersuodatinta alle 20Hz taajuuksille.
 
Tätä kait tässä niinkun olin takaa ajamassa, että on kannattavaa näin tehdä jotain poikkeustilannetta lukuunottamatta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=121298