Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:rkellu
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Etniset skaalat
Aika:23.09.2009 08:46   (muokattu 23.09.2009 08:47)
Timo.T: nykyaan arabit kayttavat pitkalti intervalli rakenteita jotka perustuvat joko oktaavin jakoon 24 samankokeiseen osaan, tai enempaan, riippuen vahan matemaattisesta mallista, centti on yleinen ajattelutapa, mutta toi centti kuitenkin perustuu lansimaiseen oktaavin tasajakoon.
 
en ole varma mitä tarkoitat, mutta arabit eivät jaa oktaavia tasan samankokoisiin osiin eivätkä käytännössä edes käytä mitään matemaattista mallia vaan korvakuuloa.
 
arabeilla ei myöskään ole tietääkseni käytössä 24 eri intervallia vaan käytännössä määrä vaihtelee mutta lienee jossain 17 paikkeilla (?).
 
Timo.T:Mutta kuitenkin intervalleja ylennetaan ja alennetaan niinkuin tuntuu tarpeelliselta tiettyyn tilanteeseen ja mita halutaan kertoa, esimerkiksi intialaisessa musiikissa on yleista etta joitain inervalleja pienennetaan noin 1/12 osalla (siis 1/12 puoli savelastetta, ei itse intervallista) koska se kertoo paremmin mita tunnetta halutaan ilmaista.
 
en ole ihan varma mihin viittaat, mutta jos tarkkoja ollaan niin ainakin intialaisessa klassisessa musiikissa homma menee niin, että kussakin raagassa on käytössä tietyt tarkoin määritellyt intervallit - niitä ei erityisesti alenneta tai ylennetä noin vain miten sattuu. "kevyemmästä" musiikista en osaa sanoa yhtään mitään.
 
esimerkiksi ystäväni - joka on opiskellut vuosia hindustani musiikkia - kertoi että hän opetteli raagaa jossa oli kolme eri vireistä pientä terssiä sekä useampi pieni sekunti. ne olivat kuitenkin ennalta määrättyjä ja kuuluivat kyseiseen raagaan siten kuin hänen opettajansa kyseisen raagan tulkitsi.
 
tietysti sitten on olemassa ns. "varjosäveliä", jotka ovat eräänlaisia epämääräisiä "lainauksia" muista (sukulais?) raagoista, mutta niissä ainoastaan käydään hyvin varovasti ja se on ylipäätään kai aika harvinaista.
 
erikseen on sitten kevyempi klassinen musa jossa voidaan esittää vapaamuotoisesti erilaisia raagoja ja sekoitella niitä miten huvittaa.
 
Timo.T:nama skaalat eivat ole kuitenkaan sita 'materiaalia' mita soitetaan, vaan niista rakennetut 'asteikot', kuten raga't, maqam'it ja dastgah'it, ovat enemman sukua moodeille taalla lansimaissa.
 
ragat, maqamit ja dastgahit eivät nimenomaan ole asteikoita, vaan lähempänä moodia, eli ne sisältävät enemmän kuin pelkän asteikon; ne ovat eräänlainen pohjapiirustus melodiselle kehittelylle.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=35212