Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Timo.T
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Etniset skaalat
Aika:15.09.2009 13:40   (muokattu 15.09.2009 13:54)
MrQ: Sen mäkin jo päättelin kun tuossa kaverit toi tunisiasta arabifolkkia ja valitteli että vittu tää on ihan epävireistä...
 
Kunhan nauruni lakkasi sain selitettyä että ne todennäköisesti käyttävät aivan eri tonaliteetteja kuin me... mutta siksi just kiinnostaakin että miten ne menee.
 
...ja siksi just penään niitä hertsejä tuolla aloittelijat-palstalla...
 
Niin, joo täällä sama. Jos joku tietää, niin kertokaa ihmeessä miten nämä hertsit menevät oman tietämyksen rajoissa toki länsimaisessa ja mikä jottei itämaisessakin musiikissa.

 
E: niin, hertzitkaan eivat oli kuin miten monta pulsaatiota on sekuntissa, eli siis jos vaikka lyot poytaa 440 kertaa sekuntissa niin aani joka siita tulee on A4 = 440 hertzii
 
http://www.phy.mtu.edu/~suits/notefreqs.html
 
ne ei mene hertzien mukaan, vaan rationaalisten jakojen mukaan (siis pyhtagorasta seuraten, yleensa seitsamanteen yliaaneen), eli siis luonnollisia intervalleja kayttaen:
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Just_intonation
 
nykyaan arabit kayttavat pitkalti intervalli rakenteita jotka perustuvat joko oktaavin jakoon 24 samankokeiseen osaan, tai enempaan, riippuen vahan matemaattisesta mallista, centti on yleinen ajattelutapa, mutta toi centti kuitenkin perustuu lansimaiseen oktaavin tasajakoon.
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Cent_(music)
 
ne eivat ole tarkkoja, siis tarkotan etta jokainen mestari kayttaa vahan erilaista jako systeemia, eli siis mika omaan korvaan kuulostaa parhaalta, mutta kaikki perustuvat kuitenkin oktaavin rationaaliseen jakoon, ilman etta intervalleja muutetaan, niinkuin lansimaissa. Mutta kuitenkin intervalleja ylennetaan ja alennetaan niinkuin tuntuu tarpeelliselta tiettyyn tilanteeseen ja mita halutaan kertoa, esimerkiksi intialaisessa musiikissa on yleista etta joitain inervalleja pienennetaan noin 1/12 osalla (siis 1/12 puoli savelastetta, ei itse intervallista) koska se kertoo paremmin mita tunnetta halutaan ilmaista.
 
nama skaalat eivat ole kuitenkaan sita 'materiaalia' mita soitetaan, vaan niista rakennetut 'asteikot', kuten raga't, maqam'it ja dastgah'it, ovat enemman sukua moodeille taalla lansimaissa.
 
sa voit helposti laskee intervallit jos tiedat mika on skaalan alku nuotti, siis yliaani sarjasta kaikki loytyvat.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=35212