Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:lxi
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Mikä arabialainen asteikko?
Aika:20.02.2009 20:38
No mutta selittäisitkö tyhmälle vähän, että mitä tuo ykkonen ja b esim. tarkoittaa? Tai yleisesti, mikä merkitys tuossa on tuolla numerolla ja kirjaimella?
 
b on alennus, # ylennys ja numerot ovat asteikon sävelet järjestyksessä. Nuo kuvaavat asteikon rakenteen suhteessa duuriasteikkoon (duuri on se oletus mistä lähdetään, eli 1 2 3 4 5 6 7). Idea on se, että asteikon rakenne on aina sama riippumatta siitä mikä on sen juurisävel, siksi asteikon voi kuvata yleispätevästi käyttämättä sävelnimiä.
 
Esimerkiksi luonnollisen mollin rakenne on 1 2 b3 4 5 b6 b7, eli duuriin nähden sen 3., 6. ja 7. sävel on alennettu. Nyt voi siis ottaa minkä tahansa duurin, tehdä sille nuo muutokset ja saa samasta sävelestä alkavan molliasteikon. Vaikka D-duurista (D E F# G A B C#) saa D-mollin tekemällä nuo kolme alennusta. Korotus ja alennus kumoavat toisensa, joten F# palautuu F:ksi, B alenee Bb:ksi ja C# palautuu C:ksi: D-molli on D E F G A Bb C.
 
Tuo on siis universaalimpi merkintätapa kuin joku sävelnimiin sidottu. Samalla pystyy näkemään asteikkojen väliset suhteet: doorinen moodi on 1 2 b3 4 5 6 b7, eli ainoa ero luonnolliseen molliin on tuon 6. sävelen kohdalla.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=175510