Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Zeeboo
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Mikä sointu tämä on/ Miten soitan X soinnun?
Aika:31.07.2008 19:24   (muokattu 01.08.2008 00:13)
Okei, kiitos ja plussaa nopeasta vastauksesta :)...
 
Täältäkin suunnasta plussaa tuosta aikaisemmasta kirjoituksestasi...

 
Hyvä kun oli apua.
 
Noissa sointumerkinnöissä ON aika paljon kirjavuutta. Yksi vähän erikoinen on joissain nuoteissa esiintyvä molli/duuri merkkaamistapa. Jossain (amerikkalaisissa) lapuissa molli merkataan samalla tavalla kuin meillä pikku-m:llä, eli Dm, Dm7, Dm9, Dm7b5 jne, MUTTA duurit (tai oikeastaan duurit joissa on Maj7) merkitään isolla M:llä: CM, CM7, CM9 jne. Joissain lapuissa duurikolmisointu merkataan kolmiolla, ja esim F"kolmio"7 (sorry, ei ole sopivaa fonttia) takoittaa FMaj7:aa.
 
Lisä- ja muunneäänet ovat sitten oma lukunsa. Am7-5, Am7b5, Am7(-5), Am7(b5) tarkoittavat kaikki samaa sointua. Jos sointumerkinnässä on numeroita suluissa, ei suinkaan tarkoita sitä, ettei niitä ääniä tarvitse soittaa! Se on yksi - eikä mun mielestä ollenkaan huono - tapa sointujen merkkaamiseen: D7(#5b9).
 
Tuosta #5/b5 hommasta vielä sen verran, että "ihan oikea" tapa merkitä laajempi sointu, jossa on muunnettu kvintti on merkata se ennen seiskaa: A+7. Tuo A+ on ylinouseva kolmisointu, eli A, C#, E# (joo, on se F. Mutta kolmisoinnussa sitä tutkitaan tuon A:n kvintin vinkkelistä) ja tähän pinoon laitetaan lisäksi pieni septimi, elikkä se seiska (G). Tämä ei ole kovin yleinen merkkaustapa.
 
Onneksi näissä (tavallisesti) merkkauslogiikka ei vaihdu kesken lapun.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=166578