Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:uruttaja
Alue:Työ musiikkialalla
Aihe:Hei me perustetaan yritys! - Humppa-Urpot Ky
Aika:27.09.2007 10:38
Onkohan laillisuuden rajoissa jos em. Ry, laskutettuaan keikat, sijoittaisi ne vuosittaiset muutamat sataset kamoihin. Eli kieliin, rumpukalvoihin, mikkeihin ym.? Näitä yhdistyksen jäsenet sitten hyödyntäisivät "Ry:n kokouksissa".
 
Ja voisivatpa hallituksen jäsenet saada vaikka parit kokouspalkkiot per vuosi. Onko nämä muuten verotettavaa tuloa? Pitänee ilmeisesti ainakin ilmoittaa verottajalle?

 
Jos neljä henkilöä perustaa yhdistyksen ja vielä rekisteröikin sen, niin siinä vaiheessa kaikki on ihan kohdallaan ja laillista.
 
Mutta jos sen yhdistyksen tulolähde on vain ja ainoastaan näiden perustajien muodostaman bändin keikkojen laskutus, niin uskokaa tai älkää: Verottaja tarttuu karvaisella kädellään toimintaan ylen äkkiä.
 
Jos Ry:ssä on vaikkapa 49 bändiä, ja ne tekevät vuodessa pari, kolme hyväntekeväisyyskonserttia, joka vielä kaikenlisäksi kuuluu yhdistyksen toimialaan, niin tuollaiseen yhdistykseen voi huoletta liittyä tai sen perustaa.
 
Toisaalta yhdistyksiä on erilaisia; aatteellisia, rekisteröityjä, rekisteröimättömiä jne.
 
Kolmanneksi, ry:lle hankittu/lahjoitettu omaisuus on sen ry:n omaisuutta, eikä sitä saa sieltä pois ilman rahaa edes yhdistystä lopettamalla.
 
Neljänneksi, yhdistys on kirjanpitovelvollinen ja sillä pitää olla ammattitilintarkastaja, jos sen "liikevaihto" on merkittävä.
 
Ehkä ei bändikuvioissa paras vaihtoehto. Varsinkaan jos bänditoiminnalla meinaa tienatakin jotain, edes soittimien hinnan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=53&t=152017