Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Wescu
Alue:Livetoiminta
Aihe:Livebändin valaisu
Aika:14.09.2006 20:56   (muokattu 14.09.2006 20:59)
Jaa että tämmöstä. Voisinpa aloittaa vaikka pureutumalla tuohon nelossettiin.
 
Voisin nähdä tuohon kategoriaan sopivaksi setiksi 12kpl Par 64:ia, pari etuvaloa, esim par 56, 2-4 x Martin Robocolor pro 400 / Martin Cx-4. Höysteeksi sitten jokin höyrykone. Mallia savu tahi usva. Jos dmx-ohjausta halutaan, niin Jem tai Martin magnum savupuolelta tai sitten usvapuolelta unique hazer. Analogiohjauksella löytyy sitten jos jonkinnäköistä puhaltajaa.
 
Jos ajatellaan, että nuo 64:et ovat ihan oikeita 1000W parreja ja ovat vielä mahdollisesti 6 lampun puomeissa, minimimäärä himmenninkanavia näille on 6ch. Nämä on helpointa nostaa vielä ständillä korkeuksiin, esimerkistä käyköön Euroliten manfrottokopio (http://www.thomann.de/thoiw3_euroli … _stw370s_kurbelstativ_prodinfo.html). Puomin ja tolpan väliin käy mukavasti doughtyn half coupler, olettaen että puomi on ~50mm putkea. (http://www.thomann.de/thoiw3_doughty_t57225_prodinfo.html).
 
Puomeille tarvitaan myös sähköä. Lähtökohtana olkoon socapex, jolloin siis puomeissa on suoraan socapex urosliitin joka on jaettu lampuille, sekä mahdollinen ketjutusliitin. Nyt jos budjetti ei ole kaikkein tiukin, olemme hankkineet suoraan socapexiä syöttävän himmentimen. Tämä toki ei ole mikään välttämättömyys, suko->socapex spiderin tekeminen ei ole temppu eikä mikään, jos juotin pysyy kädessä. Tällöin pystymme käyttämään sukohimmennintä.
 
Helpointa kaapelointi on, jos meillä on puomeissamme on suoraan liitin puomien linkitykseen, mutta usein törmää myös socapex y-haaroihin. Molemmat toimivat. Ensinmainitulla tavalla vedämme ensin kaapelin toiseen puomiin ja tästä puomista eteenpäin seuraavalle. Tavalla kaksi vedämme ensin kaapelin socapexhaaralle ja siitä eteenpäin molemmille puomeille erikseen. Toki, jos himmennin on lähellä puomeja (=lavalla, ehkä jopa toisen puomiständin juuressa) voi y-palkin pökätä suoraan himmentimen taa, tällöin säästytään yhdeltä ylimääräiseltä kaapelilta. Joissain himmentimissä taas on kaksi socalähtöä rinnan samoille kanaville. Tällöin y-pala on turha.
 
Nämä värinvaihtajat voi sitten sijoittaa oman maun mukaan joko lattialätkillä (vastaavilla kuin nollasetissä) tai esimerkiksi puomiständin putkeen koukuilla.
 
Etuvaloina laiska pääsee helpolla ja sijoittaa pari par 56:ta esimerkiksi PA:n päälle tai kahvoihin. Parempi vaihtoehto on käyttää vastaavaa ständiä kuin puomeille ja nostaa niillä molemmin puolin pari pientä fresua tai parria. Valotehon ei tarvitse olla hirvittävä. Jos käytössämme on vain 6ch himmennin, täytyy etuvaloille keksiä jotain muuta. Esimerkiksi tällainen http://www.thomann.de/thoiw3_botex_mpx405v_prodinfo.html ajaa asian. Ellei sitten halua kytkeä etuvaloja suoraan sähköön.
 
Värinvaihtajat haluavat sähkön lisäksi dmx:ää. Ja toisinkuin parrit, jotka ovat halogeneja, nämä esimerkkivärinvaihtajamme pitävät sisällään purkauspolttimon, joka ei ole samalla tavoin himmennettävissä. Ne kytketään suoraan sähköön ja himmennys tapahtuu mekaanisen sulkijan avulla, toisissa lampuissa paremmin, toisissa huonommin. :) Toisin kuin Marzi, itse jättäisin vielä tässä kohtaa dmx-splitterin kotiin/kaupan hyllylle. Kuitenkin sen verran hankalaa alkaa tällaisen setin ajaminen lavan vierestä olla, että etupäästä mennään. Eli dmxketju kutakuinkin seuraavanlainen: (selvennykseksi: c5=5-napaisilla xlr-liittimillä varustettu dmx-kaapeli, c3 3-napaisilla xlr-liittimillä vastaava) Valotiskiltä lavalle dmx c5 20-30m, himmentimeltä savukoneen kautta (jos se on dmx totteleva) värinvaihtajille. Tähän väliin tarvitaan c5->c3 adapteri, koska värinvaihtajamme syö vain kolmenapaista. Kaikkein helpoin nämä on tehdä itse, 5-napaisen kytkentä menee samoin kuin kolmenapaisen, pinnit 4 ja 5 jäävät tyhjiksi.
 
Asiassa piilee toinenkin miina. Nimittäin vanhat martinin dmx-laitteet (esimerkiksi juuri robocolor ja rs-485-splitteri) ovat kytketty päinvastoin tämänpäiväistä dmx-standardia. Siis noin tehtaalta tullessaan. Eli kun 'normaalisti' dmx:ssä kulkee 1: maa/shield, 2: kylmä (-) ja 3: kuuma (+), niin näissä marttineissa 2 ja 3 ovat ympäri. Ei toimi ei. Eli jos laitteita ei modifioida, tarvitaan väliin "dmx-vaiheenkääntö". Värinvaihtajien jälkeen mennään sitten vielä sille etuvalohimmentimelle, jos sellainen on mukana ja jollei sen luona ole jo käyty. Ja mielellään taas napaisuus oikein. :)
 
Sähköistys:
 
Minimissään himmentimessämme pitää olla 8A:n kanavasulakkeet, mieluusti kympit. Vaikka 8A x 230V onkin vain 1840W, niin välttämättä ongelmaa ei synny. Tosin tällöin on syytä tietää mitä tekee ja miten laskee. Lähtökohtana on kuitenkin, että sama kanava ei montaa minuuttia kauempaa ole päällä ja missään vaiheessa kaikki lamput eivät pala samanaikaisesti. Teoreettisenä ongelmana meillä on näiden kanavasulakkeiden välillä tarvittava syöttöjohto. Periaatteessa 6x10A vaatii 5x6mm2, eli 3x32A syötön ja 6x8A:lle riittää 5x2,5mm2 ja 3x16A. Tosin, onpa nuita kymppisiä näkynyt 16A-töpölläkin...
 
Värinvaihtajat ja savukone pärjäävät yhden 16A sukon kanssa, sen voi vetää hätätilassa vaikka siitä töpselistä suoraan lavalta, koska näiden aiheuttama kuorma on koko ajan suht vakio, eli vinokuorma on se mikä on, mutta muuttumista ei tapahdu. Lisäksi tämä etuvalohimmentimemmä haluaa sukon, kuormasta riippuen 10A:kin riittää.
 
Eli periaatteessa setille riittää yksi 3x16A voima ja kaksi sukoa. Mieluiten tällaisen sähköistykseen käyttäisin kuitenkin 3x32A syötön josta alakeskuksen kautta himmentimille ja muille värkeillä. Ja kuormat tietysti mahdollisimman tasan vaiheiden kesken.
 

 
Tällaisen sain puristettua itsestäni ulos tähän aikaan viikosta. Saattoi jäädä sekavaksi, mutta parempaan ei tähän hätään pysty. :)
 
Nyt ei millään kykene jatkamaan, joku muu voi halutessaan jatkaa setin osoitteistuksen ja koodauksen jollakin esimerkkitiskillä. Muuten jatkan itse taas seuraavana sopivana hetkenä. :) Kysykää ja kommentoikaa, oiotaan sitten sitä mitä sanoin väärin tai epäselvästi.
 
Voin jatkossa antaa panokseni isompiinkin setteihin, tosin voin mieluusti jättää näiden aloittamisen muillekin.
 
-Kiitos ja anteeksi
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=132576