Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:simiha
Alue:Livetoiminta
Aihe:Valosanaston peruskurssi
Aika:21.08.2006 14:39   (muokattu 17.02.2009 17:35)
Henkilökohtainen taisto "valo-oppia pattipäämuusikoille" on edennyt siihen pisteeseen, että yritän tällaistakin..
 
AJATUS:
- Kerätään _tärkeimmät_ valoalan termit tähän, jotta muusikotkin osaa lukea valogurujen juttuja riittävällä ymmärryksellä.
- Ei mitään tyhjentäviä selityksiä, vaan sen verran että ymmärtää mistä on kyse
- Viisastelut ja väittelyt sikseen - tarkennuksia saa tietysti esittää
 
YRITYS:
- Jos tiedät selityksen johonkin termiin, kirjoita se alle niin lisään listaan. Mielellään suomeksi!
- Jos kaipaat selitystä johonkin termiin, kirjoita alle niin lisään listaan odottamaan selitystä.
- Koitan muistaa-jaksaa-viitsiä tehdä lisäyksiä kohtuullisella aikataululla. Jos on hiljaista niin pikaviestillä saa herättää..
 
Kohtuullisen kattava sanasto englanniksi:
http://www.people.virginia.edu/~rlk … classes/usem171/Glossary/Terms.html
 
Heitetään nyt jotain pohjalle, vaikka selitykset onkin englanninkielisiä tai huonoja. (Osa poimittu ym. sivulta). En saanut tuon paremmin muotoiltua, jos joku osaa niin näyttäköön!
 
EDIT: Listaa on siis päivitelty, kiitos Marzin ja Kiven! :EDIT
 
Tuliskohan tästä jotain?
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
BEAMSHAPE
Valopöydissä kiilaa käsittelevä osasto. Gobot, shutter, prisma ym. ja niitä ohjaavat asiat löytyy täältä.
 
CAN CAN (= TILT SWING)
Liike-efekti liikkuville. Can can = ylös-alas liike, tilt swing sama asia.
 
CHASE
Sarja perättäisiksi ohjelmoituja valoasetelmia, ikäänkuin valo-sekvensseri. Chasessa on aina enemmän kuin yksi asetelma, ja niitä käydään perättäin läpi. Yksi asetelma on nimeltään askel (step), kokonaisuus on nimeltään sekvenssi (Sequence).
 
CIRCLE
Liike-efekti liikkuville. Circle on ympyrä.
 
CMY
cyan, magenta, yellow. Värijärjestelmä.
 
COLOR
Liikkuvien värit. Joko värikiekolla tai sekoituksella.
 
COLORCHANGER
Värinvaihtaja. Voi olla oma heittimensä tai esim. rullavärinvaihtaja, jossa on rullalla erivärisiä filsuja kts. filter
 
COLORMIX
CMY tai RGB. Näitä värejä sekoittamalla saadaan aikaan kaikki värit. Liikkuvissa yleensä CMY. RGB löytyy esim. LED-parreista.
 
CONVENTIONAL, KONVENTIONAALINEN
Yleisnimitys esim, par-kannut, PC:t, floodit, profiilit, fresut, blinderit ym.

CUE
Cue is often used to describe a moment or picture (also called a look or state) created by lighting on stage.
 
DIP SWITCH, DIPPIKYTKIN
laitteissa olevia pieniä kytkimiä, joilla voidaan valita laitteen toimintoja tai esim dmx-osoite
 
DMX
Valolaitteiden yhteinen digitaalinen kieli
 
DMX-KANAVA
0-255 = 0-100%
yksi dmx-kanava operoi näiden arvojen välillä, eli nolla on nolla ja 255 on sata prosenttia. Eli ei tässä portaattomasti toimita.
 
DMX-OSOITE
Asetetaan joko digitaalisella näppäimistöllä käsiteltävästä laitteesta tai dip-kytkimillä. Jokainen laite, jota halutaan ohjata pitää asettaa omaan osoitteeseensa dmx-universumissa. Laite tarvitsee toimintojen määrästä riippuen 1-x määrän mittaisen numeromäärän universumista. Yksi laitteen toiminto on yleensä yksi kanava (poislukien laitteet, joiden yksi kanava sisältää useamman esiasetetun toiminnon, manuaalista selviää). Mitä monimutkaisempi laite, sitä enemmän kanavia.

Jos kyseessä on esim. 6-kanavainen himmennin, se tarvitsee 6 kanavaa 512:sta. Nämä kuusi kanavaa voivat sijaita missä tahansa numerossa, kunhan ovat peräkkäin. Eli jos aloitetaan numerosta 1, laite vie universesta kanavat 1,2,3,4,5 ja 6. Seuraavalle laitteelle voidaan lähteä kanavasta 7. Mitään sääntöä siitä, mistä kanavasta setti alkaa ei ole, vaan kyse on käyttäjän mieltymyksistä.

Liikkuvissa heittimissä saattaa olla kanavia sitten huomattavasti enemmän(esim pn, tilt, pan fine, tilt fine, colour, gobo, goborot, prisma, dimmer, ym. ym.) ja ne kaikki tarvitsevat universumista oman kanavansa(manuaalista selviää, jos jotkin toiminnot ovat kimpassa) Jälleen peräkkäiset vapaat kanavat universestä. Manuaalista selviää, montako kanavaa laite tarvitsee toimiakseen.

DMX UNIVERSE (=Avaruus)
yksi universe sisältää 512 dmx-kanavaa. Tiskistä riippuen 1-x määrä. Eri universejen lähtöjä voi ajaa tiskeillä päällekkäin. Tästä on hyötyä, jos esimerkiksi laittaa oman valosettinsä talon laitteiden lisäksi. Voi pitää omat kamansa omassa universessaan ja talon laitteet toisessa. Päällekkäiset kanavat samassa dmx-universumissa eivät toimi. Ts. kaikille laitteille pitää olla omat vapaat kanavansa
 
FILTER, GEL, "FILSU"
värikalvo, eri kokoja eri juttuihin, er par-kannuille on omansa, samoin moleille, stroboille ym.
 
FLASH
nappi, jolla saa esim ohjelmoidun cuen päälle.
 
FLOOD
Maalausvalo, esim halogeeni. Yleensä suuritehoisempi valo, jota käytetään pinnan valaisemiseen erotuksena spoteista joilla nostetaan yksityiskohtia esille.
 
FOCUS
kiilan terävyys
 
FRAME, "FREIMI"
Se kehys mihin filsu tulee.

FRESU
Fresnel-linssi.

GOBO
Rajain.
Also called a pattern, template, or cookie, a gobo is commonly an etched steel cut-out placed at the gate of an ERS which produces a pattern of light and shadow in the beam of light

HAZER
usvakone

HIMMENNIN
Laite, jolla voidaan himmentää siihen kytkettyjä valoja. Himmennintä ohjataan valopöydällä. Joissain himmentimissä on myös mahdollisuus tehdä yksinkertaisia "säätöjä" suoraan himmentimestä.
 
IRIS
Kiilan halkaisijan säätö, eri asia kuin kiilanleveys (engl. IRIS)

KUTOSPUOMI, SIKSERI
Kuusi par-kannua puomissa, yleensä Sokapex tms. multiliittimin varustettu.
 
LÄPPÄRAJAIN
Monesti fresnell-tyyppisten (myös PAR-kannujen) lamppujen edessä nähdyt siivekkeet, joilla rajataan kiilan muotoa (engl. BARNDOORS)
 
MOLE
Yleisöön suunnattu useamman valon räkki. Sokaisuvalo.
 
MOVING HEAD
"Movari" Liikkuva heitin, jossa koko "pää"osa likkuu. Pää sisältää yleensä linssi/väri/gobokiekko/zoom ym. -osastoa. Alatyyppeinä esim. mainitut spotlight ja washlight.

 
NELOSPUOMI, NELKKU
Neljä par-kannua puomissa
 
OFFSET
esim. liike-efektin yhteydessä eri laitteiden liikkeiden ero toisiinsa nähden. Usein esim. circle tehdään siten, että kaikki laitteet eivät tee täsmälleen samaa liikettä, vaan lavalla on koko ajan osa kiiloista. Offset käsittelee tämän eron arvoa.
 
PAN, X
Vaakasuuntainen liike

PAR
Parabolic Aluminized Reflector. Polttimo + heijastin, joka on bändivalaistuksen perusjalka. PAR-lamppu kiinnitetään PAR-kannuun.
 
PAR-KANNU
Spottivalo, se peruskurkkupurkki. Eri kokoja ja sisältöä löytyy. Koot 36(pinspot), 56(esim 300w halogen), 64(esim 1000w CP60, CP61, CP62 halogeeniumpioilla) yleisimpiä. Saatavana esim halogeeniumpiollisia tai LEDeillä varustettuja versioita. Lisäksi saatavana lyhyttä ja pitkää versiota.
 
PATCH
Patch on valopöytään tehty osoitteiden ohjelmointi. Useampia kanavia käyttävien laitteiden esim. liikkuvat on olemassa kirjastoja, joissa on valmiiksi määritelty näiden osoitteet ja kun ne lisää patchiin se varaa sille tietyn määrän osoitteita. Eli yksinkertaistettuna Patch on valopöydälle tehty ohjeistus missä osoitteessa on mitäkin lamppua/toimintoa.
 
PESU
Väriyhdistelmällä tai värillä valaiseminen.
 
POSITION
Liikkuvien suuntauksen ohjaus

RAMPPIVALO
Etulaidassa alhaalla olevat valot.
 
RAYLIGHT
 
RGB
red, green, blue. Värijärjestelmä.
 
SCANNERI, MOVING MIRROR
Heitin, jossa liike toteutetaan liikkuvan peilin avulla.
 
SEURANTAHEITIN, SEURIS, FOLLOW SPOT
Säädettäväkiilainen/värinen heitin, jota yleensä ohjaa ihminen. Myös koneilla voi ohjata, onpa jossain nähty paikannustekniikkaa hyödyntäviä seuriksiakin. Näillä nimensä mukaan seurataan esiintyjää.
 
SHUTTER
Liikkuvan, värinvaihtajan tms. suljin. Tällä tehdään em. strobo. auki-kiinni nopeutta säätämällä.
 
SPOTLIGHT
liikkuva heitin, "gobokone", mahdollistaa tarkan kiilan ja erilaisten kuvioiden, gobojen käytön.
 
STROBE, STROBO
Heitin, joka tuottaa nopeita välähdyksiä. Näitä on kaikenlaisia alkaen muutaman watin led-stroboista ja E27/E14-kantaisista aina tuhansien wattien vehkeisiin.
 
SUB (=SUBMASTER, MEMORY, PLAYBACK)
Eri nimiä samalle asialle. Esim Avolitessa memory, Frogissa submaster, Chamsysissä playback. Näihin saadaan ohjelmoitua valotilanteita(cue) esim. par-tilanne ja liikkuvien positio, väri ja beamshape yhden napin taakse. Valomiehen kädet loppuu kesken ilman näitä. Chamsys kutsuu useampaa peräkkäistä cueta cue stackiksi. Toisilla se on cue list. Kaikki nimeää juttunsa vähän eri tavalla, siksi asiassa tulee sekaannuksia(esim frogissa on submasterien lisäksi playback x joka on oma juttunsa, lähinnä hogien kaltainen stop-go cuelist.)
 
TILANNE
ks. cue
 
TILT, Y
pystysuuntainen liike.
 
TOGGLE
=jää päälle, pitää painaa pois. Flash voidaan ohjelmoida jäämään päälle, kunnes sitä painetaan uudelleen. Hyödyllinen esim. liike efektin kanssa, ei tarvitse pitää nappia koko ajan pohjassa. Efektin voi ohjelmoida alkamaan/loppumaan myös sub-liukua käyttäen. Monesti liu-ulle ohjelmoidaan kuitenkin efektin nopeus/koko ja flash toimii efektin käynnistäjänä/lopettajana.

VALOTISKI
 
Valotiskivalmistajia: FLYING PIG SYSTEMS, AVOLITES, MA, JANDS, ZERO88, CHAMSYS. Kaikki omanlaisiaan, mutta yhdistäviä tekijöitä rutkasti. Kaikki operoivat kuitenkin samoja asioita omalla tavallaan. Näistä ehkä eniten omillaan Avolites, muut operoivat pitkälti HOG tyyppisesti. (zeron frog 2 ainakin vaikuttaa enemmä Hogilta kuin jotkut edelliset tiskit) Hog on tiskityyppi, tai ennemminkin layout-tyyppi. Omanlaisensa ohjelmointi/ajologiikka. Hog haltuun ja elämä helpottuu.
 
VEITSET
Profiiliheittimissä käytetty kiilanmuokkain, jolla saadaan rajattua haluttuja kohtia ulos valon tuottamasta kiilasta (engl. KNIVES, monissa liikkuvissa engl. SHUTTER)
 
WASHLIGHT
liikkuva heitin, "pesuri". Kiila enemmän par-kannumainen.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
ps. Valojutuille ei muuten ole omaa aluetta, joten juttuja on aika hyvin levällään. Pitäisköhän olla?
 
EDIT1: Kiitos kivi! Tein lisäykset tähän.
EDIT2: Kiitos Marzi! Lista alkaa nyt olla aika kattava!
EDIT3: Heräsin talviunilta ja poimin pari sanaa vanhoista posteista listaan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=130829