Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Marzi
Alue:Livetoiminta
Aihe:Rakennetaanpas bändille valoshow.
Aika:06.11.2003 08:41
Miksikän guruksi en itseäni nimittäisi. Joku ajatus tuli mieleen. Nää on lähinnä tällästä tajunnanvirtaa ja ideoita, eikä mitään absoluuttisia faktoja tyyliin "vain näin saat settisi toimimaan". Toivottavasti edes joku juttu on sellainen, mitä ette ajatelleet jo valmiiksi. Se avaa aina uusia ovia ajatteluun.
 
- 4-5h tanssi-/rokkibändi, joka kiertää ilman miksaajaa/valomiestä
- kalustona kolme puomia PAR56/64, jokaisessa 4 lamppua

 
Mä ehkä purkaisin yhden puomin atomeiksi ja ottaisin kaks pataa etuvaloiksi esim kaappien päälle ja kaks pataa lattiakannuiksi, joilla valaistaan esim taustaa lavan takanurkista ristiin altapäin olettaen, että taustaa kärsii valaista. Jos siellä on jotakin tosi rumaa, niin sitten ei. Oma kangas messiin, sillä siistii seinän kuin seinän. Ja jos sitä meinaa värjätä, niin sitten joku vaalea rätti käy.
 
1. Minkälainen valopöytä/himmenninsysteemi?
2. Mitä värejä käyttöön, miten sijoittaa puomit, miten suunnata valot, mitä ohjelmia?

 
Himmennin vois olla sellainen, jossa on kanavakohtaiset himmenninsäätimet itsessään helposti käytettävissä. Mulla on joskus ollut kuuskanavainen himppari käytössä, jossa oli ruuvattavat potikat joka kanavalle. Näin sillä himpparilla pystyy tekeen kuvan helposti ilman tiskiä. Mikään räpsyttely ei tällä oikein onnistu, mutta hutussa vois mennä. Joka himpparista saa kyllä jotenkin lamput päälle(esim ADB.n Microrack kutosessa valikon kautta), mutta kannattaa tehdä tuo helpoksi.
 
Paikallinen sähkömies teki joskus itse dmx-tiskejä, joissa oli liu'ut ja flashit joka kuudelle kanavalle + master-liuku. Toimi noissa pikkujutuissa hyvin, kun tiski meni vaikka efektiräkin päällä. Tai polvella. :D
 
Jos tehdään huttua, niin pyrkisin rakentamaan noista yhden hyvän kuvan, jossa värit on harmoniassa vaatetuksen ja kamojen suhteen. Että koko lava olisi silleen balanssissa. Joskus rumpusetti on lavan kiintopiste. Myöskään mitään kovin rankkoja värejä en välttämättä laittaisi. Laittaisin nuo puomit etu/sivuvaloksi ja max kaks väriä lauteille. Toinen eturivin soittajille, toinen rumpalille(Rumpujen väri? Väärällä värillä punaiset kannut näyttää ruskeilta). Taustaan voi sitten käyttää joko rumpalin väriä tai jotain muuta. Mut jos siellä on 5 väriä sekaisin se alkaa olla jo aika soppa. Mieluummin 2 väriä 8 lamppuun kuin 8.
 
Rokkikeikalle siten vois kuvitella, että laittas vähän tylympiä värejä, vaikka ihan ääripään vastavärejä. Ja valot vois laittaa sellaiseen paikkaan, että niillä voi tarvittaessa(ainakin yhdellä värillä) hoitaa etuvalon virkaa. Taustan vois pestä vähän härskimmällä värillä, että saa kontrastia solistin ja eturivin ukkojen kanssa verrattuna taustaan. Oikeilla värivalinnoilla seinät ja tausta menee kauemmas ja vastaavasti solisti tulee lähemmäs. Esim tietty sininen takana ja loiva prosenteilla ajettu lavenderi kasvoilla irrottaa solistin taustasta. tää ei tosin näytä pahalta ihan normaalissakaan hommassa. Ei kaikki tietenkään oo mitään äärijuttuja.
 
Rokkihommassa mielellään kyllä näkis jonkun tekemässä niitä valoja. Jää muuten helposti hyöty saamatta. Mun mielestä on tylsää, jos rokkibändi vetää ja valot seisoo stillinä. Niillä saa kumminkiin tuotua niin paljon lisää siihen juttuun. Mut jos ei ole, niin ei. Sitten mennään sillä mitä on.
 
Yks kikka, jolla saa "liikkuvaa" valoa aikaan on laittaa kannu maahan, suunnata se suoraan eteenpäin niin, ettei se ota yleisöä näköön ja sitten itse siihen heilumaan eteen. Varjot hoitaa elävän valon tonttia. Rumpalin takana tosi tehokas efekti. Mutta tohonkin silmä väsyy aika nopeesti, eli se ei oo mikään miellyttävin juttu. Siksi siellä pitäskin olla vaihtelua. Rokkihommissa saa ja voi käyttää tosi ärsyttäviäkin juttuja, mutta ne ei saa olla liian pitkäkestoisia. Sitten ne ei enää palvele tarkoitustaan. Siksi jonkun olis hyvä tehdä ne valot. Muuten joudutaan tehdä vaan yks kuva, joka on sitten siinä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=42122