Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:KoRn88.
Alue:Demostudio
Aihe:Arvostelut mediassa
Aika:24.11.2005 19:13   (muokattu 24.11.2005 19:15)
Unic - Demo 2005
 
NOISE:
 
Vuoden 2003 loppupuolella perustettu Unic treenaili parisen vuotta omassa luukussaan, kunnes päätyivät, vihdoinkin, studion uumeniin. Kemin Fairplay studiolla nauhoitettu demo sisältää kolme erittäin menevää, mutta samalla myös erittäin raskasta metallia. Nimen omaan modernimpaa metallia, jollaisesta luulisi pitävän esimerkiksi Chimairan-ystävän. Kaksi kappaletta kolmesta on englanninkielisiä, mutta kolmas veto on suomeksi. Kyseinen kappale saakin erittäin vahvan assosiaation Nicole-merkkiseen yhtyeeseen. Mutta tuo suomeksi vedetty kappale poikkeaa jollakin tapaa huomattavasti edukseen, vaikkei muissakaan biiseissä moitteen sijaa juuri löydy. Pientä toivomisen varaa tietysti on, mutta erittäin nuoret jannut ovat ehdottomasti oikealla tiellä.
 
Scream on kappale, joka tuo soundillisesti mieleen lähinnä tuon edellä mainitun Chimairan. Varsinkin riffeissä on samaa otetta, mutta myös vokalisti Janne Majamäki on suhteellisen lähellä Mark Hunterin tyyliä. Kappaleessa on aavistus tukkoisuutta, eikä sen puhtaat osuudet oikein jaksa oikein erottua edukseen. Ei niitä tosin paljoa ole käytetty, mutta paremmalla miksauksella ne saataisiin toimimaan vieläkin paremmin. Rummut antavat erinomaista tukea paketille, jossa jo ennestään viljellään raskaita ja melodisia riffejä kiitettävästi. Myös lauluosuudet ovat sopivan mureat. Mikäli tästä vielä siirryttäisiin aste tai kaksi mörinän suuntaan, menisi hommasta maku. Second Life puolestaan on huomattavasti puhtaampaa vokalisointai. Oikeastaan suhteet on käännetty päälaelleen. Puhtaat vievät ja murina vikisee. Huomattavasti melodisempi veto kuin Scream.
 
Levyn materiaali paranee loppua kohti mentäessä. Ehdoton makupala on viimeinen kappale, Maa. Se edustaa yhtyettä parhaimmillaan, sillä jotenkin tuntuu sille, että kielen vaihdos on vienyt yhtyettä eteenpäin, ja aika isolla kädellä. Soundit ovat kirkastuneet, riffit tulleet moniulotteisimmiksi ja laulu terästynyt hieman. Myös kappaleen rakenne on hitusen mutkikkaampi kuin kahdella aiemmalla vedolla. Tosin mikään yltiöraskas veto ei ole kyseessä, mutta päivittäinen rauta-annos saadaan täytettyä mallikkaasti.
 
Materiaali tuntuu etenevän kronologisessa järjestyksessä, sillä kuulosta sille kuin viimeisenä tehty kappale myös tulisi demolla viimeisenä. Kaikin puolin paremman kuuloinen sävellys on kyseessä. Kehitystä on siis tapahtunut, mikäli oletukseni on oikea. Hienoisesta tukkoisuudesta soundipuolella huolimatta, kyseessä on erinomainen demo. Tästä on nuoren yhtyeen loistava jatkaa kohti seuraavaa demoa. Raskaampi sen ei tarvitse olla, vaan tämä annostus on vallan mainio. Tsemppiä.
 
4/5
 
IMPERIUMI:
 
Vuodesta 2003 lähtien toiminut Unic sijoittaa omien sanojensa mukaan musiikkinsa jonnekin modernin metallin suunnalle. Suuntaa antavina niminä saatekirjeessä mainitaan Slipknot, Nicole ja Chimaira. Ja sieltä suunnalta tulee myös Unic kolmen biisin demonsa perusteella.
 
Unicin debyyttiäänityksessä on kieltämättä hyvä ja groovaava fiilis. Kaikkiin kolmeen kipaleeseen on mahdutettu paljon nuorta intoa, toimivia sekä runttaavia riffejä ja hyviä melodioita. Nuoruuden intoa selittää varmasti osittain se, että yhtyeen jäsenistä vasta kaksi on ajokortti-iässä.
 
Kolmen biisin pläjäys kestää hieman yli kymmenen minuuttia. Silti jo senkin aikana tuntuu välillä siltä, että bändi on pakannut hieman liikaa osia musiikkiinsa. Vähemmälläkin ilmaisulla olisi pärjätty. Materiaalista ei sinänsä löydy suurta naputtamista, koska pienellä hiomisella yhtyeellä on käsissään ihan menevää materiaalia. Se vain ihmetyttää, miksi yhtyeellä on mukana levyllä yksi suomeksi laulettu kappale? Onko bändi vielä kenties hieman epävarma siitä millä kielellä materiaalinsa esittäisi?
 
Teknisesti soitto on ok. Toki tarkkuudessa on aina pientä hiomisen varaa, mutta suurta motkotusta ei teknisestä puolesta löydy. Eniten yhtyeen ilmaisussa toistaiseksi särähtää korvaan vokalisti Janne Majamäen laulutekniikka. Kaverilla on nimittäin hyvä ääni, vihainen huuto lähtee helvetin mallikkaasti ja puhdas äänikin kuulostaa hyvältä. Demolta silti kuulee, miten tekniikan raja tulee vastaan ja laulu kuulostaa ajoittain heiveröiseltä. Kun vokalisti saa lisää varmuutta ilmaisuunsa ja käy vaikkapa muutamalla laulutunnilla katsastamassa tekniikkaansa, voisin jopa veikata kaverista kuoriutuvan melkoisen vihaisen ja pätevän vokalistin.
 
Soundillisesti demo ei ole sieltä kirkkaimmasta päästä. Soundit ovat varsin tunkkaiset, mutta viesti tulee silti lävitse.
 
Unicia voisi pitää demon perusteella vielä hiomattomana timanttina, josta saadaan vielä joku päivä hyvä kilpailija Nicolelle. Nyt musiikissa ja soitossa kuuluu vielä yhtyeen nuori ikä, mutta aikaa myöten asiat varmasti kirkastuvat.
Niko Kaartinen, 10.11.2005
 
2½/5
 
EDIT: niin ja biisit voi kuunnella www.mikseri.net/unic
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=17&t=49903