Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:tanjuli
Alue:Laulaminen
Aihe:Laulun opetusta Netissä
Aika:23.11.2005 02:01   (muokattu 24.05.2007 14:21)
riippuu, missä opettaa (kuinka paljon vaivaa joutuu näkemään opetuspaikan/opetuspaikalle saapumisen suhteen). opetusaikakin on aika kova tekijä tossa hintajutussa - käykö tunneilla arki-iltaisin vai viikonloppuisin. vaiko kenties ainoastaan maanantaina ennen kolmea?
 
ja onko opettaja laulunopiskelija / laulunopettajaksi opiskeleva vai ammattiin jo valmistunut. vaikuttaa kovasti. opiskelevilta saa halvemmalla, mutta valmistuneista kannattaa yleensä maksaakin.
 
se, mitä itse olisin valmis maksamaan, riippuu siitä miksi menisin tunnille. jos kyse niinkin laajasta käsitteestä kuin laulamaan oppiminen, laulutekniiikan perusosaaminen tms, maksaisin enemmän kuin pelkästä keskustelutuokiosta. toisaalta, eri osa-alueita on vaikea erottaa. joten suosin sitä, että opetus, josta palkkaa maksan, sisältää asiantuntevaa ohjausta niin tekniikan, tulkinnan kuin tyylinkin saralla. yritän sitä myös omille oppilailleni tarjoilla, siinä määrin kuin pystyvät vastaanottamaan.
 
omien opettajieni suhteen olen kriittinen - vaadin pedagogista taitoa, ihmistuntemusta, fysiologista tietämystä, tyylintuntemusta sekä ohjelmistotuntemusta. alalla kuin alalla, mielellään jopa yli tyylirajojen. opettajan oma laulutaito ei ole enää niin keskeisessä asemassa; riittää, että opettaja kuulee oppilaan äänestä mitä pitää opettaa, ja osaa kommunikoida siten että oppilas ymmärtää ja pystyy toimimaan ohjeen mukaan.
 
periaatteenani pidän, että mikäli opettajan kommentti on "Ihan kiva (hiljaisuus)", opetuksesta ei kannata maksaa. opettajalle maksetaan siitä, että oppilas oppisi vielä paremmaksi. opettajalle myös maksetaan siitä, että opettaja näkee (tässä tapauksessa kuulee) mahdollisuudet monen vuoden päässä ja luotsaa niitä kohti ja suhteuttaa oppilaan omat ambitiot k.o. näkymään. se näkeminen ja kuuleminen on sitä ammattitaitoa, josta maksaisin ammattiopiskelijan näkökulmasta jopa 50 euroa tunnilta. jos laulaisin harrastusmielessä, 25 euroa olisi se raja.
 
hyvä laskukaavio: etsi käsiisi paikallisen musiikkiopiston/kansanopiston opintomaksut ja laske näistä tunnille hinta. vertaa siihen. muista, että opiston opettajilla työtila opiston puolesta ja pätevyys alalle. vertaa siihen. pyydä päästä seuraamaan opetusta vaikkapa tunnin, kahden ajaksi, jos et ole varma, saatko rahoillesi vastinetta (=sopiiko kyseinen opettaja sinulle).
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=29572