Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Rml
Alue:Demostudio
Aihe:Arvostelut mediassa
Aika:26.10.2005 17:20
Rumien miesten liiton Juudas EP:n arvosteluita:
 
NOISE:
 
Nelisen vuotta sitten perustetun Rumien miesten liiton kolmas hengentuote Juudas-EP on tummaa huumoria ja kieroja sanoituksia sisältävä pläjäys suomirokkia. Perinteisistä elementeistään huolimatta yhtye ei soita sitä tavallisinta kolmen soinnun rockia, vaan luottaa hieman poukkoilevampaan menoon, jossa sanoituksilla on iso rooli. Vertailukohdaksi nousee väistämättä YUP, jonka tuotanto hiipii mieleen niin sanoitusten, biisirakenteiden kuin Janne Suhosen laulutyylinkin vuoksi.
 
Kieroihin tunnelmiin kuulijan virittää heti avausraita Haudankaivajan tanssi, joka on EP:n toimivin kappale. Pienet kilkattelut ja kitaran suhinat lisäävät biisin tehokkuutta, joka perustuu hyväntuulisten melodioiden ja tummanpuhuvien sanojen kontrastiin. Valveunta on vielä aavistuksen edellisbiisiä yupmaisempi, hieman hitaampana ja tummempana. Suhosen laulu kuuluu valitettavasti turhan hiljaisena etenkin kertosäkeessä. Mielivainaa tarjoaa suoraviivaisempaa rockia, ja sanoituksista löytyy tarttuvaa rallattelua. Mustan huumorin kukintaa tehostaa myös lopun moottorisahaefekti. Progevaikutteita ja paljon syntikkaa sisältävä Joskus on ihan hyvä luottaa sekin riimittelyyn, ja kertsissä lukuisia kertoja toistuva ”Jumalan takana on musta lakana. Lakanan takana on herra Saatana.” -hokema jää vastustamattomasti vaivaamaan päätä. Bonusraitana bändi esittää vielä lastenlaulumaisen tulkinnan mielenterveyspotilaan tilityksestä, joka lähentelee jo hyvän maun rajoja.
 
Rumien miesten liiton soitto- ja biisintekotaidot ovat hyvällä mallilla. Vaikka kappaleet ovat periaatteessa varsin yksinkertaisia, niissä on paljon pikku jippoja ja harvinaisia ratkaisuja. Suhonen osaa myös laulaa riittävän persoonallisesti, ja sanoituksiin on panostettu. Mutta bändin kannalta valitettavasti J. Martikainen kumppaneineen on jo keksinyt tämän konseptin, joten erottuakseen selkeämmin edukseen näiden rumien heppujen on syytä löytää kappaleisiinsa vielä enemmän omaa juttua. Voimakkaampi syntikan tai progeilun hyödyntäminen voisi auttaa.
 
SOUNDI:
 
Tyylilajinsa suoraviivaiseksi hönttiprogeksi määrittelevä Rumien miesten liitto kuulostaa yhtä kummalliselta kuin paradoksaalinen määritelmänsäkin. Jossain perinteisemmän suomirockin ja YUP:n haasteellisuuden välimaastossa liikkuva yhtye on ansiokkaasti lähtenyt soittohommiin tosimielellä. Eri asia sitten taas on, onko esimerkiksi teksteissä jotain näennäistä näppäryyttä ihmeempää sisältöä. Joka tapauksessa bändi erottuu kaltaistensa joukosta, mikä on vähintäänkin kunnioitettavaa. Soittokaan ei laahaa suomirockmaisen flegmaattisesti. Myös sovituksissa on ideaa. Eli ei tuo progeviittaus tainnut ollakaan ihan tuulesta temmattu. Alun skeptisyydestäni huolimatta bändi on loppuun päästessään voittanut minutkin puolelleen.
 
Ja biisit löytyy osoitteesta www.rumienmiestenliitto.tk
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=17&t=49903