Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:El Condor
Alue:Puhaltimet
Aihe:Trumpettiasiaa sovittajille, poppareille ym.
Aika:27.07.2005 09:45
Ajattelin laittaa tähän vielä senkin, vaikka onkin hiukan off-topic, että hyviä sävellajeja puhalliorkarlle on hyvin rajoitetusti:
Tavallinen harrastelija nimittäin selviä niukin naukin kolmesta ylennys- tai alennusmerkistä.
Ja kun Bb-pilleihin verrattuna C-vireisille tulee 2 b:tä lisää ja Eb vireisille 1 #-lisää, niin siinähän sitä ollaan.

 
Ihan hyvä pointti. Jos tuota kolmea ristiä pidetään rajana (mikä useiden harrastajabändien kohdalla on realistista), niin edellä lueteltujen lisäksi käyttökelpoinen sävellaji on kyllä vielä ainakin:
 
F-duuri/D-molli (Bb-pillin G-duuri, Eb-pillin D-duuri)
 
Kitarasävellajit (D, A, E) ovat ongelmallisia Bb- ja Eb-vireisille soittimille koituvan suuren etumerkkimäärän takia. Ne ovat kuitenkin ongelmallisia myös siksi, että esim. vaskisoittimet on rakennettu siten, että noissa sävellajeissa vireongelmat ovat kaikkein suurimmat. Eli vaikka oikeat sormituksetkin löytyisivät, niin sen lisäksi on vielä taisteltava torvea vastaan. Hyvät soittajat kyllä pärjäävät tämän asian kanssa, mutta varmaan hekin mieluummin soittavat helpommista sävellajeista.
 
Omasta kokemuksesta vielä, että mitä isompi torvi, sen vanhempi soittaja. Mitä vanhempi soittaja, sen rajoittuneempi kyky soittaa vaikeita sävellajeja ja sitä vaikeampi päästä korkealle yms.
 
Tämä johtuu osittain fysiikan heikentymisestä iän myötä, mutta myös siitä, että vanhemmat soittajat (erityisesti ns. "kyläbändeissä") ovat usein enemmän tai vähemmän itseoppineita, eikä tekninen tai teoreettinen pohja ole välttämättä ollut alun alkaenkaan kovin vahva.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=46&t=95330