Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:funkylord
Alue:Puhaltimet
Aihe:Fonin soiton aloittaminen
Aika:07.06.2005 23:41   (muokattu 07.06.2005 23:45)
Olet juuri saanut sen oman pillin käteen. Isoisän ullakolta on löytynyt vanha pilli tai vastaavaa. Mistä kannattaa lähteä?
 
1. Kasataanpa ensin soitin:
 
Otat ensin fonin ylös sieltä kotelosta, ja puhallat pahimmat pölyt pois siitä. Seuraavaksi otat "mutkan" elikkä sen toisen messinkisen osan, ja liität sen järkeväksi liitteeksi soittimeen. Otat lehden, lehdykän, kielen, miksi haluat kutsua sitä. Siinä on kaksi osaa. Kanta ja terä. Terää kannattaa varoa, se on mielettömän herkkä, ja terän pienikin vaurioituminen näkyy soiton vaikeutumisena. Kostuta lehteä suussasi hetkinen. Ethän pysty laulamaankaan kuivalla kurkulla.
Kun lehti on kasteltu ota toiseen käteen suukappale (se musta bakeliittinen, tai metallinen pieni osa.) Pistä kiristin jo valmiiksi suukappaleeseen, ja vasta sitten pujota lehti kanta edellä kiristimen, ja suukappaleen väliin. Lehden kuuluu olla samassa tasossa suukappaleen reunan kanssa. nyt vaan suukappale foniin ja pilli on valmis.
 
2.1 Ensimmäiset äänet:
 
Otat vaan mahdollisimman rennon otteen suukappaleesta ja pidä sormet vielä erossa näppäimeltä. Ylähampaat tukee otetta, ja alahuuli on niin rennosti kuin vain voi olla. Puhallat juuri C# ääntä.
 
2.2 Sormitukset:
 
Ensimmäinen oktaavi:
http://www.wfg.woodwind.org/sax/sax_bas_1.html
Toinen oktaavi:
http://www.wfg.woodwind.org/sax/sax_bas_2.html
 
Kun olet kyllästynyt soittamaan epävireessä, ja naapurit alkaa koputtelemaan seiniin, niin kannattaa tutustua ansatsiin.
 
3. Ansatsi:
 
Lähden mieluummin ruotimaan ensin tärkeämpää, eli soittajaa itseään, kuin varusteita.
 
3.1 mikä?:
 
Monet kysyy mitä ansatsi tarkoittaa. Siihen on varmaan yhtä monta vastausta kun vastaajaa, mutta minusta ansatsi tarkoittaa  puhalluksen paineen, naamalihaspuristuksen ja kurkun asennon kombinaatiota  Fonin soitossa tähän on ainakin kaksi vahvaa koulukuntaa, ja Ainoaa oikeaa ei ole. Se mikä kuullostaa hyvälle, ja tuntuu hyvälle, voi olla juuri sinun ansatsisi. Pureudun vähän löysempään ansatsiin ns.jazzaritatsi
 
3.2 Suun asento:
 
Ensin etsitään optimaalisin paikka jossa lehti soi parhaiten. Katsotaan suukappaletta sivulta, ja laitetaan peukalo pystyyn siihen paikkaan jossa lehti ja suukappale yhdistyy. Käännetään peukalo suukappaleen mukaisesti, ja työnnetään huulet peukaloon asti.
Huulet tulee olla fonin ympärillä, kuin kuminauha. Alahampaita ei kannata laittaa alahuulen alle, vaan antaa niiden alahampaiden olla mahd. alhaalla.
Helpoin tapa tajuta tuo kuminauha periaate, on laittaa huulet pusuasentoon, ja vetää sieltä sisäänpäin, että huulen punaiset osat peittyy.
 
3.3 Puhallus:
 
Ensiksi varoituksen sananen. Älä pullista poskiasi puhaltaessasi! Dizzy ei tätä tiennyt. Näette lopputuloksen.
Yksi hyvä tapa estää poskien pullistaminen on ottaa samallainen ote kuin viheltäisit sinne torveen. Ja yrität pitää sen samalla kun puhallat. Ei ole todellakaan helppoa oppia tuota asiaa, mutta kun se kerran loksahtaa, niin ei tarvita paljoakaan totuttelemista, kun paha tapa on poissa.
 
3.3.1 Hengitys:
 
Hengitä ensin normaalisti alavatsaan, niinkuin et tekisi mitään. Pikkuhlijaa rupea lisäämään ilman määrää mitä hengität, mutta olkapäät ei saa nousta.
Alussa se saattaa pierettää ja jopa sattua, mutta se on vain alkukankeutta. Vain alhaalta saat kunnon tuen puhaltamiselle.
 
3.3.2 Puhalluksen paine:
 
Ota olo kuin vessassa jäykemmällä istuisit. Kovin paine lähtee mahdollisimman alhaalta. Tämä edellyttää alashengittämisen ideologian tajuamista. Paineen käytön tajuamiseen on mukava käyttää yhtä leikkiä.
käytetään "paa" äännettä
Sano ensin se hiljaa, rupea pikkuhiljaa nostamaan voimakkuutta, ja lopulta, että se "p" ja jälkimmäiset "aa":t tulee räjähtäen sieltä. Rupeat huomaamattasi käyttämään "a":n tehon lisäämiseen palleatukea. Tämän huomaa parhaiten, kun menee kyykkyyn. Tätä palleatukea tulisi käyttää paljon soitossa.
 
3.4 Kurkun asento:
 
Saksofoni itsessään kuullostaa aivan kauhealta, mutta saksofonin oikean soundin tekee soittajan kurkku ja suuontelo. Siellä on se kaikukoppa.
Eri soittajat käyttää eri vokaleita soittaessa, mutta "O" On niistä suurin, ja siitä saa kuulaimman soundin.
Tämä "o" pitää olla ajatuksena mielessä, ja samalla kuvitella laulavansa matalaa ääntä. Näin kurkku kuin vahingossa laajenee, ja äänelle saa leveyttä, pituutta, ja paksuutta.
 
4. Varusteet:
 
4.1 Lehti:
 
Lehden paksuus ja merkkikin joskus vaikuttaa jonkin verran paineen määrään, mitä tarvitaan saadakseen pilli soimaan.
Aloittelijalle on suositeltavaa käyttää "2" paksusia lehtiä. Ja jos lihakset kasvaa, niin aina voi lisätä paksuutta, mutta ei kannata kuitenkaan ruveta huimimaan.
Merkkejä on monia. tässä pieni pintakaapaisu:
 
Vandoren basic sininen/v12: Ranskalainen klassinen u-muotoon leikattu lehti, jossa on kirkas ja terävähkö sointi. Klassiset muusikot käyttää paljonkin näitä. Huonojen lehtien osuus paketista huomattavan suuri, mutta kun löytyy hyvä, se on todella myös hyvä.
 
Rico Royal basic sininen: Amerikkalainen tasaisesti leikattu lehti, joka soveltuu sekä klassiseen, että viihteellisempään. Hyvä peruslehti. Paketissa melkein kaikki suht hyviä lehtiä.
 
Vandoren java/jumbo: Rentoon ansatsiin tarkoitettu lehti. Aika moni jazz muusikko käyttää näitä. Tasaisesti leikattu. Hieman jo kalliimpia, mutta laatu maksaa. Suosittelen kokeilemaan
 
Rico Jazz select: Kalleimpia lehtiä mitä musiikkikaupasta saa, mutta minusta ainakin parhaita mitä rahalla saa. Tarkkaan valikoituja yksilöitä 5kpl paketissa, ja ei yhtään huonoa lehteä.
 
4.2 Suukappale:
 
Suukappaleen valinnalla voit edesauttaa jonkun tietyn soundin löytämistä. Materiaalillakin on väliä. Metallisesta lähtee nasaali hieman rochimpi ääni, kun taas mustasta bakeliittisesta saa irti lämpimiä sävyjä. Näitä löytyy moneen tyyliin erikoistuneita.
Näistäkin pari esimerkkiä:
 
Vandoren: Enimmäkseen tekee klassisia suukappaleita. Muutama hassu jazzsuukapula on markkinoilla, mutta ei kovinkaan kovilla markkinoilla. Hyvä perusalotuskapula on a25 Halpa vaihtoehto. Hinta-laatusuhde on kohdallaan. Alttoon tämä kapula maksaa n.100e
 
Mayer: Suurimmaksi osaksi ammattilaisten suosima suukappale. Erittäin vaikea aloittaa, mutta on tosi monipuolinen. Myös yksi kalleimmista suukappaleista. Käy sekä klassiseen, että jazziin. Yksi suukappale alttoon maksaa n.170e
 
Fonit olisi ihan oma threadin aihe.
 
5. Treenaaminen:
 
5.1 Lämmittely:
 
Muutama harjoitus alku lämmittelyyn, jossa ei muuten ole tarkoitus saada fonia lämpimäksi, vaan lihakset. :)
 
Vire- ja lihastreeni:
Pitkiä ääniä kromaattisesti keskioktaavissa aluksi. jossain välissä kannattaa siirtyä hieman ylemmäs ja alemmas. Niin pitkiä ääniä kuin jaksaa puhaltaa. Ainoastaan pakolliset hengitys välit. ei muuta. TAI joku kappale erittäin hitaasti. tempo=n.50bpm.
 
Kaksiosainen yläsävelsarjatreeni (tuo muhkeutta ja varmuutta soundiin):
Ensin otetaan vaikka D-ääni alhaalta. Kun on saatu se alhaalta soimaan, niin painetaan rekisteriläppä pohjaan, ja yritetään pitää ääni samassa oktaavissa. Tähän täytyy avata kurkkua mielettömästi. Silloin vasta huomaa kuinka kiinni kurkku onkaan.
Käydään kaikki ensimmäisen oktaavin äänet läpi tuolla menetelmällä, ja siirrytään ylempään oktaaviin. Ne soitetaan ilman oktaaviläppää. Kuitenkaan purematta, vaan pallea voimalla.
 

 
Nyt heitän teille pallon. Sanokaa omia lämmitys reenejänne, mitä teette aina aloittaessanne.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=46&t=95318