Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Mättöpiiska
Alue:Työ musiikkialalla
Aihe:Äänitys/tuotanto - koulutusmahdollisuudet Suomessa.
Aika:20.03.2005 17:13   (muokattu 20.03.2005 17:20)
Tampereen amk
http://hph.tpu.fi/ttvo/viestinta/index.php
 
Suuntautuu tietääkseni audiovisuaaliseen puoleen, eli äänen lisäksi myös leffa/tv-puoleen.
Ennakkotehtävissä on tämän takia ainakin aiemmin ollut samat tehtävät kaikille viestintään hakeville, eli askarteluakin saattaa joutua harrastamaan. Kertokaa joku tarkemmin.
Soittotaitoa ei tänne vaadita.

 
Opiskelen Tamkin taiteen ja viestinnän osastolla äänipuolella, joten voisin vielä tarkentaa juttuja.
 
Ennakkotehtävissä on yksi tehtävä kaikille linjoille sama, eli muutaman sivun esittely itsestään. Tehtävä on lähes vapaamuotoinen, eli kehottaisin erottumaan porukasta jotenkin persoonallisella mutta selkeällä tavalla, jotta pääsykoepaikka varmistuisi. Hakijoita on äänilinjallekin vuosittain toista sataa ja seula on ankara. Esimerkiksi, jos on nyhvertänyt hirveän määrän latteata tekstiä 9 pisteen fontilla, niin hakemus lentää suorilta mappi ööhön. Eli kannattaa miettiä, mitä ja miten tuo itseään esiin.
 
Äänilinjalle on lisäksi 3 muuta tehtävää, joista kaksi on perus kirjoitustehtävää, joissa arvioidaan havainnointia. Meillä tehtävänä oli vertailla kotimaisia ja ulkomaisia poliisisarjoja tv:stä niiden ääni-ilmaisun perusteella, sekä toisessa tehtävässä kuunnella joku kuunnelma ja kertoa sen ääni-ilmaisusta. Molemmista yksi sivullinen tekstiä riittää.
 
Neljäs tehtävä äänipuolelle on sitten tämä keskusteluakin herättänyt askartelutehtävä. Eli värillisistä papereista jonkinmoinen sommitelma. En tiedä onko tällä tehtävällä sen suurempaa tarkoitusta mutta se pitää olla tehtynä. Piste. Koulu haluaa, että sinne hakee vain sellaisia, jotka tahtovat ihan oikeasti tulla sinne opiskelemaan juuri tätä alaa. Tämä tehtävä on eräänlainen mittari sille, ketkä hakevat tosissaan ja ketkä vain kokeilevat kepillä jäätä. Käsittääkseni sen ei tarvitse olla mikään mestariteos, mutta siitä pitää näkyä, että vaivaa on nähty.
 
Miksi äänilinjalle pitää leikellä paperia, eikä vääntää jotain kuunneltavaa matskua? Minusta vastaus on siinä, että halutaan asettaa kaikki hakijat samalle viivalle. Joku on saattanut olla jo muutaman vuoden alan töissä, kun toinen ei ole tehnyt vielä oikeastaan mitään. Paperia osaa kuka tahansa leikata.
 
Pääsykokeisiin kutsutaan noin 20 hakijaa (siis äänipuolelle). Pääsykokeissa tehtäviä on myös neljä: Haastattelu, ryhmätehtävä, kirjoitustehtävä ja äänellinen sommittelutehtävä. Viimeistä varten pitää etukäteen äänittää lyhyt tekstinpätkä puhuttuna nauhalle, ilman mitään efektointia. Pääsykokeissa tämän puheen taustalle luodaan äänimaisema, aikaa 30 minuuttia. Samassa tilaisuudessa on lyhyt opastus Pro Toolsin käyttöön.
 
Kirjoitustehtävä, jolle aikarajoituksena on 6 tuntia, eli aika, jonka pääsykokeet kestävät. Tehtävää saa suorittaa oman aikataulun mukaan, silloin kun ei ole muissa tehtävissä.
 
Ryhmätehtävä oli ehkä haasteellisin. Meillä oli 15 minuuttia aikaa ryhmässä keksiä esitys aiheesta "tuhoava rakkaus" ja esittää se valvoville henkilöille. Koko vartin ajan pöydän takana istui 3 psykologia arvioimassa jokaisen ryhmätyötaitoja. Näyttelemistaitoja ei ymmärrettävistä syistä arvioitu. ;)
 
Haastattelussa oli mahdollista näyttää ja kuunteluttaa omatekemiään proggiksia.
 
Pääsykokeista pääsevät noin puolet sisään, riippuen siitä paljonko mikäkin linja ottaa opiskelijoita (yhteensä 80). Meitä on esimerkiksi 9 opiskelijaa äänilinjalla.
 
Ensimmäisenä vuotena kaikkien linjojen koulutus on pääosin samaa. Kaikille annetaan yleiskuva valaisusta, kuvauksesta, leikkauksesta, äänityksestä, tuotannosta, verkkomediasta, visuaalisuuden suunnittelusta, käsikirjoittamisesta jne... Ääniopinnot pohjautuvat ainakin alussa hyvin vahvasti elokuvapuolelle - tosin elokuviin tarvitaan musiikkia, joten sitäkin voi halutessaan tehdä mielin määrin. Musiikin äänitysopinnot alkavat pääosin kuitenkin vasta kolmantena vuonna. Live-äänentoistoa pääsee tekemään koulun järjestämissä bileissä ja isommissakin tapahtumissa.
 
Jos on pelkästään musiikkiin suuntautunut, ei kannata ehkä hakea, mutta jos pitää kaikenlaisesta ääneen liittyvästä niin paikka on oikea. Nyt en kirjoita enempää, muuten puutuu käsi.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=53&t=87100