Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Kolvaus ja tina 2024
Aika:01.04.2024 12:16
Moi.
 
Pitkälti viestiketjun varsinaisen aiheen vierestä...
 
ituvirtanen: Jos olet tutustunut vanhaan kilogramman prototyyppiin, tiedät samaten sen, että atomitasolla niitä metallimolekyylejä irtosi sen puntin pinnasta. Hankala tilanne, kun kaiken piti perustua - itsekseen muuttuvaan malliin. Päättivät panna suojan päälle ja ryhtyivät etsimään parempaa mallia.
 
Joo, mittaaminen kaikissa muodoissaan on ollut aina lähellä sydäntä.
 

 
Piti oikein tarkistaa kun muistelin että nuo kilogramman prototyyppien haasteet olivat monimutkaisempia, ja oikein muistin.
 
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Prototype_of_the_Kilogram
 
Itseasiassa alkuperäisen massa ilmeisesti laskee ja sekä sisarprototyyppien että kopioiden massa kasvaa ajan myötä.
Ja jottei olisi liian yksinkertaista, kaikkien massa kasvaa eri tahtiin.
Ja kukaan ei tiedä miksi, eikä kyse suinkaan ole siitä etteikö olisi tutkittu :).
 
Toki käytössä olevia kopioita pestään aika-ajoin jotta massa saadaan taas laskemaan lähemmäs alkuperäistä.
Mutta aina se vaan alkaa kasvamaan, ensin nopeammin. sitten hitaammin.
 
Vaikka kyse on "vain" mikrogrammoista, SI järjestelmän ominaisuus sitoa sovitut referenssit toisiinsa tavalla tai toisella tekee pienistäkin muutoksista herkästi tieteellisesti merkittäviä.
Suoraa vaikutustahan asialla ei meille tavan tallaajille tietenkään ole suuntaan eikä toiseen, välillisesti kylläkin.
 

 
ituvirtanen: Lyijy on kyllä hankala materiaali. Lienee ihan hyvä ratkaisu, että teollisuus päätti hakea uusia materiaaleja.
 
Totta, monella tapaa on hankala aine.
On kyllä sitten vastavuoroisesti moneen paikkaan aivan ylivoimaisen mainio aine/metalli.
Haasteena tässäkin tapauksessa on se että vuosituhansien saatossa tuonkin aineen ympärille luotiin kaikenlaista muuta elämäämme helpottavaa joiden toteuttaminen ei muilla aineilla onnistu.
Ei ainakaan yhtä helposti ja/tai halvalla.
Ja koska kierrättäminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, kielletään käyttö koska se on halvempaa ja mahdollistaa kiellon toteuttaneiden tahojen rahastaa vaihtoehdoilla.
 

 
ituvirtanen: Toisinaan tällaiset uudet ideat ovat hyviä, joskus tosin mennään komeasti metsään - tai allikkoon: fleeceä löytyy kaloista, vaikka pärjäisivät ilmankin.
 
Muovit ovat moninverroin lyijyäkin parempia esimerkkejä siitä kuinka joku elämämme ja selviytymisemme mullistanut oivallus/materiaaliperhe/tuote osoittautuu pidemmän päälle ainakin osittain epäonnistuneeksi.
Toisaalta, tuokin asia (mikromuovit ymv.) on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä, mutta vasta nyt kun ongelman tiimoilta on mahdollista tehdä taloudellista voittoa, on asiaan kiinnitetty julkista huomiota.
 
Huomiostakaan huolimatta kuluttajamarkkinoilla ei ole käytössä ensimmäistäkään edes auttavasti kierrätettävissä olevaa muovilaatua.
Eikä tule jos mua pyydetään asiaa arvaamaan.
Kikkailemalla -esim panttijärjestelmin ja muin porkkanoin- on kuitenkin ainakin teoriassa mahdollista luoda illuusio ettei muutakaan kierrättämäämme muovia polteta energiaksi ;).
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=249587