Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Kolvaus ja tina 2024
Aika:23.03.2024 10:04   (muokattu 24.03.2024 09:22)
Moi.
 
Tldr:
Haasteistaan huolimatta lyijylliset juotteet ovat pitkälti historiaa, joten kannattaa asennoitua niin että vaadittavat laitteet ja taidot pitää hankkia jos juotospuuhastelua haluaa harrastaa.
 

 
Oma valinta neitseellisissä juotoksissa ja RoHs laitteiden korjauksissa on ollut Mundorf M solder supreme, lähinnä koska sitä joskus satuin pari pikkurullaa saamaan varsin mukavaan hintaan.
Vaikka hintavaa onkin, ainakin omaan kokemukseen nojaten mukavaa tinaa juottaa ja ellei joku saa todistettua että jotain parempaa löytyy, ostan lisää kun nuo rullat ovat loppu.
 
Kuten kaikilla muillakin lyijyttömillä tinoilla, tuollakaan juotoksen ulkonäkö ei ole samanlainen korkeakiiltoinen kuin eutektisella lyijy/tina juotteella, vaan jonkin verran samea.
Tuo ominaisuus juontaa juurensa metallurgiasta, eikä ole sinällään epäonnistuneen juotoksen merkki.
 
Wanhempien laitteiden korjauksessa käytän lyijyllistä tinaa.
 
Vaikkei ilman Y tunnusta lyijyllistä virallisesti voikaan ostaa, harrastelijoilta tuota kyllä löytyy vielä varsin hyvin.
Jos tässäkin harrastuksessa tuikitärkeä verkostoutuminen on jäänyt vähemmälle huomiolle ja joutuu tuntemattomalta hankkimaan, hinta on yleensä sama tai rahtusen yli saatavilla olevaan lyijyttömään verrattuna.
 

 
Tärkein seikka joka tekee lyijyttömän käyttämisestä tottumattomalle haastavaa, ja lyijylliselle tinalle suunniteltujen juottimien käyttäjälle herkästi ylitsepääsemättömänkin tuntuisen vaikeaa, on lyijyllistä seosta ~100 astetta korkeampi juotoslämpötila.
 
Tuo tarkoittaa automaattisesti sitä että lyijylliselle tinalle lämpötilan kantilta optimoidut juottimet/kärjet eivät lyijyttömän tinan kanssa toimi.
Eivät ainakaan kunnolla.
 
Juotos saattaa toki onnistua jollain tapaa etenkin jollei juottimessa ole tavalla tai toisella asetettua lämpötilaa vaan lämmön"säätö" tapahtuu lämmityselementin tehon ja kärjen massan/ominaislämpökapasiteetin balanssilla.
Mutta etenkin niukkatehoisella juottimella ja/tai paksumpikoipisilla komponenteilla enemmän tai vähemmän kylmät juotokset ovat huomattavasti todennäköisempiä kuin täysin onnistuneet.
 
Eli etenkin jos ei ole taitava juottamaan, joko säädettävällä lämpötilalla varustettu juotin, tai lyijyttömälle tarkoitettu kiinteälämpötilainen on kokolailla pakkohankinta.
 
Mulla juottimena on Wellerin säädettävä WECP-20, muista säädettävistä ei juuri satunnaiskokemuksia lukuunottamatta kokemusta ole.
Liikkuvaan korjaamiseen on Dremelin kaasukolvi.
Ja jos on todennäköistä että joku juottimen keikkahommissa pöllii, Ersan Multitip C25 kiinteälämpötilainen perusjuotin valkkautuu mukaan.
 

 
Toinen haaste/seikka joka koskee etenkin korjausjuotoksia on se etteivät lyijyllisten ja lyijyttömien juotteiden juoksutteet pääsääntöisesti ole yhteensopivia vaikka metalliseokset ainakin jossain määrin olisivatkin.
Joten lyijyllisellä alunperin juotettua laitetta ei ainakaan suinpäin voi milä tahansa lyijyttömällä korjata ellei vanhaa juotetta ja juoksutetta ensin poista kunnolla.
 
Toisin päin toimii vähintään yhtä huonosti, samasta syystä.
Ja jos lyijyllistä tinaa yrittää lyijyttömälle optimoidulla juottimella juottaa, juotos epäonnistuu koska juoksute kiehahtaa pois ennen kuin kerkeää "kastella" tartuntavyöhykkeet.
 

 
Kolmas huomioonotettava seikka lyijyttömien tinojen kanssa puuhastellessa on se etteivät vanhojen laitteiden ja -irtopiirilevyjen foliot välttämättä irtoamatta kestä tuota ~100C korkeampaa lämpötilaa.
Eikä tottapuhuen välttämättä kestä kaikkien modernienkaan foliot :(.
Eli tarkkana pitää olla tuostakin syystä.
 

 
Koska kyseessä on instrunmenttiaudiopuuhastelu, huomiotta ei voi jättää sitäkään että germaniumkomponenttien kanssa pitää olla vieläkin tarkempi lämpövaurioiden estämisessä kuin mitä lyijyllisen tinan kanssa.
Eli lyijyttömällä juottaessa koipiin on komponentin puolelle käytännössä pakko laittaa sileäleukaiset hauenleuat, suonipihdit, tmv. johtamaan liikalämmön pois.
 

 
Loppuhuomautuksena seikka joka usein jää liian vähälle huomiolle kun pehmytjuottamisesta puhutaan:
Vaikka lyijyhöyryt juotostapahtumasta pois jäävätkin, juoksutehöyryt ovat vähintään yhtä haitallisia hengitettynä kuin lyijylleisessäkin tinassa.
 
Elektroniikkapuuhastelun iloa :).
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=249587