Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:OlliTeirikko
Alue:Jazz
Aihe:Onko jazzia mahdollista lähestyä epäteoreettisesti?
Aika:19.12.2023 01:10
Kefiiri: Noinhan aina sanotaan. Mä hyydyn heti tuohon että pitäis vaikka pianolla osata nelisoinnut _kaikissa_ sävellajeissa. Eihän jatsaritkaan soita kuin parissa alennusmerkein merkatussa sävellajissa, niiden torviensa takia :(
 
Pitäisi kuitenkin pystyä soittamaan ja myös improvisoimaan siten, että pysyy kärryillä soinnuissa/harmoniassa ja ei mene sekoiluksi. Harmonia menee usein myös sointuja pidemmälle lisä-äänten osalta, eli joutuu myös vähän olemaan kartalla siitä, mitä ääniä mollikadenssin "seiska"-sointuun voi soittaa jne. Siksi on hyvä pystyä soittamaan ja merkkaamaan yleisimmät kadenssit monissa sävellajeissa.
 
Ja voi olla, että puhaltajat voi suosia tiettyjä alennettuja sävellajeja.. Mutta jos jameissa on vaikka laulaja, hän saattaa sanoa, että "tää on ihan liian matala/korkea mun äänelle.. voidaanko soittaa toisesta säviksestä?" Ja ne tilanteet on yleisiä. Siksi mm. on hyvä osata kaikki sävellajit. Siitä on myös paljon enemmänkin hyötyä, jos tuntee sävellajit. Sitten kun etenee vähän pidemmälle, tulee vastaan erilaisia kadensseja, joita voi soittaa toisien kadenssien tilalle tietäen, että molemmat johtaa samaan paikkaan. Ja niissä mennään sitten helposti esim. kromaattisesti sävellajien välillä. Mikä tarkoittaa sitä, että täytyy osata soittaa nekin soinnut/korvaavat kadenssit.
 
Oikeastaan jazz alkaa siitä, kun on soittanut jotain stankkua niin paljon, että kyllästyy soittamaan sitä samaa kiertoa.. ja tekee mieli häröillä vähän. Heittää jotain oudompaa juttua sinne väliin. Se on oikeastaan vasta sitä riemua, josta jazzissa on kyse. Mutta sinne ei ole oikoteitä. Jos ei pysy kärryillä rakenteessa ja sekoaa, se on käytännössä sitä, että ei osaa soittaa jazzia. Valitettavasti näin. Täytyy ensiksi pysyä rakenteissa. Siinä järjestyksessä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=228654