Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:Parhaat suomalaiset pianokonsertot
Aika:27.09.2023 15:55   (muokattu 03.10.2023 18:20)
tpaloj: Hannikaisen ja Leiviskän pianokonsertot ovat mittasuhteiltaan ja laadultaan hieno osoitus suomalaisesta pianokonserttotaiteesta. Yllättävän paljon vanhempia konserttoja on yhä esittämättä ja levyttämättä.
 
Nuoren Ernst Mielckin konsertto (1895), joka on säilynyt vain osittain, on myös mainittava. Pingoudin ja Lingon pääosin laadukkaista pianokonsertoista on levytetty vain muutamia. Raition konsertto on kelvollinen vaikka nuoruudentyönä ei olekaan kypsintä Raitiota.
 
Unohtuneista pianokonsertoista Armas Maasalon ja Ahti Sonnisen konsertot tulisi ehdottomasti kaivaa esiin ja levyttää.

 
Sonnisen v. -45 sävelletystä pianokonsertosta on olemassa v. -52 taltioitu kantanauhatallenne, jolla pianoa soittaa säveltäjä Jouko Tolonen ja radio orkesteria johtaa kapellimestari Erik Cronvall.
 
Jos olisi taideyliopiston opiskelija, sen voisi kuunnella taideyliopiston sivuilla, Taju, jossa voi kuunnella monia muitakin hienoja suomalaisia teoksia, kuten Saikkolan oopperan Mestarin nuuskarasian, Fougstedtin Trittico sinfonicon, pianotrion, Pylkkäsen jousikvarteton, jonka olen kuullut kerran vaikuttuneena radiostakin sekä Pylkkäsen mestarillisen oopperan Varjo jne.
 
Pianokonserton ohella sodan jälkeen v. -45 kyseinen suomen musiikin monipuolinen suurmies kirjoitti myös viulukonserton, jota ei myöskään liene aikoihin esitetty.
 
Sonninen kait piti merkittävimpänä teoksenaan suomalaista Messiadia vaikka baleteista Pessi ja Illusia lienee säveltäjän tunnetuin ja esitetyin teos ylimalkaan ja ehkä radio ooppera Merenkuninkaan tyttären lisäksi, josta radiossa on kuultu Lian aaria. Klamin mukaan luonteeltaan nuorekas teos ja viime vuosisadan alkupuolen modernismiin assosioituva Sinfonisia tuokioita herätti suurta huomiota ruotsissa.
 
Rapsodian orkesterille voi kuunnella internet archivessa, kuten myös Alesis Kiven teokseen perustuvan näytelmämusiikkisarjan ja mainitun balettisarjan. Sonninen on säveltänyt myös pari suurta oopperaa ja baletin Ruususolmu ym orkesteri-, kamari ja vokaalimusiikkia.
 
Sonnisen musiikkia on levytetty aika vähän, mutta minulla on säveltäjän moderneja ja kiehtovia pianoteoksia CD:llä, jota ei voi kuunnella tuubista eikä Spotifysta.
 
Suomalainen modernismin airut Erik Bergman on myös säveltänyt pianokonserton.
 
Nils Lerche on säveltänyt pianokonserton lisänimeltään "Romanttinen".
 
Musiikkineuvos Urho Sipposella on myös pianokonserttoja.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=248377