Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Arkka
Alue:Jazz
Aihe:Jazzin perusasiat, auttakaa te viisaammat!
Aika:28.09.2022 14:38   (muokattu 28.09.2022 17:11)
MarkusB: Ja se moodijazzin perusongelma on se, että kun alottelija soittaa moodeja (kuten doorinen Dm7 päälle), niin hän näkee kaikki asteikon sävelet (pianossa valkoset koskettimet) saman arvoisena.
 
Tämäpä se. Rokkikitaran omistajana en ymmärrä jatsia muutenkaan, mutta tää hämäs meikäläistä joskus kyllä niin paljon, että unohdin koko Berklee-lähtöisen sointuskaalateorian vuosiksi vain myöhemmin huomatakseni, että tavallaan ajattelenkin vähän samalla tavalla käyttäen eri nimiä. Otan tästä toki itse vastuun kun en koskaan tullut opiskelleeksi sen paremmin asiaa, eli käytännössä sitä, että asteikon asteet pitää silti ymmärtää erikseen.
 
Vois tosiaan olla selvempi jos esim. 2. asteen soinnulle C-duurissa "skaalan" vois nimetäkin doorisen sijasta D-7(9,11), millä tavalla ne jossain kirjoissa onkin tavallaan nimetty moodien ohella (esim. just The Berklee Book of Jazz Harmonyssa). Silloin jää se subdominanttifunktiota kampittava 6 pois ja 9 & 11 hahmottuis välittömästi "hyväksyttävää" jännitettä luovina lisäsävelinä. Ei sillä, että totakaan vois aivottomasti sitten soittaa tietenkään.
 
Samalla kukaan ei enää sekoittaisi skaalan nimeä siihen, että sävellaji olisi vaihtunut dooriseen tai virheellisesti ymmärtäisi, että "doorisella saundilla" tarkoitettaisiin oikeasti doorista saundia.
 
Mut juu, asioita voi ajatella monesta näkökulmasta toki ja eri näkökulmat varmasti toimii eri ihmisille. Aika hauskojakin vääntöjä saa näistä välillä lukea :)
 
E: ai niin, Nahre Solin kanava on tosiaan parhautta!
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=211283