Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Livetoiminta
Aihe:Korvamonitorointi + tarvittavat laitteet for dummies
Aika:17.05.2022 09:22
Moi.
 
Einherjar: Lyhyesti...
 
Varsin pitkälle samaa mieltä kaikesta ylläesitetystä.
Etenkin siitä että ellei tunne tavetta upottaa ~1K€/sierainpari langattomuuteen, ehkä instrumenttia soittamatonta vokalistia lukuunottamatta alkuun (tai pidemmällekin) suosittelen itsekin aloittamaan langallisella.
Kombopiuhoja on varsinkin aitostereo(=tuplamono)kuunteluun himpun heikosti saatavilla, monokuunteluun ja kylmät kimpassa stereoon kyllä.
Yhteen teippaamalla tai sukittamalla voi näppärästi kokeilla, mutta keikalle suosittelen kombopiuhaa.
 
Vaikka analogiuskovainen henkeen ja vereen tunnenkin olevani, analogisesti korvamonitoroinnin toteuttaminen on haastavaa, työlästä ja kallista.
Treeneissä vielä saanee hoitumaan kohtuullisesti, mutta livenä vaatii todella tiukan soittokurin tai erillisen monitorimiksaajan...tai kumpaisetkin.
 
Kulmat ovat helppoja hallita, jos tuuttaa liian lujaa tai johonkin signaaliin tulee häiriötä, astuu sivummalle ja tilanne on ainakin jollain tapaa siedettävä.
Korvamonitorein ei tavallisuudesta poikkeavia tapahtumia kuten kiertoa, mikin kaatumista, känniääliön ÖÖÖ-JEEE karjaisua johonkin aukiolevaan mikkiin tai rumpalin kapulan huti-iskua tomimikkiin pääse karkuun, ja asiallisinkin kompressorein/limitterein yhtäkkinen normaalia suurempi äänenpaine kuuluu soitossa/laulussa välittömästi.
Joko kollektiivisena pätkäisynä tai rock loppuu kuin seinään.
 
Se millaisella kalustolla lähtee korvamonitorointia nollasta rakentamaan on -kuten muussakin musatouhussa- asenteista, mieltymyksistä ja budjetista kiinni.
Korvamonitoroinnista ei itsellä ole kuin pintaraapaisukokemus, mutta koska budjetti on matalahko, ainakin on jo käynyt ilmi mihin ainakin omasta mielestä tulisi kiinnittää erityisesti huomiota ;).
 
Hoitaa homman sitten analogisesti tai digitaalisesti, limitteri on vähiten epäonnistuneen korvamonitorointikokeilun, ja yleisestikinottaen dynamiikanhallinnan a ja o.
Paras olisi tietysti vartavasten puuhaan räätälöity monikaistalaite jolla saa korvansa suojattua ja äänenlaadun heikentymisen pysymään minimissään, mutta ainakin itse pärjään digitiskin EQ:lla ja limitteriksi säädetyllä kompressorilla.
Nykyisen bändin vokalistin kanssa (muutaman satasen LD 8xx Mhz kaistan langaton) ei sen kummemmin olla vielä asiaan perehdytty, on treeneissä ollut useamman kuukauden tyytyväinen mun perussäätöihin.
 
Analogisesti en ole korvamonitorointia kokeillut 2 vuosikymmeneen, joten seuraavassa keskityn digilaitteisiin.
 
Ehdoton plussa tablettiohjattavissa digilaitteissa on se että jokainen voi rauhassa muokata oman monitorointinsa itsenäisesti, ja toisaalta etupäämiksauksen voi ulkoistaa melkeimpä kelle tahansa täyspäiselle salissa olijalle.
 

 
Oma kalusto on vahvasti osastoa budjetti, reippaasti edullisinta joilla itselle olennaisiksi kuvitellut ominaisuudet irtoaa.
 
Digiloikan mahdollistaneen XAir XR18:n kaveriksi hankin taannoin kuulokevahvistimeksi HA6000:n.
Xairista löytyy 6 Auxia eli joko 6 monolähtöä tai 3 stereota tai niiden yhdistelmää.
Koska varsinaisessa käytössä on ollut "kevyempi" treenikattaus Ui12:lla, en ole kuin ohimennen kokeillut, toimii loistavasti eikä Ulinoita ainaisesti kiusaava pohjakohinakaan ole kovin paha.
Kumpaisessakin laitteessa auxien prosessointi on ainakin mun korvamonitorointitarpeisiin ja budjetilla riittävä.
 
Ui12:sta löytyy 2+2 Auxia -2 varsinaista ja 2 valittavissa rinnankytetyiksi kuulokeulostuloiksi tai erillisiksi auxeiksi- ja vokalistin langattomaan menee yksi varsinainen, itse käytän satunnaisesti auxiksi valittua kuulokeulostuloa.
Koska käyttö on ainakin toistaiseksi satunnaista, en ole perehtynyt siihen miksi kuulokeulostulon ja kuulokeulostuloauxin pohjakohina on verraten suuri.
Toisaalta niin on varsinaisissakin ulostuloissa.
Kyllä tuon kohinan kanssa elää, mutta korvanapit joiden käyttöön ei muutenkaan ole tottunut yhdistettynä kohinaan vaikuttavat vireystasoon yllättävän paljon ~3 tunnin treenien aikana.
Ja huomaa tietty vasta treenien päätteeksi miksi pinna on rahtusen kireämmällä kuin olettaisi.
Eli kohina voisi mieluusti olla pienempikin ;).
 
Ui-perheen selainpohjainen ohjaus on ainakin mun mielestä ja mun laittein syvältä hanurista, XAirin appipohjainen toimii kuin junan vessa (ennenvanhaan ;)).
 
Nappeina Shuren 215, ja vaikka äänenlaaatu hyvä onkin, eivät kovinkaan hyvin mun korvissani istu.
Eivätkä oiken pysykään, ei vaikken tunnekaan tarvetta pogota pitkin lavaa lailla duracellpupun.
 

 
Omasta mielestä melkeimpä verrattuna siihen mitä kuulee, haastavampaa korvamonitorointiin siirtymisessä (ainakin näin yksikorvaisena eli luomuna+napilla vaihtoehto ei toimi) on se mitä ei kuule.
Eli jos korviin tuuttaa sopivassa suhteessa kitaroita bassoa ja laulua, herkästi ollaan tilanteessa jossa:
 
sepisti: ...korvamonitoroinnissa ei ole mitään kivaa, jos rummut jätetään monitoroimatta.
 
Riippuu tietty rumpalista, joillain raskaskätisemmillä ja dynamiikkarajoitteisemmilla kaikaa kyllä perusnappien ohivuotona riittävästi, etenkin pellit, ja toisaalta bassari(t)kin.
Nyanssit ja mahdolliset sutikompit kuitenkin katoavat satavarmasti ja niiden myötä osa treenaamisen kokonaisnautinnosta.
Rumpumikityksessä on myös aina muita instrumentteja suurempana vaarana kapulan osuminen mikkiin tai overheadständin kaatuminen, joilla voi olla kohtalokkaitakin seurauksia jos signaaliketjun suojaukset eivät ole ihan vimpanpäälle onnistuneita.
Kettumaisia joka tapauksessa vaikka suojaukset kunnossa olisivatkin.
 
Seikka joka korvamonitorointiin siirtymisessä tulee budjettiorientoituneilla ilman varsinaista miksaajaa esiiintyvillä lavalta miksaavilla on se että napein kokonaiskäsitys yleisölle tuuttaavasta materiaalista on parhaimmillaankin sinne päin, pahimmoillaan ei sinne päinkään.
 
Vaikka mnetmutuilijoiden vastaargumenteista huolimatta PA-vaatimukset moninkertaistuvatkin kun akustisten kannujen äänenpainen katoaa, looginen seuraava askel olisi taivutella rumpali siirtymään sähkökannuihin jos genre ja lompakot sen sallivat.
Jos kitaroiden siirtäminen suoraan tiskiin on jo selvä edistysaskel etupääsoundin selkeyteen ja dynamiikkaan, tuo avaa aivan uusia sfäärejä niin treenaamiseen kuin keikkailuunkin.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=246131