Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Einherjar
Alue:Livetoiminta
Aihe:Korvamonitorointi + tarvittavat laitteet for dummies
Aika:15.05.2022 15:18
Lyhyesti.
Reitin osat menee tiivistetysti:
Mikserin ulostulo -> (korvamonitori-) vahvistin -> kuulokkeet
Ulostulon ja vahvarin väliin menee langaton asia ja silloin vahvistinosa kulkee vastaanottimessa.
Sinänsä se ei sen kummempaa ole.
 
Mitä sitten tulee mikserin ominaisuuksiin, niin mikseristä pitäisi löytyä joka tyypille jonkinlainen aux- tai vastaava, ulostulo. On toki mahdollista syöttää kaikille samaa stereomiksausta, mutta se johtaa toki helposti yhdenlaiseen tappeluun ja kompromissien tekemiseen balanssin kanssa. Periaatteessa monokuuntelulla pärjää melko pitkälle, mutta stereo on mukavampi. Se sitten meinaa, että sen yhden ulostulon sijasta pitää olla kaksi per soittaja ja mikserin pitää pystyä käsittelemään se yksi stereoaux per soittaja. Siinä alkaa nousemaan auxien ja ulostulojen määrä helposti jos on monta soittajaa (5 stereokuuntelua tarvii 10 fyysistä ulostuloa, jne)
 
Seuraavana tullaan sitten siihen vahvistimeen ja/tai langattomaan purkkiin..
Käytännössä yleisimmät vaihtoehdot on:
- Pikkumikseri, joka on kätevä esim. rumpalille ja kiipparistille
- Monikanavainen kuulokevahvari, jossa on sisääntulot joka kanaville erikseen
- Piuhallinen bodypack, eli kuten langattomassakin, mutta piuhalla.
- Langaton järjestelmä.
 
Itse olen sitä mieltä, että jos ei ole varaa ostaa sitä 900-1200e -hintaluokan langatonta, niin kannattaa mennä langallisella. Laatu kuuluu hyvin äkkiä langattomissa ja langallisessa on yleensä huomattavasti vähemmän häröä ja ongelmaa, kun langattomissa.
Myöskin on turhaa säätää langattomien kanssa, mikäli joutuu töröttelemään samassa paikassa koko keikan tai on piuhan päässä instrumentin kanssa anyways.
Jos siihen pedaalilautaan on kytköksissä piuhalla, niin teippailee piuhaan toisen piuhan kylkeen ja vetää pedaalien sekaan yksikanavaisen kuulokevahvarin jatkoksi.
Solisti ilman soitinta on vähän semmonen hankalampi, ellei olle betonikengät jalassa. Sinne monesti joutuu miettimään sitä langatonta sitten. Ei kuitekaan kannata ottaa sitä halvinta. Lähtee vaikka aluksi treenikämpillä piuhalla ja säästää kunnes on keikoille varaa hommata se astetta kalliimpi.
 
Vaihtoehtoja ja sovelluksia on ihan helkkarin paljon. Tärkeintä on määritellä tarpeet ja alkaa sen pohjalta sitten katselemaan mitä sitä oikeasti kannattaa laittaa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=246131