Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Artu Pupunuss
Alue:Demostudio
Aihe:Arvostelut mediassa
Aika:03.07.2004 16:34   (muokattu 28.10.2004 12:04)
Kuolleen Musiikin Yhdistys:
 
Kilpailukykyiset Lainaehdot: Markkinajohtaja
 
Kilpailukykyiset Lainaehdot jatkaa sujuvasti samaa linjaa kuin moni aikaisemmistakin täällä arvioiduista demoista. Ei tyyliltään, vaan siinä että kyse on jo niin valmiista tavarasta että moni muu olisi tehnyt siitä virallisen julkaisun. Tällä toisella demollaan yhtye on rajannut materiaaliaan selvästi aiempaa tiukemmin post-industrial -kokeellisuuden rajojen sisäpuolelle, varsin onnistuneesti.
 
Erityisesti levyn alkupuoli on todella vakuuttava. Dynaaminen profiloituminen vuoden 1998 viimeisellä vuosineljänneksellä - informaatioyhteiskunnan suunnannäyttäjät uusien haasteiden edessä on rakennettu erinomaiselle ambient-taustalle ja ärsyttävälle, hallitsevalle pääkuviolle josta en vielä parinkymmenen kuuntelukerrankaan jälkeen osaa sanoa onko se nerokas vai vain todella rasittava. Kiehtova se joka tapauksessa on. Demon ehdoton tähtihetki on toisena soiva, lähes 11-minuuttinen Paluu talvipuutarhaan. Se on suurimmalta osin lepotilapulssin tahdissa olevaa sykettä jonka takana liikkuu minimalistinen äänimaisema. Molempia tasoja muunnellaan pitkin matkaa niin että lopputulos on lähempänä elektroakustikkoja kuin tyypillistä ambientia. Lopussa oleva lyhyt jousiosio vielä korostaa vaikutelmaa. Loistava kappale jää hypnoottisena soimaan päähän vielä pitkään kuuntelun jälkeenkin.
Sitten taso alkaa hajota. Raskaampi ja karkeampi Success after success toimii kyllä ihan kivasti paukkeineen, mutta ei kykene kunnolla ylläpitämään kuulijan mielenkiintoa. Lisäksi sen äänten sävyt eivät kunnolla punoudu yhteen, niin että lopputulos jää kuulostamaan keskeneräiseltä. Vastaavasti hidas death industrial-raita When marketing is not enough jää vain "ihan kivaksi" ilman että se tarjoaisi sen suurempia elämyksiä. Ja täysin pakettiin sopimattoman 18-sekuntisen cut-up -pläjäyksen röhinällä (Markkinajohtaja) olisi voinut jättää pois, vaikka kyse olisikin artistin tavaramerkistä tms. Se ei sovi mitenkään kokonaisuuden osaksi, ei tuotantojäljeltään eikä tyyliltään.
 
Puolentoista hiljaisen minuutin jälkeen saapuva bonuskappale on taas paljon edellisiä kolmea parempi. Se on jossakin elektroakustiikka-soundin ja kuoloindustrialin välimaastossa, ja hyödyntää karua skaalalaulua. Raidan materiaali itsessään ei ole kovinkaan kiinnostavaa, mutta sen palaset on rytmitetty erittäin hyvin, ja siksi biisiä kuuntelee mielellään vaikka ei siitä erityisemmin innostukaan. Kappaleen viimeinen minuutti on kerrassaan loistavaa kamaa.
 
Äänensävyiltään Kilpailukykyiset Lainaehdot on lähempänä Mikseri.netin kautta nousseita uusia suomi-kokeilijoita kuin vanhan polven eksperimentalisteja. Ehkä juuri siksi materiaalissa on selkeä tuoreuden ja innovatiivisuuden tuntu. Puhesampleja on käytetty todella hyvin, säästeliäästi ja juuri oikeissa paikoissa. Hyödynnettyjen tyylillisten ideoiden kirjo on valtavan laaja, mikä - samoin kuin yhtyeen muodostavan Tuomo Virolaisen oma luettelo keskeisistä vaikutteistaan - osoittaa että artisti on poikkeuksellisen hyvin tajunnut missä kohdin asiat on jo ennenkin osattu tehdä hyvin, ja missä kohden on parempi taas käyttää omia, kokonaan uusia ideoita. Tuloksena on selvästi omalta kuulostava tyyli, joka tosin vielä paremmin korostuisi jos kappaleet olisi miksattu paremmin keskenään yhteen sopiviksi.
 
Osa erittäin lupaavaa tavaraa, osa jo sekä täysin valmista että erittäin hyvää.
 
Jiituomas
 

 
Imperiumi.net:
 
Kilpailukykyiset Lainaehdot - Markkinajohtaja
***½
 
Hyvin omalaatuisella nimellä varustettu sooloyhtye esittäytyy reilun puolen tunnin pituisella demollaan, joka sisältää keitoksen teollista ja ambient-henkistä ääniseosta. Seitsemälle raidalle jaettu CD-R vaihtelee tunnelmiensa puolesta hypnoottisesta toistokuviosta monipuolisempaan sekoitteluun, jossa runsaimmillaan kuljetaan voimaelektroniikkamallin mukaisesti ja hiljaisimmillaan lähes äänettömyydessä. Varsinaisesta ambientista ei ehkä liene hyvä puhua, sillä äänitapahtumat eroavat toisistaan paikoin varsin runsaastikin.
 
Äänilähteet tuntuvat vaihtelevan aina nesteen kiehumiselta kuulostavasta äänestä puhe-samplauksiin ja lähinnä modeemi- ja häiriöääniä muistuttaviin soundeihin. Jotkut kappaleista pitävät sisällään hallittua rytmiikkaa, kun taas osa raidoista tuntuu leijailevan vapaammin kappalekestonsa verran. Vaikka biisit itsessään eivät ole sarallaan millään muotoa huonoja, niiden muodostama kokonaisuus tuntuu hieman hajanaiselta ja monen tyylisuunnan perään hapuilevalta. Paketista jääkin hieman liian moneen suuntaan leviävän äänimassan tunne, jota ei ole jaksettu hioa loppuun asti.
 
http://www.kilpailukykyisetlainaehdot.cjb.net/
 
Serpent, 06.09.2004
 

 
Sitten vielä ainoa tunnettu arvio KL:n ensimmäisestä demosta (Angu Mabula):

Radio Demo (SUE 5/2003 / Radio Helsinki)
 
Kilpailukykyiset Lainaehdot - Viikon demo 19/03
 
"Keuhkot ja Vuk saavat Kilpailukykyisistä Lainaehdoista kepeämpihenkisen sisaren ja/tai veljen, paikoin ei olla kaukana Aavikostakaan. Ninnuma Nöhvykkäisen instrumentaaliprojekti on toki vielä uransa alkuvaiheessa, mutta iskevä, viihdyttävä, hauska ja musiikillisesti riittävän mielenkiintoinen. Pienillä elementeillä toteutetut biisit kantavat kuin ihmeen kaupalla, vaikka kertakäyttöisyyksiäkin on mukaan osunut."
 
EDIT: Ai niin, sähköpostiosoite on siis kilpailuk@mail.gr.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=17&t=49903