Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Peksujeff
Alue:Jazz
Aihe:10 jazz-levyä niille, jotka eivät tiedä jazzista yhtään mitään
Aika:21.12.2020 01:14
RichTexan:
 
Mitkä em. listojen albumeista olisivat sellaisia, jotka kannattaisi vinyylina hankkia?
 
t. Kusti

 
Jos otat varman päälle, hankit Miles Davisin Kind of Bluen ja sitä kuunnellessa alat tsekkailla sillä levyllä soittamassa olevien kavereiden omia levyjä joko ajalta ennen tai jälkeen Kind Of Bluen, ei väliä. Pääset aika nopeasti kiinni kaikkiin keskeisiin tyylisuuntiin.
 
Vuosi 1959 oli jazzille musiikkina ehkä paras vuosi koskaan, kiteymä ja taitekohta sekä LP-levyn läpimurtovuosi USA:ssa. Silloin julkaistiin iso nippu "kaikkien aikojen parhaita" jazz-levyjä, kun monet legendaariset soittajat olivat parhaassa iässään, levyt kävivät kaupaksi ja niitä oli rahaa tehdä. Kannattaa kuunnella Areenasta kyseisestä vuodesta tehty ohjelmasarja "Jättiläisaskeleet - Jazzin ihmevuosi 1959"
 
LP-levyiltä on muuten kohtuullisen coolia kuunnella myös vaikkapa Ella Fitzgeraldia, Julie Londonia, Frank Sinatraa, Nat King Colea ja Antonio Carlos Jobimia, jos ainakin minun mielestäni ovat jazzia (siis myös bossanova), vaikka kappaleet ovatkin yleensä läpisovitettuja. Kun isosta levynkannesta katselee solistin kuvaa, niin musiikin tunnelmaan on helppo solahtaa sisään. (Julie Londonin tapauksessa tämä pitää erityisen hyvin paikkansa, hänen levyjensä kansikuvat taisivat olla monelle se tärkein ostomotiivi.)
 
Levykannet olivat olennainen tekijä myös esim. Blue Note -levy-yhtiön profiilinluonnissa, ne tekivät hyvistä levyistä vielä parempia. Audiovisuaalisia elämyksiä, kuten nykyään sanottaisiin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=236258