Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:MrShaft
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Teoriapalstan jelppikerho
Aika:20.05.2020 05:53   (muokattu 20.05.2020 05:55)
Arkka: Ei vaan minkä takia toonikaa edeltävän V-asteen soinnun funktio on eri kuin V-asteen soinnun funktio ennen IV-astetta? Minkä takia melodiasävelet ovat usein erilaiset kummankin V-soinnun instanssin päällä usein niin, että "turn around" -sointu ja sen päällä oleva melodia yhdessä alleviivaavat enempikin V7b13#9 (tai mikälie) -henkisen muunnesoinnun harmoniaa?
 
Onko se tuo "turn around" -piirteisyys, joka sallii vähän kimurantimpaa menoa harmonisesti? Oon ollut huomaavinani samaa muissakin kierroissa muillakin soinnuilla.

 
Mielenkiintoista. Varmasti kierron vahvin kadenssi on 12 tahdin lopussa. Riippuu kauheasti tyylistä kuinka paljon harmonia poikkeaa turn aroundissa muusta melodiasta. Jos kuuntelet Parker-bluesia huomaat selkeän jazz turn aroundin, jos taas suisto-bluesia niin et välttämättä edes V-asteen sointua.
 
Tarkoitatko V-IV kohdalla 10. tahtia kahdentoista tahdin bluesissa? Jos kyllä, niin vastaus on kyllä. Tuolla kohtaa mennään tavallisimmin blues-tonaliteettia. Toisaalta V asteen b13 ja #9 sisältyvät blues-asteikkoon, joten sen puolesta tuossa ei ole mitään erityistä.
 
Onko sulla jokin tietty esimerkki mielessä jonka voisit laittaa tänne näytteeksi ja kommentoitavaksi?
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=144132