Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jaketsu
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Helppikerho: Soittotekniikoita ja muita kikkoja
Aika:21.04.2020 21:32   (muokattu 21.04.2020 21:40)
Tosiaan nyt kun vallitsevasta tilanteesta johtuen on aikaa, niin onpahan tullut treenattua oikein ajatuksella enemmän kuin vuosiin. Aloin kahlaamaan läpi Jarmo Hynnisen Rhythm & Blues Workshopia ja tuli törmättyä mielenkiintoiseen heikkouteen omassa soitossa: kvarttien soittaminen (ja osin pentatoninen asteikko).
 
Tajusin, että olen vältellyt kvarttien soittoa melodisissa jutuissa kuin ruttoa. Jotenkin tämä vielä korostuu pentatonisilla linjoilla, koska ei tule käytettyjä omia lihasmuistiin jumiutuneita maneereita (legatot, liuut jne.) ja jos haluaa pikata kaikki nuotit. Pentatonic niminen etydi vie tosi voimakkasti epämukavuusalueelle kun alan nostamaan tempoa lähelle 85% tavoiteltavasta.
 
Siispä kysynkin: kuinka soitatte kvartteja ja miten pikkaatte ne? Hynnisen kirjan luvussa 2 esitellään pentatonisella asteikolla harjoituksia, joissa pyritään rullaamaan otelaudan sormea joko ylös tai alaspäin kvarttien soittamiseksi. Eli siis vaikka A mollipentatoninen 5. asemasta, laskevasti E,D,A,E (E b-kielen 5. nauhalta, muut laskevasti 7. nauhalta) kuudestatoistaosanuoteilla. Tuossa nyt on kaksi kvartti-intervallia peräkkäin. Miten soittaisitte linjan jos ajatuksena on, että pystyisi tuollaisia ideoita toteuttamaan vauhdikkaallakin tempolla ja nimenomaan kaikki nuotit plektralla näpäten? Nimettömällä kaikki 7. nauhan sävelet (D,A,E)? Alternate pikkauksella kaikki?
 
edit:
 
https://youtu.be/i_PI3llC6r0
 
Tällainen tuli tubessa vastaan. En itse kylläkään lähesty probleemaa niinkään jazz-kontekstissa, mutta haluaisin kvartit soljumaan paremmin rock -ja blues tyyliseen soolosoitantaan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=138931