Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Fransiscus
Alue:Laulaminen
Aihe:Laulun opetusta Netissä
Aika:21.09.2016 10:53   (muokattu 21.09.2016 10:56)
Nipa1234: Pikku vinkkeja aloitteleville laulajilla.
 
Kannattaa kuunnella omaa ääntä ja saada se omaksi ettei yritä matkia ketään koska jo silloin mennään väärään suuntaan. lauluäänen pitää olla sama kuin puhe ääni, sillä jos laulaja puhe ja laulu ei synkkaa ja ole sama niin sitten ollaan taas metsässä.

 
-----------
 
Tuossa oletetaan, että ihminen puhuu oikein. Siis luonnollisella, resonoivalla äänellä ja rentoutuneesti. Niin eivät läheskään kaikki tee. Kerron esimerkin itsestäni.
 
Liityin kuoroon pari vuotta sitten. Alkoi harmittaa, että en saanut kuorolauluääneeni samaa resonanssia kuin solistisessa äänessäni oli.
 
Menin yhdeksi kaudeksi laulutunneille, ja sain ääneeni syvyyttä, kun sain instrumentin eli kropan paremmin haltuun, äänen sijoitettua oikein ja ylärekisteriä laajemmaksi.
 
Kuoroääni ei silti juuri kehittynyt, se oli pehmeämpi ja muodostui väärin. Sitten tuli yllätys, seuraavan kokonaisen vuoden ajan laulutuntien opit pikkuhiljaa loksahtelivat paikalleen. Nyt äänenmuodostus on hyvää myös kuorossa, enkä pysty edes näkemään unta laulamisesta sijoittamatta ääntä kunnolla :)
 
Samalla löysin puheäänestäni uuden kerroksen - sijoitan puheen nykyään samalla tavoin kuin lauluäänenkin, ja siksi puhuminenkin käy jatkuvasta pienestä äänenavauksesta. Kun otin uuden satsin laulutunteja, pystyin keskittymään kokonaan äänen vahvistamiseen ja kaikupohjan ottamiseen käyttöön. Nyt ääni jo tuntuu ja kuulostaa instrumentilta.
 
Tässä oli minulle pari tärkeää opetusta.
 
1) Puhe- ja lauluäänien on hyvä muodostua samoin, mutta lähtökohta ei ole puhe- tai lauluääni, vaan oikein muodostettu ääni, ja se menee harvalla luonnostaan oikein. Kropan ottaminen mukaan ei mene itsestään.
 
2) Ääntä pystyy ja kannattaa avata ja vahvistaa itse. Se ei kuitenkaan korvaa kokenutta laulunopettajaa, joka kuulee heti, missä vaiheessa laulaja on menossa, mitä puolta pitää vahvistaa ja mitä harjoituksia siihen tarvitaan. Opettaja myös korjaa harjoitusten tekniikkaa ja antaa palautetta saman tien. Se on aivan tavattoman paljon oikoisempi tie kuin pähkäillä itsekseen, että mikä on tässäkin pielessä. Muutama ensimmäinen laulutunti on tajunnanräjäyttävä kokemus.
 
3) Tunnit kasvattavat itseluottamusta. Ääni toimii, sen ottaa mielellään käyttöön, sillä puhuu mielellään. On mukavaa mennä kuoroon ja laulaa, kun on avannut äänen ja harjoitellut stemmansa niin, että tietää osaavansa. Haluan olla stemmani tukipylväs, en peesaaja, ja se pyrkimys ja itseluottamus kuuluvat äänessäni. Se alkaa olla jo vähän hallitseva, kun stemmassa on laulajia, jotka ovat äänenmuodostuksessa enemmän kesken. Jos se nyt on hirveä ongelma, koska mieslaulajia on vähemmän.
 
Summa summarum: Harjoittele itse, ei mene koskaan hukkaan. Jos haluat edistyä nopeasti ja varmasti oikein, hanki opettaja.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=29572