Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:OPJ1974
Alue:Laulaminen
Aihe:Yleisiä Lauluteknisiä kyssäreitä
Aika:19.07.2013 17:17
Kipponi: Olen nyt kokeillut tätä ooppera laulajien mmmm(suu kiinni)miiiii(suu auki)aaaa(suu auki).Mikäs tämän tarkoitus on?
 
Suu kiinni hymistelyssä pitäisi ääni pystyä kohdentamaan/muodostamaan niin, että nenässä "kutiaa" -toisin sanoen haetaan resonointia tuolla harjoituksella.
 
Yleensäkin klassista äänenmuodostusta harjoittaessa, oli sitten harjoiteltava vokaali mikä tahansa ja sisältääkö etukonsontantin (moi/voi/mii/mio-moi/soi/sai jne) tai ei, niin äänen pitäisi:
 
a) tulla "rinnan korkeudelta" - ääni ei saa siis nousta ylös kurkkuun. Kuvittelee, että äänihuulet on rintalastan kohdalla, ja siitä ylöspäin eivät saisi nousta. Tällä haetaan pohjasointia.
b) leuan pitää olla rento ja kaulan lihaksia ei saa jännittää - ajatella, että niska on tavallaan "pitkä".
c) äänen /vokaalit pitäisi suunnata mahdollisimman eteen ja "pystyyn", kapeaksi - haetaan kiinteyttä. Ii-äänne muodostetaan siis samalla tavoin kuin Oo-äänne.
d) äänen pitäisi tuntua pään onteloissa resonointina/kaikuna, jopa korvissa kutinana.
e) nuottiin tulisi osua ilman mitään "niekkuja". Tää kysyy sitä itsevarmuutta. Pitää koko ajan ajatella olevansa äänen "päällä", eli ääntä (olkoon kuinka korkea tai matala sävel tahansa) lähestytään ylhäältä päin.
f) Skaaloja treenatessa ei saisi tulla mitään hyppyjä sävelten välillä, vaan koko skaalaan pitäisi ajatella jatkumona.
 
Ja tämä kaikki sitten pitäisi muistaa jokaisen nuotin kohdalla, varsinkin skaaloja harjoitellessa tai ääntä avatessa. Itse laulan pääasiassa rokkihommeleita, mutta avaan äänen aina klassisella tekniikalla. Tuolleen treenatessa ainakin oman äänen kontrolli on parantunut huimasti.
 
Hyvä startti äänenavaukselle minusta on aloittaa suu kiinni "koiran uikutuksella", joka herättelee ylärekisteriä ja pään onteloita. Sitten pehmeää "ärrää-pärinää" hymistelen, ensin alarekisteristä ja sitten skaalojen avulla. Tämän jälkeen vasta varsinaiset vokaaliharjoitteet.
 
Ja sitten vielä: ei liian suuria odotuksia ja maltti on valttia :D
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=217718