Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:mpekkanen
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Etniset skaalat
Aika:21.02.2013 03:40
ushimir: Saanen kysyä: Mistä tietää että skaala ei ole etninen? Onko tämä etninen vaan ihmisen pääkopassa?
 
Vaikka tämä on jo ikivanha aihe niin tämä oli silti niin hyvä heitto,että päätin nostaa tämän. Kun soitetaan vaikka normaalia c-duuri asteikkoa niin se millaisella soittimella se soitetaan vaikuttaa paljon siihen lopputulokseen. Ainakin kitaran sukuisten kielisoittimien suhteen. Jos soittaa c6-vireellä niin kaikki kuulostaa country/hawaji musalta vaikka asteikko olisi ihan normaali c-duuri. Samoin käy jos soittaa oud luuttua niin se sama jutta kuulostaa arabi/lähi-itä kamalta. Pipa kuulostaa Kiinalaiselta ja shamisen Japanilaiselta. Kreikkassa paljon soitettu busuki kuulostaa kanssa eksoottiselta,vaikka taas soitettu asteikko olisikin sama.
Kyllä noissa asteikoissa on ihan oikeasti myös eroja ja jossain päin maapalloa käytetään enemmän jotain muita skaaloja kuin taas jossain muualla. Ei siis kaikki ole pään sisällä tai riipu virityksestä,mutta soitettavalla soittimella on kyllä suuri vaikutus lopputulokseen. Ei varmaankaan ole ihan sattumaa että joihinkin musatyyleihin on vakiintunut tietyntyyliset soittimet.
Se että erillaisia soittimia kokeiltaisiin paljon rohkeammin tyyleihin joissa on perinteisesti totuttu käyttämään vain tietyn tyylisiä instrumentteja olisi minusta enemmän kuin suotavaa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=35212