Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:J_Mikkonen
Alue:Jazz
Aihe:Jazzin perusasiat, auttakaa te viisaammat!
Aika:11.11.2012 11:34
Kefiiri: Joudun tässä tavallaan toimimaan ketjun avaajan edustajana... mutta mikäs siinä, vastaavan ketjun olisin voinut aloittaa itsekin.
 
Yllä oleva JudeJuden toimintamalli toimi hyvin, kun kitaran kanssa ryhdyin aikoinaan ottamaan selvää bluesin soittamisesta. Simppelimpien soolojen sävelkulkujen plokkaaminen onnistui heti joten kuten, ja sekalaisia fraasinpätkiä varioimalla pystyi rakentamaan omia sooloja. Vasta myöhemmin selvisi, että blueshommaan on määritelty ihan oma skaalansakin. Moisen skaalan ulkopuolisten sävelten käyttäminen ei tuntunut mitenkään hankalalta, kun niitä oli jo oppinut sinne väliin tarvittaessa lisäilemään.
 
Mutta jatsi tuntuu olevan vaikeusasteeltaan aivan toista luokkaa. Bluesissa eri sooloista tavallaan löytyi yhteisiä nimittäjiä, joiden avulla alkoi hahmottumaan, mistä on kysymys. Jatsissa näitä variaatioita sen sijaan tuntuu olevan loputtomasti, eikä hommasta saa mitään otetta :(

 
Työtähän se vaatii ihan minkä tahansa musiikin soittaminen. Mukavaahan se on asteikoita kelailla edestakaisin, mutta helpommin niiden ja lähestymiskuvioiden käytön näkee/kuulee oikeasta musiikista. Vaikka soolojen poimiminen levyiltä voi tunnostaa vaikealta, helpompaa se silti on kuin pyörän keksiminen uudestaan.
 
Tuo kun sanoit että et löydä yhteisiä nimittäjiä, kertoo ehkä siitä että et ole vielä kuunnellut ja tehnyt sitä blokkaustyötä. Yhtäläisyyksiä löytyy, jazzin soittajat ovat vuosikymmeniä apinoineet edellisten vuosikymmenien suuruuksia ja se kyllä kuuluu. Jokaisella soittimella on omat mestarinsa, mutta on tiettyjä joita kaikki matkivat kuten Parker, Davis ja Coltrane. Näiden kaikkien sooloista löytyy kyllä nuotinnoksia kirjastoista ja netistä jos ei halua/jaksa korvalla poimia.
 
Itse näkisin soolojen ja biisien harjoittelun nimenomaan _musiikin_ harjoitteluna, asteikoilla sitten pystytään hahmottamaan omaa soitinta ja löytämään niitä säännönmukaisuuksia. Enemmän näen hyödyllisenä sointukäännösten opettelun, niitä kuitenkin tarvitaan kompatessa ja sitähän se yhteissoitto lähinnä on.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=211283