Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:J_Mikkonen
Alue:Jazz
Aihe:Jazzin perusasiat, auttakaa te viisaammat!
Aika:10.11.2012 17:17
JudeJude: Eikö perusasiaa olisi mekaanisen sointu/asteikkoajattelun sijaan ennemminkin kuunnella ajatuksella perusteoksia (vaikka Ellington, Davis, Shorter, Coltrane, Mingus, Fitzgerald, Holiday, Vaughan), tehdä transkriptioita, opetella niistä soittamaan ensin täsmälleen samalla tavalla - toisin sanoen tehdä hirveesti töitä asian eteen, ei koittaa löytää jotain oikotietä onneen - ja vähitellen löytää sen kautta oma ääni? Jazz on kuitenkin oma kielensä, ei kai kieltä opita silleen että opetellaan kielioppi ensin hirveen hyvin ja sit lähdetään kokeilemaan että miltäs tuntuisi puhua.
 
Jos lähtisitkin siitä, että otat jonkin standardin jonka haluat opetella - yhden vaikka vaan kerrallaan - sitten kuuntelet siitä kaikki mahdolliset versiot, mietit mistä versiosta tykkäät eniten, ja rupeat blokkailemaan sen sooloja ja melodian fraseerauksia. Viidenkymmenen eri version pelkkä kuunteleminen aktiivisesti (vaikka työmatkoilla) opettaa sulle paljon enemmän kuin mikään kirjoista tai foorumeilta luettu.
 
Itse yritin kansanmusiikin puolella löytää samanlaisen oikotien onneen, mutta puolen vuosikymmenen kevytkikkailun jälkeen alkaa selvitä, ettei asiaa oikeasti voi oppia ilman syvällistä perehtymistä siihen. Ja siihen menee niitä työtunteja paljon ja paljon.
 
Niin että paras päivä aloittaa on tänään!

 
Ehdottomasti plussan arvoinen kirjoitus.
 
Ite painottaisin vielä lisää bändisoiton ja jamien merkitystä. Taas kielioppivertauksena; ei kukaan halua vain höpötellä itsekseen kotona, tuonne vaan keskustelemaan muitten kanssa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=211283