Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:guitarras electricas
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:LifeSaver modaus, kuvaa
Aika:24.10.2011 10:57
Zeeboo: Konkan läpi menevä virta riippuu kapsitanssista ja siitä, kuinka suuri jännitteen muutos tietyssä ajassa tapahtuu. DC:llä jännitteetön konkka on kytkentähetkellä kokolailla oikosulussa ja virran arvo on hetkellisesti iso. Jännitteen saavutettua max-arvonsa sen muutos ajan funktiona on nolla, ja virta on myös nolla. Virta hiipuu nollille kokolailla nopeasti. Eihän tuossa mitään kaava- tai diiba-daababrassailua ole.
 
Täysin turhaa diiba-daabaa tuon jauhaminen tässä yhteydessä silti on. Normikitaristille riittää tieto, että DC ei mene konkasta läpi. Ei täällä tarvitse ruveta ihmisiä differentiaaliyhtälöillä sen yksinkertaisen tiedon vuoksi kiusaamaan - ellei tarkoitus ole vain yrittää heikosti päteä ja sotkea pakkaa.
 
Zeeboo:Ihan sama homma kuin missä tahansa etuvastuskyhäelmässä: systeemin kokonaisimpedanssi on sen verran suuri, että virta ei kasva liian isoksi.
 
Usko nyt huviksesi Zeeboo, ettei sitä vastusta tarvita MIHINKÄÄN henkilösuojauksen vuoksi kytkennässä. Riittävän pieneksi mitoitettu laadukas konkka suojaa sinut kyllä verkkojännitteeltä - kuten jotkut ovatkin tämän kytkennän toteuttaneet. Suomalainen kitarakirjakin mainitsee vain konkan kytkennässään. PISTE.
 
Se vastuksen funktio kytkiksessä on vain ja ainostaan estää mahdollinen staattisen varauksen kertyminen konkkaan. Toki meillä ei ole siitä hra Leggin perustelua, mutta näin ovat viisaat päätelleet. Se onkin sitten kokonaan eri asia, syntyykö sinne konkkaan yhtään mitään staattista varausta koskaan ja missä oloissa niin voisi mukamas käydä. Kitaristin suojauksen kannalta vastusta ei tarvita - mutta saa sen toki sinne laittaa kunhan mitoittaa riittävän suurelle ohmiarvolle.
 
Fox: Tuossa oli perustetta sille, miksi Adrian Legg (ei siis LeggS, kuten täällä on kirjoitettu, samoin kuin eräällä toisella nettisivulla joku Riku-Petteri??) sen vastuksen on siihen oheistanut
 
Zeeboon "vastauksessa" nimenomaan EI ollut perusteluita vastuksen käytölle. Eihän hän ollut ymmärtänyt vastuksen funktiota kytkennässä. Hourii jostain impedansseista ym. Äläkä sinäkään yritä päteä tiedolla, jonka minä olen alunperin kaivanut esiin. Minä olen se Riku-Petteri ja tosiaan kysyin Muropaketin elektroniikkafoorumilla tätä asiaa kun täällä siihen ei rupea tulemaan tolkun vastausta miksi kytkentä on mitä on. Nyt kun mulla on vastaus kasassa, niin oion virheenne.
 
Fox, mistä sinä tiedät mikä se konkan arvo Adrian Leggin kytkennässä on, kun herra Legg on niin lepso fingernäppäilijä ettei osaa SI-yksiköitä ohjeisiinsa kirjoittaa? Ulkomailla on rohkeampia ihmisiä kuin sinä ja siellä joku on laittunut Leggin (?) kirjan sivusta kopsun http://i127.photobucket.com/albums/p146/G-log/shock.jpg Joten päästään mekin kommentoimaan Hra Leggillä olisi ulosannissa aika lailla parantamisen varaa. Kytkiksen toimintaa hän ei kykene perustelemaan mitenkään eikä hän anna neuvoja kriittisten komponenttien valintaan. Ohjeissa on lisäksi FATAALI väärinkäsityksen mahdollisuus. Kondensaattorin arvosta on unohtunut YKSIKKÖ. Karkea, suorastaan käsittämätön virhe. Vähän sama kuin puhuisi hinnoista, muttei kerro onko kyseessä eurot vaiko dollarit. Konkaksi käsketään laittamaan joku "0.001 capacitor" Siis mikä? 0.001 Faradiako?? (sehän se varauksen perusyksikkö on) 0.001 Faradia on sama kuin 1000 mikrofaradia ja silloin tuo kytkentä muuttuu jo hengenvaaralliseksi! Juuri tuossa kohtaa sekoillaan missä pitäisi olla TARKKANA. Jos oletetaan, että tuo 0.001 on mikrofaradeja, niin silloin kyseessä on tosiaan 1 nF. Mutta tietoa meillä ei ole, tässä mennään oletuksen varassa. Kiva oletella.
 
Vaan fiksumpi idea olisi laittaa 10 nF kuten viisaammat ovat tehneet ja kuten ammattisuunnittelija neuvoo Muropakettiin laittamaani kysymykseen. 1 nF toki seivaa laiffin mutta välittää 50 Hz verkkopörinöitä helpommin läpi kuin 10 nF konkka. 10 nF blokkaa vähän paremmin verkkopörinät, muttei ole vielä hengenvaarallinen. Vielä tuosta suurempi konkka blokkaisi sitäkin paremmin - mutta rupeaa muuttumaan kitaristille vaaralliseksi koska päästää liikaa AC-virtaa läpi! Juuri TÄTÄ tarkoittaa kytkennän TOIMINNAN ymmärtäminen - mitä olen peräänkuuluttanut tässä säikeessä! Sitä ymmärrystä ei ennen ollut. Nyt toivottavasti on.
 
Fox, en tarvitse kuvan käyttöön mitään lupia kun en ole kuvaa edes käyttänyt. MUropaketissa on vain linkitys kuvaan, jonka joku on julkaissut netissä. Oikeuskäytännön mukaisesti omasta tekstistään saa laittaa linkkejä netin sisältöön aivan vapaasti. Mikä sinunkin kannattaisi opetella. Senkö vuoksi joka käänteessä harrastat tuota KVG-meininkiä sen sijaan että veisit keskustelua eteenpäin tarjoamalla järkevät linkit?
 
Fox, en myöskään ole ottanut henkilökohtaisesti tätä asiaa. Enempi vaikuttaa, että sinä olet? Sinähän se hämmennät kärppänä kanatarhassa, ei olisi saanut kysyä? (kun vasta toissapäivänä reggasinkin...nyyh) Sen sijaan otan kyllä henkilökohtaisesti sinun TYYLISI suhtautua kysyjiin, joka ei mielestäni kestä kritiikkiä. Ei siitä nyt kuitenkaan sen enempää FAQ-säikeessä. Selvitellään vaikka privana mikä tyylissäsi tökkii.
 
Huomaa Fox myös, etten ole VASTUSTAMASSA tätä kytkentää. Päinvastoin, aion tinata itsekin omiin gittoihini tämän suojauksen. Mutten toki SINUN ohjeillasi, jotka ovat virheelliset. Kyselin perusteluja enkä niitä saanut. Hain faktat muualta, mutta ärsyttää, että sinä ja Zeeboo möykkäätte jauhamassa diiba-daabaa vaikkette selvästi käsittäneet kytkentää sen kummemmin.
 
Erityiskiitos mattim:lle, joka on ainoa tämän viimeaikaisen keskustelun ns. järkikeskustelija ja sentään kontribuoi aidosti jotain eikä jauhanut diiba-daabaa differentiaaliyhtälöillä.
 
===============================================
 
Lopuksi nyt vielä ne OIKEAT ohjeet kuinka tämä life-saver mod kytkentä tehdään OIKEAoppisesti ja vielä perustelut päälle. Kuka haluaa tämän turvakytkennän tehdä itselleen, niin lukekaa allaoleva TARKASTI!
 
Tietolähteenä tässä on omat kaiveluni plus Muropaketin tietäjien (ammattisuunnittelijoiden) vastaukset eilispäivältä. Linkki Muron säikeeseen tässä: http://murobbs.plaza.fi/elektroniik … kitaristin-life-saver-kytkenta.html
 
Kytkennässä oleellista on siis KONDENSAATTORIN käyttö, ei vastus, toisin kuin täällä on erheellisesti jankutettu.
 
Se on kondensaattori, joka pelastaa henkesi ja pitää silti tallan maadoituksen kunnossa. Ei vastus. Vastusta ei tarvita kytkennässä välttämättä mihinkään. Jos käyttää heikkolaatuista kondensaattoria tai soittelee paljon villapaita päällä, niin vastuksen voi laittaa purkamaan potentiaalierot, jota hillitön hinkkaus voi teoriassa konkkaan ladata. Tällöinkään konkkaan syntynyt staattinen varaus ei ketään tapa (puhumme 10 nF konkasta = energiamielessä ei mitään) sen kummemmin kuin kuivana pakkasaamuna saatu staattinen tälli auton ovesta tms.
 
Itseasiassa vastuksen laittaminen kytkentään tekee sen heikommaksi siinä mielessä, että se altistaa kytkennän LÄPILYÖNNILLE, kuten Muropaketissa kirjoittava ammattisuunnittelija ChiKung kirjoittaa. Jos vastuksen laittaa, niin mieluummin sitten vaikka kolme sarjaan, jolloin läpilyöntivastus edes kasvaa. Lisäksi, jos vastusta käyttää, niin sen on oltava riittävän suuri, >250 kOhm.
 
Kondensaattorin olisi syytä olla HYVÄlaatuinen. Mielellään Y-luokiteltu, jotta oikeasti suojaisi jos tulee tiukka paikka. Konkan arvoksi 10 nF, ei 1 nF kuten täällä on hieman pieleen neuvottu. 10 nF blokkaa paremmin 50 Hz verkkopörinöitä, muttei ole vielä liian suuri ollakseen kitaristille hengenvaarallinen.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=120325