Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Zeeboo
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:LifeSaver modaus, kuvaa
Aika:24.10.2011 09:41   (muokattu 24.10.2011 09:45)
guitarras electricas:
 
En saa jutusta oikein kiinni. Minusta sinä brassailet nyt kaavoilla ja diiba-daaballa.

 
Konkan läpi menevä virta riippuu kapsitanssista ja siitä, kuinka suuri jännitteen muutos tietyssä ajassa tapahtuu. DC:llä jännitteetön konkka on kytkentähetkellä kokolailla oikosulussa ja virran arvo on hetkellisesti iso. Jännitteen saavutettua max-arvonsa sen muutos ajan funktiona on nolla, ja virta on myös nolla. Virta hiipuu nollille kokolailla nopeasti. Eihän tuossa mitään kaava- tai diiba-daababrassailua ole.
 
Jos kielet pelaavat antenneina häiriöille (mitä ne varmaan tekevät), niin fiksuinta olisi jättää kytkemättä ne mihinkään (tallapiuha irti). Eikö? Kun ne eivät ole sähköisessä kontaktissa mihinkään, niin mihinkäpä ne häiriötä kielistä eteenpäin pääsisivät kun galvaaninen kontakti puuttuu!
 
Sähköisten häiriöiden synty, välittyminen ja niiden estäminen on tavattoman mielenkiintoinen alue.
 
Me molemmat tiedämme, että todellisuudessa passiivimikissä talla pitää olla kitaramaassa kiinni. Siispä piuhaa tallasta potikkaan. Tuossa tulee sitten se mahdollisuus saada vaihtovirtaa (AC) tai tasavirtaa (DC) näpeilleen, jos kitaramaahan johtuukin vahvistimista jonkin häiriötilan vuoksi vahvaa sähköä (käytän suomea ja yksinkertaista kieltä, jotta muutkin ymmärtävät).
 
Itse teen suojaukset mieluummin niin, että mitkään kosketeltavat osat eivät ole galvaanisessa yhteydessä signaalimaahan. Eli signaalimaat tähteen ja tämä konkan kautta elektroniikkapoteron kuparivuoraukseen. Eipä ole vaaraa, että kaputin sattuessa tulee metallisista potikan nupeista kynsille.
 
Konkkahan ei johda (juurikaan) DC:tä, joten jos tallajohtoon laittaa vain konkan, niin DC vaara taklattu! Vai oletko erimieltä?
 
AC-vaara taklataan sillä, että konkka mitoitetaan riittävän pieneksi, nanofaradiluokkaan.

 
Jos soittaja ei pääse maadoittumaan mitään kautta, on tilanne vähän sama kuin varpusella, joka istuu sähkölinjalla. Nirri ei lähde vaikka kielet olisivat jännitteelliset. Käpälät maassa olevan soittajan kroppa ja Life-saver muodostavat jännitteenjakoketjun, ja jos life-saverin impedanssi - olkoon se sitten RC-systeemi tai pelkkä konkka - on riittävän suuri, tärvääntyy valtaosa jännitteestä siihen. Ihan sama homma kuin missä tahansa etuvastuskyhäelmässä: systeemin kokonaisimpedanssi on sen verran suuri, että virta ei kasva liian isoksi.
 
Vastus? Ei sitä tarvita mihinkään. Ellei sitten kitaran normaalitoiminnasta löydy sille joku syy. Se perustelu on vielä näkemättä tässä FAQ:ssa... Jään odottelemaan sitä.
 
Ajatellaan, että life-saverissa on pelkkä konkka, ja siihen kytkeytyy tasajännite. Just tuon kaavabrassailudiibadaaban perusteella konkkaan kytkeytyvä DC synnyttää transientin, joka voi olla isokin. Tämä taas voi kuulua ikävänä paukkuna vahvistimesta. Vastus rajoittaa tuota transienttia. Vois olla yksi selitys vastukselle.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=120325