Muusikoiden.net
08.06.2024
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mikä musiikissa on oleellisinta?
1
megatherium
22.08.2022 18:05:22 (muokattu 22.08.2022 19:42:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minun mielestäni ainoa ratkaiseva tekijä musiikillisessa reseptiossa, ts. vastaanotossa on musiikin kuulijassaan herättämät mahdolliset tunteet ja musiikin luoma tunnelma joka on välittömästi aistittavissa, joskin ehkä vasta useamman kuuntekukerran jälkeen. Hildesheimerin mukaan musiikki vaikuttaa meihin ärsykkeen tavoin ja pistää liikkeelle yksinomaan sille varatut tunteet. Kaikki muu on toissijaista vaikka on selvää että musiikin suurmuodoissa tulee olla myös aiheiden välistä syvää logiikkaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta välttyäkseen muodon hajanaisuudelta mutta sekään ei yksinään riitä tekemään sinfoniasta suurta taidetta jos tämä ensimmäinen ja tärkein edellytys siltä puuttuu eikä musiikki kykene ilmaisemaan minkäänlaista tunnetta tai vaikuttamaan nopeasti kuulijan tahtoon, affekteihin ja tunteisiin kohottamalla ja muuttamalla niitä toiseen vireeseen. Sellainen musiikki on emotionaalisesti tyhjää ja köyhää eikä se ansaitse tulla esitetyksi vaikka sellainenkin ihme maailmassa on nähty että jopa tällainen musiikki joka ei ilmaise syviä tunteita tai luo selvästi aistittavia tai sydämeen meneviä voimakkaita tunnelmia jotka tuottaisivat voimakkaita emotionaalisia kokemuksia tai saisivat kuulijan lumoutumaan ja haltioitumaan on syrjäyttänyt ohjelmistosta lähes kaikki muut kansakunnan sävelaarteistoon kuuluvat sävelteokset.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
28.08.2022 14:14:13 (muokattu 28.08.2022 14:15:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta oleellista on musiikista puhuttaessa myös se että säveltäjät eivät jää vain nimeksi historian kirjojen sivuille vaan että heidän musiikkiaan oilisi myös tilaisuus kuulla joko konserteissa tai levytyksinä.
 
Ihmetyttää esimerkiksi se, että niin mittavan elämäntyön ja laajan sävellystuotannon luonut suomalainen Bengt von (de) Törne joka kulttuurihistoriallisten tutkimusten tulosten pohjalta julkaisi kymmenkunta teosta, piti Lontoon yliopistossa kulttuurihistoriallisen luentosarjan, sai ruotsin akatemian ja Hallberg palkinnon, vihittiin suomessa kunniatohtoriksi ja sai taiteilijaeläkkeen ja liikkui Euroopassa matkustellessaan kuin kala vedessä sikäläisissä seurapiireissä ja tiedemiespiireissä, tutustui Carl Orffiin, oli Sibeliuksen yksityisoppilaana, sai italian ja ranskan parhaat orkesterivoimat käyttöönsä omia teoksiaan johtaessaan, niin on niin täysin unohdettu nykyään kuin olla ja voi eikä ainoatakaan hänen tonaaliselle musiikilleen omistettua levyäkään ole hänen kunniakseen julkaistu.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Iiwana-80
28.08.2022 16:31:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oleellisinta musiikissa on se, että säveltäjä on kuuluisa, hänen musiikkia on levytetty runsaasti ja levyjä myyty kunnioitettava määrä. Kaikki muu, kuten satunnaisessa kuulijassa heränneet mahdolliset tunteiden ailahtelut, on toisarvoisia ja voidaan lukea marginaaliin. Jos musiikki puhuttelee suurta joukkoa ihmisiä, on se erinomaista ja ansaitsee paikkansa kuulijakunnan kaapin päällä.
 
Näin.
 
megatherium
29.08.2022 16:01:30 (muokattu 30.08.2022 16:41:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Iiwana-80: Oleellisinta musiikissa on se, että säveltäjä on kuuluisa, hänen musiikkia on levytetty runsaasti ja levyjä myyty kunnioitettava määrä. Kaikki muu, kuten satunnaisessa kuulijassa heränneet mahdolliset tunteiden ailahtelut, on toisarvoisia ja voidaan lukea marginaaliin. Jos musiikki puhuttelee suurta joukkoa ihmisiä, on se erinomaista ja ansaitsee paikkansa kuulijakunnan kaapin päällä.
 
Näin.

 
Monet säveltäjät ovat saattaneet aikanaan ollakin kuuluisia, mutteivät syystä taikka toisesta ole sitä ehkä enää eikä tarvitsekaan olla, koska se ei käsittääkseni ole välttämätöntä voidaksemme nauttia säveltäjien musiikista. Vain levy yhtiöiden näkökulmasta levyjen menekillä on merkitystä. Tunteiden herättäminenhän on juuri musiikin keskeisimpiä ellei keskeisin funktio, eikä musiikista suuren emotionaalisen vaikutuksen kokeneiden kuulijoiden lukumäärällä sinänsä ole merkitystä, koska jokainen yksilö on arvokas ja koska varsinkin harvemmin esitetty musiikki ei välttämättä tavoita kovin suurta kuulijakuntaa, joka voisi kokea näitä emootioita, eikä musiikin kuulijassaan potentiaalisesti aikaansaama emotionaalinen kokemus ole siten mikään marginaalinen ominaisuus vaan taiteen lopullinen tarkoitus ja päämäärä. Suuri taidemusiikki ei myöskään milloinkaan voi olla kovin suurten kansanjoukkojen omaisuutta ja myös heikompi musiikki saattaa miellyttää massoja ja jokin merkittävämpi musiikki jäädä marginaaliin, mutta uskoakseni vain suhteellisen harva kykenee muutenkaan luotaamaan suurta musiikkia pohjaan saakka ja pääsemään perille teosten syvimmästä sanomasta ja korkeimmasta metafyysisestä merkityksestä.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
31.08.2022 13:29:18 (muokattu 31.08.2022 13:29:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta oleellisinta olisi se että jokaisen olemassa olevan säveltäjän tärkeimmät teokset kuten merkittävimmät sinfoniat saataisiin levytettyä kuten pitkälti kai briteissä, saksassa, ranskassa ja ruotsissa on tapahtunutkin.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
08.09.2022 14:16:07 (muokattu 08.09.2022 14:16:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oleellisinta musiikissa lienee ennen kaikkea se että musiikki tuottaa syvää nautintoa ja henkistä tyydytystä. Siihen eivät kaikki säveltäjät kykene vaan näiden musiikki jää suuresta suosiostaan huolimatta pinnalliseksi viihteeksi, pelkäksi ilmiöksi vaille metafyysistä ja emotionaalista syvyyttä joka musiikissa lienee kuitenkin tärkeintä.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «