Muusikoiden.net
07.06.2024
 

Jazz »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mitä mieltä olette Jukkiksesta?
1 2 3
tulDeMar
08.05.2007 23:38:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuinka moni teistä on lukenut viimeksi ilmestyneen Sibelius-Akatemian lehdestä (2/2007) Jussi Kainulaisen kirjoittaman jutun Jukkis Uotilasta (tai lähinnä hänen näkemyksistään suomalaisesta jazzista). Te jotka olette, mitä mieltä olette siitä?
 
Kaikki kunnioitus hänen pitkälle uralleen ja kaikelle sille mitä hän tietää ja osaa, mutta mielestäni on hurjaa että niinkin korkeassa asemassa oleva jazzmusiikin professori voi olla niin ahdasmielinen jazzin suuntauksien suhteen, jotka eivät edes ole aivan uusia.
 
Lainauksia:
"Mitään sen yksilöidympää kansallista tyyliä ei jazzmusiikissa mielestäni ole olemassa, eikä tämä ole tarpeenkaan."
 
"Meillä (Suomessa) huomiota saavat Sibelius-Akatemian mittakaavassa keskinkertaiset jazzopiskelijat, joiden jazzilmaisu on jopa heikkoa, mutta jotka kykenevät yhdistämään musiikkiinsa suomalaiseen sielunmaisemaan sopivia elementtejä."
 
"Totuus kuitenkin on, että esimerkiksi etnisten ja klassisen musiikin elementtien tuominen jazzmusiikkiin poistaa juuri monitasoisen jazzperinteen ilmaisun ja usein pelkästään vesittää lopputuloksen."
 
Totuus?
 
Päästään kysymykseen, että mitä sitten jazz on?
Tottahan se on vain lehtijuttu ja pitäisi aina suhtautua niihin hieman skeptisesti, mutta tuo kirjoitus kyllä jätti suuni ammolleen..
 
iikkuli
09.05.2007 10:11:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kylläkyllä.
Luin saman jutun ja kyllä jäi suu auki. Nyt on jazz-musiikki sitten kanonisoitu ja on olemassa oikea tapa soittaa sitä! Kaikki ulkopuolelta tulevat vaikutteet pilaavat hyvän ja kauniin asian. Nyt on ovet suljettu, ei enää uusia mausteita soppaan kiitos!
Samanlaista pölinää on pidetty vuosikymmenet. Esim sähkösoittimethan tuhosivat jazzin jo 60-luvulla ja bebopin soittajathan pilasivat swingin. Ja valkoisten soittamana jazz ei ole ollenkaan alkuperäistä vaan vesittyy jo lähtökohtaisesti. Ja eikös jotkut asiaa tuntemattomat ole sotkeneet jazziin lattarirytmejäkin. Kyllä hyvää asiaa on pilattu 20-luvulta lähtien niin paljon ettei sitä enää samaksi tunnista.
Olen huolestunut asioiden tilasta!
Pitäkää jazz puhtaana!
 
SPEKULOISIN JOS...
ville viaton
09.05.2007 10:42:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan se kauheaa että syntyy bändejä ja soittajia jotka improvisoivat aivan VÄÄRIN!! On kuultu että osa näistä soittajista ei edes ole käynyt Sibelius-akatemiaa!?! Millä oikeudella he kehtaavat improvisoida!!
 
Rock'n'roll is never die.
Pylkkänen
09.05.2007 19:21:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan se kauheaa että syntyy bändejä ja soittajia jotka improvisoivat aivan VÄÄRIN!! On kuultu että osa näistä soittajista ei edes ole käynyt Sibelius-akatemiaa!?! Millä oikeudella he kehtaavat improvisoida!!
 
Aivan! Humppakeikoillakin pitäisi kieltää muiden, kuin melodiasoolojen soittaminen!
 
Viikset miehen tekee!
ap78
09.05.2007 20:51:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No kaikillahan on oikeus mielipiteeseen ja eihän se ole akatemian mielipide,jukkiksen ainoastaan.
Ja tavallaan ymmärränkin pointin vaikken olekaan samaa mieltä.
 
Musta jokaisella on oikeus tehdä musiikkia miten lystää,on yleisön tehtävä päättää onko se mielenkiintoista.
 
Ei se Einsteinkaan kaikesta kaikkea tiennyt ja Hitlerissäkin varmasti oli myös jotain hyvääkin.
 
Black and white,not too tight..tai jotain
 
kepulainen
09.05.2007 22:15:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No kaikillahan on oikeus mielipiteeseen ja eihän se ole akatemian mielipide,jukkiksen ainoastaan.
Ja tavallaan ymmärränkin pointin vaikken olekaan samaa mieltä.

 
Joo sama täällä. Mutta ei ainakaan voi pelkästään noiden lainausten perusteella tuomita...
 
jazzmies
09.05.2007 22:35:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paljon on pointtia Jukkiksen kertomassa. Eurooppa- ja etno-jazzit ovat pikemminkin paikallisia perinnemusiikkeja, joissa jotkut karaktäärit on lainattu jazzin ilmaisuperinteestä ja jotkut jazzille keskeiset karaktäärit korvattu joillakin muilla.
 
Mielestäni eurooppalaisen jazzin "jazzittomuus" johtuu blues-tonaaliteetin ja polymetrisen rytmikonseptin pienemmällä painoarvolla, jolloin se kohdallani loksahtaa ulos jazz-käsitteen tiukemmasta viitekehyksestä. Täten lisään jazz-termiin tai jazz-estetiikassa käytettyihin määritelmiin mielelläni jonkin prefiksin: "vuono-jazz" tai "suomalainen free".
 
Ja Jukkis on asunut New Yorkissa. Jokaisen, jota jazz-ilmaisu todella kiinnostaa, täytyisi ainakin kerran käydä siellä kuuntelemassa jazzia Villagen kuppiloissa. Minä olen tehnyt sen ja onneksi olen tehnyt sen, sillä se on yksi niitä kohdalleni sattuneita "kristallisoivia kokemuksia". Jukkiksen tarkoittama jazzin monitasoinen perinne kuului "mustan musiikin" eri lajien jatkuvana läsnäolona ilmaisussa sekoittumatta muihin perinteisiin, ja ei se kuulostanut todellakaan kapeakatseiselta.
 
Eli vapaasti vain täällä sekoittamaan aineksia keskenään käyttäen jazz-ilmaisun keinoja, mutta jazziksi se ei muutu paitsi soitinnuksen ja muodon osalta.
 
Amatöörit eivät oikeasti nauti musiikista ammattilaisia enempää - amatöörit eivät vain oikeasti osaa soittaa.
kepulainen
09.05.2007 23:04:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paljon on pointtia Jukkiksen kertomassa...
 
Näin minäkin tämän asian koen, hyvä kirjoitus!
 
Jos Jukkis tuossa mielestänne tuomitsee jotain niin samalla tavalla te muutkin (näiden kirjoitusten perusteella) tuomitsette Jukkista. Jos vain keskitytään siihen omaan musisointiin ja annetaan eri mielipiteille tilaa.. sitä yhtä "oikeaa" tuskin koskaan löydetään.
 
JaZzRaT
10.05.2007 02:29:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkohan jazzia sitten enää mahdollista kehittää jos raamit täytyvät olla noin tiukat?
 
TritoneSubstitution
10.05.2007 09:59:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jazz on kai syntynyt kulttuurien yhteensulautumisen tuloksena Amerikassa. Monesti uutta syntyykin juuri fuusioitumisen kautta. En ymmärrä minkä takia erilaisia tyylejä ja estetiikkoja ei saisi yhdistellä. Vai haluaako joku, että jazz säilyy samanlaisena ikuisesti?
 
Soitan myös synaa.
MrShaft
10.05.2007 10:54:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-- Eurooppa- ja etno-jazzit ovat pikemminkin paikallisia perinnemusiikkeja, joissa - - jotkut jazzille keskeiset karaktäärit korvattu joillakin muilla.
 
Ja sinä väität, että on siis olemassa yksi new yorkilainen jazz-tyyli vai? Väität että "kristallisoiva kokemuksesi" New York Citystä on, että on olemassa joku tietty jazz-agenda, jonka kaikki muusikot allekirjoittavat.
Jauha paskaa. Mun kristallisoiva, hyvin vankkaan kokemukseen ja henkilökohtaiseen muusikkouteen pohjaava kokemukseni NYCstä ja Villagesta on, että a) EI ole yhtä agendaa vaan kukin soittaa niinkuin soittaa , b) on kymmeniä keskenään kilpailevia ajatuksia siitä mikä on jazzia. Ei ole YHTÄKÄÄN jazz-hahmoa, jonka kaikki jazz-perinteen soittajat kollektiivisesti nostaisivat "jazz-mestariksi". On ihmisiä joiden mielestä Miles Davis oli vain muiden ammattitaidon hyväksikäyttäjä, ja Herbie Hancockin fraseeraus suksii. Ja heillä on tälle HYVIN vankat perusteet, jotka lepäävät siinä samassa "perinteessä", jota sinä sanot "kristallisoiduksi".
 
Ja Jukkis on asunut New Yorkissa.
 
Asui, ja yllättävän vähän aikaa. Kukaan ei tunne häntä enää NYCssä, paitsi tietysti ne vanhat parrat jotka hänen kanssaan. aikanaa soittivat.
 
Jokaisen, jota jazz-ilmaisu todella kiinnostaa, täytyisi ainakin kerran käydä siellä kuuntelemassa jazzia Villagen kuppiloissa. Minä olen tehnyt sen ja onneksi olen tehnyt sen, sillä se on yksi niitä kohdalleni sattuneita "kristallisoivia kokemuksia".
 
Itse sanoisin, että kyllä NYChen voi mennä jos kiinnostaa. Sanoisin myös, että sinä et kirjoittamasi perusteella siitä tiedä hevonvitun humppaa. Oma "kristallisoiva kokemukseni" on että EI OLE yhtä NYC-jazzia...
 
Jukkiksen tarkoittama jazzin monitasoinen perinne kuului "mustan musiikin" eri lajien jatkuvana läsnäolona ilmaisussa sekoittumatta muihin perinteisiin
 
Mitä se NYCssä muuta tekee kuin sekoittuu muihin perinteisiin? Älä puhu paskaa. Ja väitätkö että Jukkiksen oma soitto kuulostaa mustan kaverin soitolta? No ei! Se kuulostaa siltä että joku on opetellut soittamaan juuri niiinkuin McCoy Tyner tai Hancock, mutta mustan kaverin soitolta se EI kuulosta. Jos haluat tietää miltä se mustan miehen soitto kuulostaa, niin suosittelen kuuntelemaan esim. Eric Lewisia.
 
Lyhyesti, Suomea vaivaa edelleen DDR-henkinen arvokilpailu. Kun joku Akatemian "THE" professori sanoo jotain, nöyristelee koko maa polvillaan ja syö kädestä, ja uskoo kaiken mitään kritisoimatta.
 
Jos joku oikeasti haluaa oppia ymmärtämään NYC jazzia, suosittelen sulkemaan korvansa suomalaisilta "viisailta" muuttamaan NYChen ja elämään muusikkona. Kyllä sen siinä oppii. Sen mitä sitten oppii voi vain olla kovasti muuta kuin mitä Sibiksen jazz-linjalla opetetaan.
 
PS Miksei ne Sibiksen jazzarit muuten asu NYCssä, jos ne haluaa soittaa vain niinkuin NYCssä heidän mukaans jazzia soitetaan? Tämä kysymys ei ole mulle koskaan valjennut.
 
Peace
 
MrS
 
Try not to become a man of success but rather try to become a man of value. - Albert Einstein
Fuzzy Boner
10.05.2007 11:28:36 (muokattu 10.05.2007 11:33:26)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ryppyotsaisuus/kyräily ei ikinä oo hyvästä mihinkään suuntaan. Antaa kaikkien jukkiksien kukkia. T: Fuzzy
 
kepulainen
10.05.2007 11:50:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ryppyotsaisuus/kyräily ei ikinä oo hyvästä mihinkään suuntaan. Antaa kaikkien MrShaft:ien kukkia. T: Kepulainen
 
ap78
10.05.2007 12:21:46
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainakin herättää keskustelua ja se on hyvä asia AINA.Ja jos joku on sitä mieltä että "THE professori" on p-pää niin hänkin saa olla sitä mieltä.
 
Perustellut mielipiteet kuintenkin ovat arvokkaampia kuin haistattelut ja nimittelyt.
 
Kukin tavallaan,meillä kaikilla on oma totuutemme.Mä koen että kaikki musiikki on arvokasta jollekin,
 
Notefix
10.05.2007 12:37:16
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun tausta ei ole jazzissa, mutta ihan yhtä konservatiivisista piireistä tullaan.

Mun mielestä elitismi on yksi vaarallisimmista jutuista, niin musiikin kuin tekijöidenkin kannalta. Harvoin on sillä saatu mitään hyvää aikaan. Aikanaan klasarissa sitä oli paljon, mutta nykyään tuntuu että monet klasaranuoret ovat hyvinkin avoimia. Jazz oli aikanaan vitaalia musiikkia, populaarimusaa, mutta jotain tapahtui...

Omien kokemuksieni mukaan lahjakkaimmat ja taitavimmat muusikot ovat niitä vähiten elitistisiä, loput sitten tarvitsevat usein turvakseen pöyhkeilyä ja tiukkoja määritelmiä. Mä en yleensäkään ymmärrä miksi pitäisi määritellä ja arvottaa musiikkia. Jokainen diggaa ja tekee sitä miltä tuntuu. Mulle oikeaoppisuus ja tiukat määritelmät on suunnilleen sama asia kuin museointi. Kuollutta musaa.

Ja ei siinä mitään, jos diggaa sellasesta niin ihan ok. Mutta on turha vaatia muita tekemään samanlaista. Kysehän on kuitenkin pohjimmiltaan muiden kunnioittamisesta.
 
"Layers of layers of shit!" ."The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There's also a negative side."
kepulainen
10.05.2007 13:22:41 (muokattu 10.05.2007 13:23:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

...Kysehän on kuitenkin pohjimmiltaan muiden kunnioittamisesta.
 
Jep. Ja siksi ihmettelenkin että missä kohtaa Jukkis ei kunnioittanut muita Suomalaisia muusikoita? Suoraansanominen ei ole kiellettyä. Ja ei sekään että pidetään rima h*****n korkealla, sitä kauttahan kehitystä tapahtuu (varsinkin kun ammattiinjohtavaa musakoulutusta on tänä päivänä liikaakin). Onhan Suomessa maailman tason muusikoita paljon, mutta _ilmaisun_ ollessa yksi jazz-musiikin tärkeimmistä elementeistä, olen itsekin sitä mieltä että siinä on paljon kehitettävää meillä suomalaisilla (ihan jo asennepuolella), vieläkin.
 
Ja mitä tulee noihin "paikallisten vaikutteiden käyttämiseen" jazz-musiikissa, niin minusta on hyvä että eri tyylejä sekoitetaan ja luodaan uutta. Mutta kyllähän siinä samalla otetaan askel eri suuntaan alkuperäisestä, joten on helppo ymmärtää miksi vähänkään puristimpi hyökkää heti.
 
Kyllähän noissa sibis-jutuissa aina vähän paistaa se tyytymättymyys siihen, että krediittiä Suomessa saavat monesti ihan eri tyypit kuin ne joille se (heidän mielestä) kuuluisi. Mutta en tiiä sitten onko se juuri helpompaa siellä NYC:ssäkään... :)
 
ville viaton
10.05.2007 13:58:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielestäni Jukkiksen kommentit juuri kuvaavat Suomen jazz-koulutuksen ihmeellistä tasapäistämistä (onko tuo nyt edes sana?). Että aina on se yksi "oikea" tapa soittaa. JA koska Sibis on tämän pyramidin huippu, pitää soittaa juuri niin kuin Sibiksen professorit sanovat, muuten ei kunnian kukko laula. Sanomattakin on selvää että jos halajaa JAZZ-muusikoksi - jos jazzilla nyt tarkoitetaan tuota jenkeissä syntynyttä bluesin pohjalta ammentavaa improvisaatiomusiikkia - niin täytyy (yrittää) ottaa haltuun (mikä on tietenkin suositeltavaa aina, mitä musiikkia sitä sitten soittaakin) sen musiikin eri ilmentymät, aina zixielandista asti. Mutta missä kohtaa tämä kehitys sitten loppuu? Missä kohtaa jazzin perusolemus nyt sitten jäi junnaamaan, jos ei siis saa kehittää tätä musiikkilajia? Vielä vaikeamman asiasta tekee se että jazz-sanaa käytetään kaikesta improvisoidusta musiikista.
 
Rock'n'roll is never die.
iikkuli
10.05.2007 14:03:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juuri tämä "paikalliset vaikutteet" -osasto kummaksuttaa eniten. Eikö jazz nimenomaan ole syntynyt siitä, kun erilaiset paikalliset vaikutteet ovat osuneet yhteen. Ja niin saa ja pitää tapahtua vastakin, muutenhan koko homma kuolee pystyyn.
 
Myöskin yleisön arvostelukyvyn puutteen moittiminen on hieman arveluttavaa. Se mielestäni on juuri se raja museon ja elävän kulttuurin välillä. Jos ei pysty tekemään musaa joka kiinnostaa yleisöä laajasti, niin siitä on ihan turha valittaa yleisön jazzsivistyksen puutetta. Jos taitoa ja tahtoa riittää, voi aina mennä sinne Jenkkeihin keikoille, eikös siellä riitä sen alan sivistystä?
 
Elävää kulttuuria on se, joka pysyy pystyssä ilman julmettuja tukitoimia, ja jolla on takanaan laaja ja monipuolinen harrstajajoukko. Juuri tämä jazzin väärinsoittamisen kritisoiminen on omiaan karkoittamaan ihmisiä jazz-musan parista. Että jazzia ei saa harrastelijat soittaa, ei ainakaan jos ei hallitse täydellisesti koko jazz-kielioppia. Saati jos sotkee siihen paikallisia vaikutteita.
 
Näinkö jazz-sivistys nousee?
 
SPEKULOISIN JOS...
Notefix
10.05.2007 14:09:39
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suoraansanominen ei ole kiellettyä.

Ei todellakaan. Parempi sanoa suoraan kun ladella jotain ympäripyöreää. Mutta silloin saa myös varautua kritiikkiin.

Kyllähän noissa sibis-jutuissa aina vähän paistaa se tyytymättymyys siihen, että krediittiä Suomessa saavat monesti ihan eri tyypit kuin ne joille se (heidän mielestä) kuuluisi.

Tossahan se perusongelma tuli. Eli, jotkut haluavat sanella mikä on hyvää ja mitä pitäisi kuunnella/tehdä. Se ei ole koskaan toiminut, päinvastoin, usein se kääntyy sanojaa vastaan.

Eihän oikeasti kenellekään voi mennä sanomaan, että se mistä diggaat on väärin, kuuntele tätä, se on ainoaa oikeaa.
 
"Layers of layers of shit!" ."The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There's also a negative side."
iikkuli
10.05.2007 14:16:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja mitä rumpujen soittamiseen tulee, niin ainakin viime talvena jukkis soitti hitsin hienon keikan Joey Calderrazzon triossa Sibiksellä!
 
SPEKULOISIN JOS...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «