Muusikoiden.net
08.06.2024
 

Työ musiikkialalla »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: popjazzkonsan pääsykoenauha? Mitä soittaisin?
1
maisa_ii
20.01.2010 20:43:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi,
 
Aion hakea nyt keväällä Helsingin popjazzkonsalle pääaineenani huilu. Popjazz-taustani rajoittuu omaan soittoon (taustalla on mm. jazzpiano- ja jazzlaulutunteja ja paljon omaa opiskelua), mutta klasariopintojen kautta teknistä osaamista on jo I-tutkinnon verran ja enemmänkin.
 
1-vaihe sisältää vain yhden vapaavalintaisen biisin, eikä mitään tarkentavia ohjeita. Mitä siihen pitäisi soittaa? Joku stankku ja soolo siihen päälle? Vai joku omalle soittimelle sovitettu biisi? Mistä sellaista jazzhuilumateriaalia edes löytyy, kun en ole kirjastoistakaan löytänyt?
 
Entä pitäisikö nauhalla olla säestys mukana, ja saako edes olla? Huomasin, että laulajille se on pakollinen, mutta muista soittimista ei sanota mitään. Äh!
 
tarmo
20.01.2010 22:33:08 (muokattu 20.01.2010 22:39:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Edit: olikin siis kyse nauhasta. eipä mitään.
 
Kannattaa varmaan ottaa joku tausta, vaikka pianisti/kitaristi nauhalle, niin on helpompi osoittaa yhtyesoitollisia kykyjä. Soolossakin on helpompi pitää (kullanravoisia) taukoja ilman, että raati luulee nauhan loppuneen.
 
Biisiksi valitsisin itse jonkun jazzstandardin ja siihen hyvän soolon. Nauhassa kannattaa tekniikan lisäksi osoittaa jazzfraseerauksen hallintaa. Klasaritaustan vuoksi ne tuskin ensimmäiseksi epäilee sun taknistä kyvykkyyttä.
 
Jazz standardeja löytyy esim real bookeista pilvin pimein. Niissä on se hyvä puoli, että raatikin ymmärtää niistä jotain. Toisaalta 5 minuutin mittainen moonriverin puhaltelu voi olla huono idis. Charlie Parker tempoon 300 jättää varmasti lähtemättömän vaikutuksen.
 
"kentillä tavataan, veljet". Hihhii...
maisa_ii
21.01.2010 14:34:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos, Tarmo! Kiva saada jonkun muunkin näkemys aiheeseen. Eiköhän se jazzstankku ole sitten se juttu :)
 
sickboy
25.01.2010 23:54:45 (muokattu 25.01.2010 23:55:53)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa valita omiin taitoihin sopiva kappale, tuskin se konsalle hakiessa on mikään Parkerin kappale tempoon 300 kuten edellinen ehdotti. Eikä sen tietty tartte edes olla jazzia. Jos esim komppilevyn päälle haluaa vetää teeman/improtun soolon, on se käsittääkseni sallittua. Nauhaa väsätessä kannattaa kuitenkin muistaa se, että sen pitää jotenkin saada kuulija kuuntelemaan sitä kauemmin kuin sen 15 sek. Kitaristeilta ainakin aikaisemmin on vaadittu improvisoitu osuus, kannattaa varmistaa onko huilussa myös näin.
 
AMK haussa äänitin teeman/soolon Band In A Box-taustan päälle ja pääsin pääsykokeisiin.
 
Tärkeintä on, että raati kuulee miten hyvällä tatsilla ja vireellä vedät.
 
Kannattaa varmistaa muuten, että se äänite toimii stereossa kuin stereossa. Monessa paikassa kuulemma surutta lentää roskiin cd:t jotka ei raadin mankassa/stereoissa toimi.
 
Ja jos se jazzfraseeraus ei ole vähääkään hallussa niin äänitä jotain muuta.
 
tarmo
26.01.2010 13:41:14 (muokattu 26.01.2010 14:29:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tarmo: Charlie Parker tempoon 300 jättää varmasti lähtemättömän vaikutuksen.
 
Epätodennäköinen muuttui taas kerran todennäköiseksi. No, toivottavasti aloittaja ymmärsi, että Charlie Parker tempoon 300 ei ollut siis se suositeltavin vaihtoehto. Lähtemättömän vaikutuksen voi jättää monella tapaa...
 
Sen verran yhdyn edelliseen, että nauha saattaa lentää mappiööhön, jos ei nauhasta saa selvää. Samalla kannattaa muistaa, ettei raati kuuntele kaikkia nauhoja alusta loppuun. Kannattaa osoittaa rautaista tatsia jo ensimmäisen 30 sekunnin aikana, eikä ainakaan tehdä mitään 7 minuutin nauhaa, jossa tapahtuu jotain kuulemisen arvoista ajassa 5:36.
 
Tyylitaju kuitenkin mukana.
 
Lisäys:improvisointi kannattaa varmistaa vaikka soittamalla konsan kansliaan. Jos et ole varma ei siitä improvisoinnista ainakaan haittaa ole. Itse veikkaisin sitä kohtalaisen keskeiseksi osa-alueeksi myös hakunauhassa. Varmista myös, missä muodoissa äänitteen voi lähettää. Saattaa onnistua myös sähköisen hakemuksen mp3 -liitteenä näinä päivinä. Itse hain taannoin soittelemalla pianoa minidiskille, eikä äänitteen laatu ollut mitenkään huima. Myös bändi puuttui. Sillä kertaa se onnistui, mutta kyllähän ihmiset tuntuvat nykyään nauhoihin panostavan, joten ei kannata erottua joukosta vähiten viitseliäänä nauhoittelijana. Studioajan varaaminen ja kalliin bändin palkkaaminen on kuitenkin jo melkein liikaa. Kukin kuitenkin tavallaan.
 
Kuten sanoin, soolo on mun käsityksen (ei tieto) mukaan pakollinen kaikille solistisille instrumenteille. Jos ei ole, kannattaa panostaa fraseeraamisen sisäistämiseen, jotta pop&jazz-musalle keskeinen rytmiikan ja improvisointikyvyn osoittaminen tulee esille. Tietty jos asia on hankala, kannattaa ensi sijaisesti soittaa sitä, minkä parhaiten hallitsee. Treenaaminen ei kuitenkaan ole väärin. Fraseeraukseen saa hyviä oppeja kuuntelemalla vaikkapa tunnettujen jazz laulajien äänityksiä, samoin kuin fonistien yms. puhaltajien. Harmoniainstrumenteilla (piano ja miksipä ei myös kitara) pystyy melodian käsittelyn lisäksi osoittamaan paljon muutakin, joten melodioiden poimiminen pianotrion levyltä ei ehkä ole se suositeltavin vaihtoehto huilistille. Ei ainakaan ihan ensimmäisenä asiana.
 
Stankkubiiseistä on olemassa paljon eri artistien äänityksiä, joista kannattaa ottaa vaikutteita, jos ei ole hyvää opettajaa pääsykoetta varten valmentamassa. Niistä saa myös hyviä aihioita sooloihin, joita kannattaa surutta käyttää. Maailman tunnetuimman soolon transkription ulkoa opettelemin ja esittäminen omana soolona saattaa osua omaan nilkkaan. Treenivaiheessa kannattaa kuitenkin soitella valmiita sooloja alkuperäisen esittäjän kuuntelemisen ohella. Siitä tarttuu paljon hyviä vaikutteita ja ennen kaikkea sitä fraseerausta.
 
Eiköhän se hyvin mene.
 
"kentillä tavataan, veljet". Hihhii...
Etevä
02.02.2010 16:24:02
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huilistilla luulisi ainakin vähintään yhden instrumentin säestyksen olevan suositeltavaa, ellet sitten osaa soittaa huilua rytmisesti hyvin vakuuttavasti. Ellei satu olemaan laulaja niin ainakaan Helsingin PJK:lla ei tarvitse ottaa liian suuria paineita pelkästä nauhakarsinnasta, vaikka kunnolla sekin pitää tietysti tehdä. Selkeä nauha jossa soitat mitä osaat. Jos jazzia tekee mieli vetää niin joku stankku kelpaa, valitse mielellään joku helpohko jonka pystyt luontevasti soittamaan. Ei Giant stepsiä ellet ole guru, ja vaikka olisitkin niin Autumn leaves kelpaa oikein hyvin. Ei tarvitse olla mikään "huilubiisi" tai erityisemmin "huilulle sovitettu".
 
sickboy:
Ja jos se jazzfraseeraus ei ole vähääkään hallussa niin äänitä jotain muuta.

Mutta ei sen toisaalta tarvitse todellakaan mitään timanttista olla jotta pääsykokeeseen asti pääsee. Tästä on ihan omakohtaista kokemusta. Omaa yksin pianolla soitettua pääsykoenauhaani en kehtaa tänä päivänä edes kuunnella juurikin tuon fraseerauspuolen takia, aivan järkyttävää kuraa ja silti pääsin sisälle asti. Mutta kuten sanoin, ei liikaa paineita pelkästä nauhakarsinnasta. Riittää jos nauhalta kuulee sinulla olevan jotain hajua improvisoinnin perusteista, saavat meinaan varmasti myös paljon nauhoja joissa minkäänlaisia sooloja ei soitella. Mutta jazzia sen ei todellakaan ole pakko olla jos joku muu tyyli taittuu paremmin.
 
McLeach
10.02.2010 12:44:57 (muokattu 10.02.2010 13:02:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysympä nyt samaan aiheeseen liittyen kyssärin. Eli tarkoitus olisi hakea muusikkolinjalle kitaran kanssa. Kysymys on että pitääkö kappaleen olla täysin alkupereäisellä tavalla soitettu (pituus, soolot alkuperäisiä yms.). Entäs taustan kanssa, onko järkevää soittaa taustalle kitarakomppausta tai tehdä esim koneella perkussiot? Jos soittaa vain yhden kitaran niin kuulostaa väkisinkin hieman tylsältä varsinkin kun en ole jazz/blues miehiä. Ja lopuksi vielä: arvostaako raati perus näppäilybiisejä vai tuleeko biisissä olla kaikennäköisiä koukeroita ja kikkailua? Improaminen kyllä sujuu.
 
Etevä
10.02.2010 13:56:01 (muokattu 10.02.2010 13:57:39)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McLeach: Kysympä nyt samaan aiheeseen liittyen kyssärin. Eli tarkoitus olisi hakea muusikkolinjalle kitaran kanssa. Kysymys on että pitääkö kappaleen olla täysin alkupereäisellä tavalla soitettu (pituus, soolot alkuperäisiä yms.). Entäs taustan kanssa, onko järkevää soittaa taustalle kitarakomppausta tai tehdä esim koneella perkussiot? Jos soittaa vain yhden kitaran niin kuulostaa väkisinkin hieman tylsältä varsinkin kun en ole jazz/blues miehiä. Ja lopuksi vielä: arvostaako raati perus näppäilybiisejä vai tuleeko biisissä olla kaikennäköisiä koukeroita ja kikkailua? Improaminen kyllä sujuu.
 
Jos improaminen sujuu niin ehdottomasti improvisoit nauhalla. Metropolian puolella sitä vaaditaan pääsykoenauhallakin, II-asteella taasen viimeistään pääsykokeessa. Se, pitääkö biisin olla täysin alkuperäisellä tavalla riippunee biisistä ja tyylistä. Luulisi että arvostavat omaa tulkintaa ainakin instrumentaaleissa. Kunhan on tyylilajin mukaista soolonsoittoa. Päällekkäinäänitykset ym. ovat ohjeiden mukaan kiellettyjä (vaikka vaikeahan niitä on huomata kun oikein toteuttaa).
 
Ei tarvitse mitään äärimmäistä kikkailua olla vaikka ei se kiellettyäkään ole jos sujuu. Tarkasti soitettua perussettiä.
 
McLeach
14.02.2010 16:53:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Etevä: Jos improaminen sujuu niin ehdottomasti improvisoit nauhalla. Metropolian puolella sitä vaaditaan pääsykoenauhallakin, II-asteella taasen viimeistään pääsykokeessa. Se, pitääkö biisin olla täysin alkuperäisellä tavalla riippunee biisistä ja tyylistä. Luulisi että arvostavat omaa tulkintaa ainakin instrumentaaleissa. Kunhan on tyylilajin mukaista soolonsoittoa. Päällekkäinäänitykset ym. ovat ohjeiden mukaan kiellettyjä (vaikka vaikeahan niitä on huomata kun oikein toteuttaa).
 
Ei tarvitse mitään äärimmäistä kikkailua olla vaikka ei se kiellettyäkään ole jos sujuu. Tarkasti soitettua perussettiä.

 
tuolla päällekkäinäänityksellä tarkoitin juuri tuota säestämistä, että onko se sallittua/suositeltavaa vai meneekö heti hylyksi jos on säestys.
 
tarmo
14.02.2010 21:08:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McLeach: tuolla päällekkäinäänityksellä tarkoitin juuri tuota säestämistä, että onko se sallittua/suositeltavaa vai meneekö heti hylyksi jos on säestys.
 
Soitto kansliaan tai pääsyvaatimuspapereiden tms. lukeminen antaa tähän parhaan vastauksen. Sikäli kun asiat eivät ole muuttuneet, on bändi/säestys taustalla lähinnä suositeltavaa. Itsekin olen muutamalla nauhalla ollut soittelemassa - lähinnä basisti-, kitaristi, ja rumpalikokelaiden taustalla. Pelkkää pianoa on pimputeltu laulajien taustalla. Koska kaikki ovat päässeet joko a) sisään tai b) pääsykokeisiin, voisin pitää reseptiä toimivana.
 
"kentillä tavataan, veljet". Hihhii...
Anselmi83
15.02.2010 00:45:03 (muokattu 15.02.2010 00:47:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse hain PJK:lle -06 nauhottamalla jazzstandardin taustakierron (basso ja rummut) päälle sointumelodia teeman + pari kiertoa sooloa. Tärkeintä tossa pääsykoenauhassa on varmaankin se, että improvisointitaidot tulee esiin ja että soittotekniikka yms. on vaadittavalla tasolla.
 
edit: Kannattaa tosiaan soittaa sitä tyyliä mikä on parhaiten hallussa: jos on rocktaustainen soittaja, niin ei kannata jazzstankun kanssa lähteä kikkailemaan.
 
McLeach
17.02.2010 19:00:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tarmo: Soitto kansliaan tai pääsyvaatimuspapereiden tms. lukeminen antaa tähän parhaan vastauksen. Sikäli kun asiat eivät ole muuttuneet, on bändi/säestys taustalla lähinnä suositeltavaa. Itsekin olen muutamalla nauhalla ollut soittelemassa - lähinnä basisti-, kitaristi, ja rumpalikokelaiden taustalla. Pelkkää pianoa on pimputeltu laulajien taustalla. Koska kaikki ovat päässeet joko a) sisään tai b) pääsykokeisiin, voisin pitää reseptiä toimivana.
 
köh köh... hakuinfossa lukee että äänitteen oltava esiintymistilanteen kaltainen. Toi vähän niin kuin poistaisi taustojen mahollisuuden?
 
tarmo
17.02.2010 19:36:16 (muokattu 17.02.2010 19:37:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McLeach: köh köh... hakuinfossa lukee että äänitteen oltava esiintymistilanteen kaltainen. Toi vähän niin kuin poistaisi taustojen mahollisuuden?
 
Köh köh... No ei kyllä poista. Olet hieman hukassa nyt tuon sanojen tulkitsemisen kanssa, ei pahalla.
 
Esiintymistilanteessa esiintyvät kaikki livenä. Esiintymistilaisuuden kaltaisessa tilanteessa vedetään vaikka taustojen päälle, mutta itse livenä. Esiintymistilaisuuden kaltainen tarkoittaa sitä, että siinä vedetään biisi, kuten se vedettäisiin keikalla. Se on olennaista. Esiintymistilanne voi olla sooloesiintyminen tai bändiesiintyminen. Ja esiintyypä moni muusikko livenäkin taustojen kanssa.
 
Ei kukaan edellytä, että pistäi järjestää jotkut hitonmoiset studiosessiot, jotta saa itselleen livebändin pääsykoenauhalle, jota kuunnellaan max. 30 sekunttia. Halllllooo.
 
Voin sanoa ihan kokemuksesta, et ei mitn vitn väliä, kunhan ei vedä omia raitojaan uusiksi, eikä tee muitakaan päällekkäisäänityksiä. Päällekkäisäänitys EI ole siis sitä, että bändi vetää eka taustat / teet taustat itsellesi ja vedät sitten livenä päälle. Päällekkäisäänitys on sitä, että soitat 100 raitaa sitä omaa sooloasi ja leikkaat+liimaat siitä sitten virheettömän kokonaisuuden nauhalle.
 
Jos olet esim. kitaristi, pidä siis huoli vain siitä, että se sun soitto on yksi ja ainut kitararaita sillä äänitteellä. Se on tuon säännön sanoma.
 
"kentillä tavataan, veljet". Hihhii...
McLeach
18.02.2010 16:23:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

thänks. piti nyt vaan varmistaa että miten se pitäisi tulkita...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «