Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Jännitteen tasaaja/säädin räkkiin
1
magic
01.03.2010 10:05:30
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro
 
Onko kokemuksia/kommentteja aiheesta jännitteen tasaaja/säädin PA-räkkiin ?
 
Ongelma on se että melko usein ollaan keikkapaikoilla mitattu jopa 190 VAC jännitettä verkossa ja silloin alkaa jo jotkut laitteet tilttailla. Tähän ei siis auta ns. Power conditionerit eli ylijännitesuojalla ja valaisimella varustettu SUKO-jakoboksi koska useimmiten on pahasti alijännitettä vaan tarvitaan "180-260VAC sisään -> 230 VAC ulos räkkipurnukoita"
 
Verkosta surffasin aiheesta sen verran että esimerkiksi Furman AR-2306 tai nykyään P-1400 olisi juuri tällainen, P1400 tosin maksaa toista tonnia, eli melko kallista !
Halvimmasta päästä löytyi t.racks Dinopower jossa jopa enemmän virtaa (8,9 A) ja maksaa kolmasosan Furmanin vastaavasta.
 
Onko siis jollakin heittää aiheesta lisää vinkkiä esimerkiksi muista merkeistä tai malleista, tai yleensä kokemuksia vastaavasta tilanteesta, onko joku esimerkiksi käyttänyt Online-UPSia tällaiseen ? Tahtovat vaan olla melko painavia akkujensa takia.
 
Kiitos
 
Sami_T
01.03.2010 17:05:18 (muokattu 01.03.2010 17:12:12)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei oo juurikaan kokemusta (onneksi) mutta sen tiedän että sellanen purkki mikä kehrää sähköt uusiksi koko PA:lle ja backlinelle on aika rapsakan hintanen (ja painoinen) vehje.
 
Osittainen suojaaminen on taas aika turhaa hommaa koska jos vaikka FOH tai PA toimii mutta backline ei niin keikka jää vetämättä yhtä lailla.
 
Sitten taas jos jakaa ympäriinsä vierekkäin UPS:n perässä olevaa "hyvää" ja suodattamatonta "huonoa" sähköä ja yrittää valikoida per laite että kumpaa käytetään niin kyllä aika hankalaksi menee.
 
Yksittäistapauksissa ehkä helpoin ratkaisu on käydä kipaiseen vuokraamon sedältä aggregaatti. Ja jos on etukäteen tiedossa että keikkapaikalla on vähän toivomista noiden sähköjen suhteen niin minä pistäisin surutta tilaajan hoitamaan homman.
 
Mulla ainakin seisoo kaikissa tarjouksissa/sopimuksissa että tilaaja vastaa toimivan sähkönsyötön toimittamisesta esiintymislavan välittömään läheisyyteen sekä myös kaikista kustannuksista jos jotain toimenpiteitä joudutaan tekemään.
 
Itse olette lihava.
LLLoyd
09.03.2010 17:26:03 (muokattu 09.03.2010 17:32:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pelkän etupään suojaamisessa voisi olla pointtiakin jos ruvetaan vainoharhailemaan, kun keikan aikana sähköt menee.. pa/monitoripäätteet sammuu, etupää kaikkineen pysyy virroissa ---> ei räjähdyksiä kaiuttimien kautta.
 
voisi olettaa jonkun vanhan ison analogitiskin efektiräkkeineen sammuessaan syystä tai toisesta kesken keikan antavan ihan kohtalaisen pamauksen...
ja tietty phantomit joka toisessa kanavassa päällä ja 6 ryhmää kulmia siitä samasta pöydästä, ei limittereitä prossussa...
 
hösösö !
Tumppi38
11.03.2010 09:28:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

magic: Moro
 
Onko kokemuksia/kommentteja aiheesta jännitteen tasaaja/säädin PA-räkkiin ?
Kiitos

 
Tuolta tietokone maailmasta on tuttuja noi Eatonin ja APC:n tuotteet eli sieltä löytyy aika paljon erilaisia vaihtoehtoja tasaukseen ja suodatukseen.
 
http://powerquality.eaton.com/Suomi/Default.asp
http://www.apc.com/index.cfm
 
Time you enjoy wasting, was not wasted !
ehuikko
08.12.2010 16:34:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokekusta valittavasti ei ole. Lauantai 4/12-10 kärähti 4-mikseriä räkkivehkeitä ja muuta sälää eräässä hotellissa samalla kertaa. Tämä tapahtui ennen keikkaa. Keikka jäi tekemättä ja nyt on palanutta romua käsissä. Sieltä pistorasiasta saattaa tulla jotain ylimääräistä joskus. Nyt läjä palanutta romua käsissä. Pitänee jotain suojausta miettiä!
 
NeliX4
08.12.2010 17:33:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Clashohlsonista saa jatkiksen ylijännitesuojalla alle parillakympillä ja omassani on samalla valo, joka ilmaisee maadoituksen kunnon. Vikavirtasuojakaan ei ole kovin kallis.
 
http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=156261349
 
ja tuohon kun vaihtaa vielä vikavirtapistosuojatulpan.
 
Riskinä tietty, että joku "putkipeli" tai kiinan poikien vaffari päräyttää tuon vikavirran. Se kuitenkaan tuskin tapahtuu kesken keikan.
 
Jännitteen "nostamiseen" tai singnaalin siistimiseen ei ihan halpaa ratkaisua taida olla, mutta ehkä http://www.china-highend-hifi.com/prod0212121723.htm tai http://fi.farnell.com/power-line-protection saattaa auttaa. Jos farnellillta tilaa, niin kannatta katsoa että tilaamasi laite on Euroopassa.
 
Sytem
08.12.2010 17:57:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pureekos noi halpakauppojen ylijännitesuojat muihin kuin salamakokoluokan ylijännitteisiin? Kun noita on ukkosen polttamina aukonut, on niissä ollut vain muutama komponentti jotka päästävät jännitteen maihin kun jännite nousee jonkun rajan, esim 500v yli.
 
Yleismittari on halpa vakuutus, kunhan sitä näyttää pistorasialle ennen laitteiden kytkentää. Löytää ainakin osan väärin kytketyistä rasioista jo ennen savun nousemista. Vastaavaan voi toki käyttää myös noita halpoja pistorasiaan tökättäviä tehonkulutusmittareita, ainakin useimmat niistä näyttävät myös jännitettä.
 
ragol
09.12.2010 08:21:58
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sytem: Pureekos noi halpakauppojen ylijännitesuojat muihin kuin salamakokoluokan ylijännitteisiin? Kun noita on ukkosen polttamina aukonut, on niissä ollut vain muutama komponentti jotka päästävät jännitteen maihin kun jännite nousee jonkun rajan, esim 500v yli.
 
Ja lisäksi noi on lähes poikkeuksetta tehtyä MOVeilla (metal oxide varistor), jotka kestävät vain muutaman "iskun", eikä juuri missään ole mitään indikaattoria komponentin "hajoamiselle". Tiedetäänpä maailmalla kyseisistä osista syttyneitä tulipalojakin...
 
Toinen ongelma on tuo ylijännitteen kytkeminen maihin. Ei ole ongelma kotikäytössä, jossa kaikki laitteet sijaitsevat yhdessä paikassa (esim. atk-pöytä, tv-hylly,...) ja ottavat sähkönsä yhdestä rasiasta. Mutta keikkakäytössä harvoin on tämä tilanne. Vaikka sähköt tulisivatkin oikeaoppisesti yhdestä sähkötaulusta, niin laitteiden välillä on kuitenkin usein pitkiäkin välimatkoja (ja etenkin tästä johtuen pitkiä sähkö- ja signaalivetoja). Kun jännitteet alkavat suojamaissa pomppia miten sattuu ylijännitesuojauksen takia, niin kaikenlaista jännää saattaa ilmetä.
 
Jenkkilässä asiasta yhtään mitään tietävät vannovat ylijännitesuojauksessa SurgeX:n nimiin (http://www.surgex.com/) mutta eivät nekään halpoja ole... Furmanilla on jotain ehkä vähän samansuuntaista tarjolla, mutta ongelmana vain on informaation puute. Jos valmistaja ei riittävän tarkasti tuollaisen tuotteen kohdalla kerro miten se toimii tai mihin suojaus perustuu, sekä miten laitteen suorituskyky on mitattu, niin itsellä ainakin herää enemmän tai vähemmän epäluuloja.
 
Valitettavasti en pysty tarjoamaan mitään tämän tarkempaa. Olen itsekin toisinaan yrittänyt löytää asiaan jotain järkevän hintaisia oikeasti toimivia ja luotettavia ratkaisuja, mutta eipä ole tullut vielä vastaan.
 
Loppukaneettina sen verran, että tässä nyt eräitä vuosia erinäisiä foorumeja seuranneena voisin väittää meillä olevan sähköpuolen keskimääräistä paremmin hoidettu. Toki aina löytyy rikkinäisiä paikkoja, ja ongelmakohtia, mutta mutuna väittäisin niitä olevan monta kertaluokkaa vähemmän kuin esimerkiksi tuolla rapakon takana.
 
Puukorvaisen miksaajan seikkailut: http://puukorva.blogspot.com
Katti
09.12.2010 09:27:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ragol: Loppukaneettina sen verran, että tässä nyt eräitä vuosia erinäisiä foorumeja seuranneena voisin väittää meillä olevan sähköpuolen keskimääräistä paremmin hoidettu. Toki aina löytyy rikkinäisiä paikkoja, ja ongelmakohtia, mutta mutuna väittäisin niitä olevan monta kertaluokkaa vähemmän kuin esimerkiksi tuolla rapakon takana.
 
Ehkäpä näinkin, mutta sen sanon karvaalla kokemuksella, että ne kaikki sähköt pitää mitata ennen kuin sinne mitään kytkee... Aika usein myös isojen firmojen ja vuokraamojen kaapeleissa kun on jos jonkin moista hätää (nollaa irti, nolla ja vaihe ristissä jne.).
 
On muutamaan otteeseen käynyt niin, että olen uskonut sähkärin sanaa ja kytkenyt voimavirran kiinni, ja sitten tulee sitä sinistä joka rööristä...
 
Nykyään en enää luota kenenkään muun testaamaan kuin itseni. Säästän paljon vaivaa, aikaa ja rahaa sillä... ...joskin kyllä noille on aina maksaja löytyny, mutta se ei paljon just sillä hetkellä lohduta.
 
Tohon alkuperäiseen palatakseni. Siihen ei ole olemassa sellaista halpaa ratkaisua, koska kyseessä on kuitenkin laite jonka olisi oikeasti suotavaa toimia kunnolla. Eli tähänkin pätee se vanha viisaus "itke kerran, maksa kerran". Noissa halvoissa kun yleensä on syynsä olla halpoja...
 
Kallistuisin itse Furmanin taikka SurgeXin suuntaan, vaikka ne maksaakin.
 
NeliX4
09.12.2010 10:30:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuskin kovin tarkkaa toimintaa paranee odottaa noilta halpis ylijännite-systeemeiltä. Parempi kuitenkin Hillman kuin ilman - vai miten se meni. Vikavirtasuoja on tuossa se todellinen varoke. Ketjussa mainitut hajoamiset olis tod. näk. estänyt.
 
teemu.myyrylainen
09.12.2010 15:10:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vikavirtasuoja on hyvä laite, mutta se ei juuri auta jos jännite on väärä. Vikavirtasuojahan vain mittaa virtapiiristä häviävää virran määrää. Eli toisin sanoen vaihe- ja nollajohtimen virran erotusta. Se on loistava laite ehkäisemään hengenvaarallisia sähköiskuja, mutta laitteille kulkevista ylisuurista virroista se ei piittaa. Se on sulakkeiden hommaa se.
 
Katti
09.12.2010 17:04:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

teemu.myyrylainen: Vikavirtasuoja on hyvä laite, mutta se ei juuri auta jos jännite on väärä. Vikavirtasuojahan vain mittaa virtapiiristä häviävää virran määrää. Eli toisin sanoen vaihe- ja nollajohtimen virran erotusta. Se on loistava laite ehkäisemään hengenvaarallisia sähköiskuja, mutta laitteille kulkevista ylisuurista virroista se ei piittaa. Se on sulakkeiden hommaa se.
 
Lähtisin kuitenkin itse siitä tilanteesta, että aina kun jotain tällaista tarvitaan on syytä ensin hieman hutkia (anteeksi, siis tutkia tietenkin ennen hutkimista) sitä sähkön tarjoajaa. Oli sitten kyseessä juottola, jokin aggrekaatti tahi mikä tahansa.
 
Hyvänä toimintatapana (nykyään, kun olen kantapään kautta oppinut) pidän sitä, että ennen kuin mitään kytketään yhtään mihinkään sähköihin, mitataa se mitä tarjolla on. Tällä säästää jo paljon.
 
Sitten kun niitä poikkeamia on, niin sitten mietitään mitä tehdään niiden kanssa (ketjussakin ehdotettiin jo yksittäistapauksiin aggrekaatin vuokraamista, mikä on ihan asiallinen ehdotus).
 
eetuss
09.12.2010 17:48:48
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katti: Lähtisin kuitenkin itse siitä tilanteesta, että aina kun jotain tällaista tarvitaan on syytä ensin hieman hutkia (anteeksi, siis tutkia tietenkin ennen hutkimista) sitä sähkön tarjoajaa. Oli sitten kyseessä juottola, jokin aggrekaatti tahi mikä tahansa.
 
Hyvänä toimintatapana (nykyään, kun olen kantapään kautta oppinut) pidän sitä, että ennen kuin mitään kytketään yhtään mihinkään sähköihin, mitataa se mitä tarjolla on. Tällä säästää jo paljon.
 
Sitten kun niitä poikkeamia on, niin sitten mietitään mitä tehdään niiden kanssa (ketjussakin ehdotettiin jo yksittäistapauksiin aggrekaatin vuokraamista, mikä on ihan asiallinen ehdotus).

 
Eikö tällainen poista aika paljon noita ongelmia?
http://www.thomann.de/fi/showtec_psa_161_stromverteiler_16a.htm
 
Ei se tästä..
Sytem
09.12.2010 20:28:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eetuss: Eikö tällainen poista aika paljon noita ongelmia?
http://www.thomann.de/fi/showtec_psa_161_stromverteiler_16a.htm

 
Joo ja ei. Toi on tietysti se helpoin tapa mitata jännitteet (ja seurata kuormiakin viellä), ja tuota todennäköisesti muistaa vilkaista kytkiessään. Piikeiltähän tuo ei suojaa mitenkään, ja on ihan mahdollista polttaa laitteita vaikka tuo näyttäisikin ihan ok jännitettä (jännite suojamaassa tms)
 
Olen joskus etsiskellyt jotain suoraan pistorasiaan tökättävää laitetta joka näyttäisi parilla valolla että a) jännite on jossain järjen rajoissa ja b) nolla ja suojamaa ovat keskenään samalla suunnalla. Tämä noin shukopistokkeen kokoluokassa ja sopivalla vyölenkillä varustettuna jotta kulkisi oikeasti mukana.
 
magic
09.12.2010 20:48:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olin kokonaan unohtanut aloittaneeni tällaisen keskustelun :-/
 
No, tilanne on nykyään sellainen että lavalla olevassa räkissä on Furmanin AR-2306, eli jännitteen tasaaja.
 
Tästä otetaan virtaa mikserille, jakarille, korvamonitorilähettimelle ja kitaristien efektipedaaleille (tuntuvat olevan kranttuja alijännitteelle)
 
Kyseinen laite sisältää ylijännitesuojan, alijännitesuojan sekä jännitteen tasaajan.
Toimintaperiaate on muuntaja jossa monta ulosottoa, ja jännitteen mittauspiiri kytkee lähdön johonkin näistä ulosotoista siten että jännite pysyy aina n. 10V sisällä nimellisestä. Kyseessä siis ei ole pelkkä yljännitesuoja vaan se todellakin säätää ulostulevan jännitteen halutulle alueelle, ja jopa 175V verkkojännitteellä ulostulo on 230 VAC.
 
Meillä treenikämppä sijaitsee maalla pitkien linjojen takana, ja alueella on viljakuivureita sekä muita suuria virtasyöppöjä joten jännite vaihtele melko paljon, ja tämä vekotin pitää laitteet käynnissä vaikka naapurin mummo laittaa lisälämmittimen päälle talvipakkasilla.
 
eetuss
09.12.2010 21:50:12
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No lähinnä just sitä hainkin takaa. Että toi on kuitenkin sellainen yleistarpeellinen laite ja näkee heti jännitteet ja esim. jos puuttuu joku vaiheista. Ja todellakin tämä on monesti tilanne. 3-4 kertaa oon Ramirentilta vuokrannu 32A keskuksen ja jokaisella kerralla on jostain 16A lähdöstä puuttunut yksi vaihe kokonaan. Kerran nolla oli **turallaan ja vedettiin tuntien häsläämisen jälkeen keikka kirjaimellisesti puolivaloilla. Savun haju jäi atomikkiin huollosta huolimatta.
 
Sytem: Joo ja ei. Toi on tietysti se helpoin tapa mitata jännitteet (ja seurata kuormiakin viellä), ja tuota todennäköisesti muistaa vilkaista kytkiessään. Piikeiltähän tuo ei suojaa mitenkään, ja on ihan mahdollista polttaa laitteita vaikka tuo näyttäisikin ihan ok jännitettä (jännite suojamaassa tms)
 
Olen joskus etsiskellyt jotain suoraan pistorasiaan tökättävää laitetta joka näyttäisi parilla valolla että a) jännite on jossain järjen rajoissa ja b) nolla ja suojamaa ovat keskenään samalla suunnalla. Tämä noin shukopistokkeen kokoluokassa ja sopivalla vyölenkillä varustettuna jotta kulkisi oikeasti mukana.
 
Ei se tästä..
tuotsi
10.12.2010 13:08:23
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sytem: Olen joskus etsiskellyt jotain suoraan pistorasiaan tökättävää laitetta joka näyttäisi parilla valolla että a) jännite on jossain järjen rajoissa ja b) nolla ja suojamaa ovat keskenään samalla suunnalla. Tämä noin shukopistokkeen kokoluokassa ja sopivalla vyölenkillä varustettuna jotta kulkisi oikeasti mukana.
 
Shukotesteri tuon homman hoitaa, tosin en ole varma ymmärtääkö (yli)jännitteestä tarpeeksi.. Nollat ja maat kuitenkin näkee ja vikavirran pystyy testaamaan.
 
Esim tälläisiä
http://www.yeint.fi/index.php?main=64&productID=18919
 
http://www.sahkonumerot.fi/6401478/doc/technicalinfodoc/
 
Vastaavia löytyy myös 16A ja 32A voimavirralle..
 
Lisää vaan hanaa ni hyvä tulee!
ehuikko
14.12.2010 07:14:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meidän laitteiden palamisen olisi estänyt virran tasaaja. Vauriot aiheutuivat vakavasta jännitteen alenemisesta.
 
magic
14.12.2010 13:02:04
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ehuikko: Meidän laitteiden palamisen olisi estänyt virran tasaaja. Vauriot aiheutuivat vakavasta jännitteen alenemisesta.
 
Näin juuri !
 
Tämä on asia joka ei ihan jokaiselle eikä heti olekaan selvää, eli se että alijännite on (vähintään) yhtä vaarallinen kuin ylijännite. Kun jännite laskee niin jotta sama teho saataisiin esimerkiksi vahvistimesta ulos niin verkosta otetaan suurempi virta, ja virta on se mikä tappaa.
 
Sitten esimerkiksi meidän tapauksessa niin kaikki "pienivirtaiset" laitteet saavat syöttönsä jännitteen tasaajalta jolloin sen 6A maksimivirta ei ylity, ja päätevhvistimena toimii Powersoftin hakkurivirtalähteellä toimiva Digam Q4004 jolle kelpaa kaikki 95 - 265 VAC välillä olevat verkkojännitteet.
 
NeliX4
31.12.2010 12:54:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitenköhän tämmönen mahtaisi toimia, hinta ei ainakaa ole paha, joskin 5A virtarajoite / laite estää liittämästä suurempia päätteitä.
http://www.amazon.co.uk/APC-Line-R- … A-Automatic-regulator/dp/B0000C88CR
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «