Muusikoiden.net
21.05.2024
 

Musiikin teoria ja säveltäminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Musiikkikoulun ja -opiston teoriakurssien vaatimukset
1 2 3 4 5
Dr Dominant
10.09.2007 09:34:11
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuinka paljon pop/jazzin ja klassisen x/3-teoriat eroavat toisistaan? Onko turhuutta aloittaa pop/jazz-1/3, jos on pohjalla se klassisen I? Vai onko asiat niin erilaiset, että on syytä aloittaa ihan alusta?
 
Jos on klassinen tolppa tehtynä, ei ole mielekästä aloittaa popjats 1/3:sta, kun siellä kuitenkin opetellaan sävelten nimiä yms. perusasioita, jotka ovat kaikille yhteistä asiaa riippumatta musiikkityyleistä yms.
 
Suurimmat erot popjats- ja klasariteorian välillä löytyy rytmiikasta ja harmoniasta. Melodian osalta ovat lähestulkoon samaa kakkua.
 
Perinteisesti erot alkavat näkyä tuossa 2/3-tasolla ja selkeitä erilaisuuksia on 3/3-tasolla. Laajemmat soinnut, sointujen merkitsemistavat ja rytmin kolmimuunteinen (jazz-) fraseeraus ovat selkeimmät eroavaisuudet. Transkriptiota opetetaan laajalti, ja sitä ei klassisella puolella peruskurssitasolla taideta juurikaan tehdä. Kertokaa viisaammat tästä lisää.
 
Kannattaa keskustella oman opettajan kanssa siitä, mikä on mielekkäin taso aloittaa popjats-teoriaopinnot.
 
"Dr. Dominant, I presume?"
dostoj
21.02.2008 10:19:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saako prima vista laulussa alkuun kolmisoinnun pianosta tai saako sen laulaa itse?
 
Dr Dominant
21.02.2008 21:29:03
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saako prima vista laulussa alkuun kolmisoinnun pianosta tai saako sen laulaa itse?
 
Tässä varmaankin saattaa olla talokohtaisia eroja, mutta huomattavana enemmistönä itse olen tavannut käytäntöä jossa itse saa laulaa kolmisoinnun omalle äänelle sopivasta sävellajista.
 
"Dr. Dominant, I presume?"
villeri
25.10.2009 15:22:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

voisiko joku selittää miten sen 3/3 voi suorittaa.
Pitääkö olla pitkä tausta musiikkiopistoissa vai voiko suorittaa pelkällä yhdellä tapaamisella.
 
Thevisa
25.10.2009 21:29:15 (muokattu 25.10.2009 21:30:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näitä lukiessa tulee kyllä kiiteltyä ikuisesti sitä, että tuli valinneeksi pianon aikoinaan. Neljä vuotta opettajalla pianoa soitin, ja pari vuotta itsekseni, enkä erikseen opiskellut mitään teoriaa, paitsi jotain perusjuttua netistä. Nyt sitten menin musiikkiopistolle soittamaan kontrabassoa, ja teoriapuolella minut heitettiin suoraan I-tasolle, eikä niissä asioissa ole vielä ainakaan ollut yhtään mitään vaikeaa, ja aika vähän ylipäätään mitään uutta. Lisäksi kontrabasson 1/3-suoritus kolmen kuukauden harrastamisen jälkeen. Jos joku haluaa aloittaa musiikin harrastamisen, niin suosittelen todellakin pari vuotta pianon pimputtelua, niin auttaa tulevaisuudessa enemmän kuin kolminkertainen määrä myöhempää pääsoitinta ja teoriahikoilua, vaikka aika ajanhukalta kuulostaisikin.
 
sintsa
26.10.2009 14:12:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ihanaa kun löysin tämmösen sivun!! Itse aion pyrkiä ensi keväänä konservatorioon opiskelemaan (toiseen asteen) musiikkialan perustutkintoa (muusikoksi) eikä itselläni ole minkäänlaista tietoa kuinka vaikea sinne on päästä? Olen soittanut pianoa n.10 vuotta ja olen suorittanut pääaineen 1/3-3/3 ja musiikinteoriassa 1/3-2/3, 3/3 suoritan tulevana keväänä! Olen soittanut koko ikäni yksityisellä opettajalla eikä ole minkäänlaista tietoa musiikkiopistojen toiminnasta.. Ensinnäkin mitä tarkoittaa kun siellä on vaatimuksena musikkiopiston perustason päättötodistus tai vastaavat tiedot ja taidot?? Mistä voin saada kyseisen päättötodistuksen ja mitä siihen vaaditaan(omistanko jo vastaavat tiedot kun hallitsen edellämainitut asiat?? :D )?? Ja voiko koko homma kaatua siihen ettei säveltapailu suju erityisen hyvin?? Jännittää jo valmiiksi ihan kamalasti, koska tiedän että osaan soittaa ja olen hyvä soittaja mutta en tiedä minkä tasoisia soittajia sinne yleensä hakee ja pääsee?? Onko kukaan samassa tilanteessa tai osaako joku auttaa?? Kiitosta etukäteen!! :) toivottavasti ei oo liian epäselvästi yritetty selittää :D
 
Kim_Johannes
02.03.2010 16:59:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sintsa: voiko koko homma kaatua siihen ettei säveltapailu suju erityisen hyvin?? Jännittää jo valmiiksi ihan kamalasti, koska tiedän että osaan soittaa ja olen hyvä soittaja mutta en tiedä minkä tasoisia soittajia sinne yleensä hakee ja pääsee?? Onko kukaan samassa tilanteessa tai osaako joku auttaa?? Kiitosta etukäteen!! :) toivottavasti ei oo liian epäselvästi yritetty selittää :D
 
Konsalle olen myös itsekin menossa ja kyllähän toi itseänikin jännittää :)
Ainakin keskipohjanmaan konsasta olen kuullut, että jokaisesta lajista (säveltapailu, melodia jne.) pitää ainakin puolet saada oikein että pääsee, eli jos säveltapailusta saat sen alle puolet, niin uskon etteivät ota sisälle, onhan tässä ainakin aikaa harjoitella kaikki asiat vielä, en minäkään itse rytmistä tajua mitään, onnea :)
 
_aKi_
26.12.2010 13:28:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osaakos kukaan valaista minkä tasoisia sävellyksiä pitäis pytyä tuottamaan, jos tonne Turun amk:hon musiikkilinkalle lähtee sävellystä opiskelemaan? Pitääkö olla ihan joku moniosainen laajamittainen orkesteriteos täydellisine partituureineen, että pääsee sisään?? Kolme kappaletta sinne täytyy kuitenkin lähettää...
 
Ite oon suorittanut sellon, säveltapailun ja teorian tolpan erinomaisin arvosanoin (millä ei tosin käytännössä liene mitään merkitystä). Nyt on ollut tosin enemmän tai vähemmän välivuosi näistä hommista armeijan takia. Jos joku osaa vähänkään valaista minua asian suhteen, niin iso kiitos jo etukäteen.
 
Sävis
03.01.2011 08:34:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

_aKi_: Osaakos kukaan valaista minkä tasoisia sävellyksiä pitäis pytyä tuottamaan, jos tonne Turun amk:hon musiikkilinkalle lähtee sävellystä opiskelemaan? Pitääkö olla ihan joku moniosainen laajamittainen orkesteriteos täydellisine partituureineen, että pääsee sisään?? Kolme kappaletta sinne täytyy kuitenkin lähettää...
 
Ei varmastikaan pidä olla laajaa teosta isolle kokoonpanolle. Niitä orkesteriteoksia tehdään yleensä vasta parin vuoden opintojen jälkeen, eivätkä ne silloinkaan ole heti alkuun kovin laajamittaisia.
 
Sinuna valitsisin kolme mahdollisimman erilaista teosta erilaisille (kamari)kokoonpanoille. Mukana voi aivan hyvin olla myös teos soolosoittimelle. Eli ei esimerkiksi kolmea pianokappaletta tai ei edes niin, että kaikissa kolmessa on piano (tai mikä tahansa muu soitin) yhtenä soittimena.
 
Raati katsonee näissä teoksissa sitä, onko sinulla sopivia teknisiä valmiuksia aloittaa sävellysopinnot sekä sitä, onko teoksissasi pilkahdusta sävellyksellisestä mielikuvituksesta.
 
Ite oon suorittanut sellon, säveltapailun ja teorian tolpan erinomaisin arvosanoin (millä ei tosin käytännössä liene mitään merkitystä). Nyt on ollut tosin enemmän tai vähemmän välivuosi näistä hommista armeijan takia. Jos joku osaa vähänkään valaista minua asian suhteen, niin iso kiitos jo etukäteen.
 
Tottakai muut musiikilliset opinnot tukevat sävellysopintoja. Turun AMK:n pääsykokeista en tiedä juuri mitään, mutta yleensä olisi hyvä suorittaa myös kenraalibasso (vai onko se nykyään joku harmoniaoppi nimeltään?) ennen ammattiin tähtääviä sävellysopintoja.
 
LIP MY STOCKINGS! LIP TEM!!!
Tomppa1975
11.08.2011 00:08:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro!
Mielessäni on hautonut ajatus siitä, että suorittaisin vanhoilla iällä jotain musiikin teoriapaketteja ja soittimen 1/3-3/3 ja edemmäs olevia tutkintoja. Olen about 35 vanha äijä, niin voiko "vanhus" jossain opiskella pianotutkintoja. Teorioita menen avoimeen opiskelemaan. Kuinka vaativia kappaleita tulee soittaa 1/3-> eteenpäin ...
 
Soittelen siis pianoa ja harmonikkaa ja ajattelin pianosta alkaa tehdä noita juttuja. Ja kannaattako noita tehdä vai soitella ilman niitä? Olisiko yksityisopettaja paras vaihtoehto vs. tai olla joku harjoitusoppilas ( josta ei niin hyviä kokemuksia) konsalla.
 
Golibri
12.12.2011 15:11:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itseäki alko hieman kitaran soiton ja teorian opiskelu käytännössä kiinnostamaan. Itsenäistä soittelua takana on jo 7-8 vuotta. Kyllähän tuota jotenkin jo perus soittamisen tekniikan osaa mutta teoriasta ko ei ymmärrä mitään. Tuntuu siltä että kitaran tai no minkä tahansa soittimen tai suun soittamisessa ei voi koskaan päästä oikeen eteenpäin jos ei ala hommaa oikeasti opiskella. Tekis mieli päästä/kehdata alkaa soittamaan jossain muuallaki kuin makuuhuoneessa.
 
Minkähänlaiset ikärajat musiikinopiskeluun kouluissa ja opistoissa on. Tuntuu että yleensä noin 15v haituvan kasvattelijoita niissä pyörii. Kyllä noilla esim oulun konsan sivuilla lukee että ikärajoja opiskeluun ei ole. Mutta vaikuttaako se raatiin ja pitääkö olla olla minkälaiset taidot jo hallussa, eli ovatko ikään verrattavissa (siis mitä "vanhempi" sitä kovemmin pitää jo osata soittaa).
 
Shadow Dragon
10.01.2013 23:37:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo tiedän että on vanha aihe mutta asiani koskee tätä eikä viitsisi turhaan uutta aihettakaan tehdä.
Käyn nyt lukion toista vuotta ja suunnitelmissa oli, että lukion jälkeen kävisin armeijan ja sen jälkeen hakisin konservatorioon opiskelemaan muusikoksi. Olen soittanut kitaraa aktiivisesti ~2 vuotta ja olen periaatteessa käynyt musiikin teorian 1/3 mutten ole suorittanut loppukoetta. Onko siis mahdollista opetella nuo konsalle vaadittavat asiat tässä ~2 vuodessa vai onko mahdoton ajatus? En ole varma oliko aloituspostauksessa eri asiat mutta itse kuulin/luin jostakin että konservatorioon hakiessa pitää olla suoritettu 3/3 musiikin teoriassa ja soittimella. Pitääkö paikkansa vai/ja onko muutakin?
 
Turpahöylääjä
13.01.2013 14:06:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Shadow Dragon: Joo tiedän että on vanha aihe mutta asiani koskee tätä eikä viitsisi turhaan uutta aihettakaan tehdä.
Käyn nyt lukion toista vuotta ja suunnitelmissa oli, että lukion jälkeen kävisin armeijan ja sen jälkeen hakisin konservatorioon opiskelemaan muusikoksi. Olen soittanut kitaraa aktiivisesti ~2 vuotta ja olen periaatteessa käynyt musiikin teorian 1/3 mutten ole suorittanut loppukoetta. Onko siis mahdollista opetella nuo konsalle vaadittavat asiat tässä ~2 vuodessa vai onko mahdoton ajatus? En ole varma oliko aloituspostauksessa eri asiat mutta itse kuulin/luin jostakin että konservatorioon hakiessa pitää olla suoritettu 3/3 musiikin teoriassa ja soittimella. Pitääkö paikkansa vai/ja onko muutakin?

 
Käsittääkseni konservatoriotasolle haettaessa vaatimuksena on suoritettu 3/3 tai vastaavat tiedot ja taidot. Eli ei sinänsä ole välttämätöntä olla esittää todistuksia suorituksista, jos selvästi hallitsee asiat. Siksi toisekseen kaikki konservatorioihin hakevat eivät edes hallitse kaikkea 3/3-tasoon kuuluvaa, mutta saattavat silti päästä sisään. Tämä tietysti riippuu kunkin koulun kriteereistä. Jos olet kiinnostunut suorittamaan teoriaa (ja säveltapailua!), niin 3/3 on kyllä helposti tehtävissä 2 vuodessa, ja vaikka tolppa-I vielä siihen päälle! Kannattaa kyllä ehdottomasti tehdä se työ, mikäli meinaat muusikoksi :) Mitä paremmin sen teet, sitä enemmän se myös palvelee kehitystäsi soittajana!
 
Kyllä nyt on niin, että kyllä näin on.
Shadow Dragon
13.01.2013 16:26:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asia selvä, kiitos paljon! :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «