Muusikoiden.net
17.05.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Sormitus venytyksissä
1
Rokkipeikko
14.07.2023 23:48:36
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Avaan nyt tästä keskustelun, mitä tuli vastaan ko pistin hetkeksi koneen kiinni ja pistin telkkarin auki ja kakkosella oli menossa joku vanha konserttitaltiointi transsukupuolen edustajakitaristin sateenkaari-ihmisen nimeltä Joan Armatrade.
 
Kuuntelin sitä pari miinuuttia, ja siirryin takaisin koneelle, mitä sen lisäksi että oli tylsän kuuloinen ja efektinarkkari-osstoa, no, efektit ja sarjakytkennän efektiludalla on sitten jossain kohtaa ihan ok, mutta sekin pisti silmään, että soittaja käyttää venytyksissä ainoastaan yhtä sormea.
 
Mitä niitähän on erityyppisi venytyksiä, niin katsoin piruuttaan "Guitar bending lesson" Youtubesta, niin siinä nyt tuli pari videota, missä oli sama, mihin itse olen lopulta päätynyt, että vaikka tekee perusvenytyksen, samlla kielellä pitää olla kolme sormea käytössä ja jos sitten soittaa venytyksen kansa yhdessä sävelen yhtä aikaa eri kieleltä yleensä se on seuraavaaksi ohuemmalta kieleltä, sitten on vielä vasemman käden 4.sormi vapaana soittamaan se sävel.
 
Noissa parissa tutoriaalissa, mitä Youtubessa oli, niin molemmissa ja oli sitten se 3, vaikka siinä oli myös 2. ja 1. sormen käyttöä toisessa niistä videoista.
 
"Kissanhäntä" -venytys on makeasoundinen ja paljon käytetty, nyt tuli vasta se englanninkielinen termi vastaan virallinen, voisiko tämän täsmentää joku, onko tuo "Kissanhäntä" mikään vrallinen termi, vai mikä virallinen suomenkilienen kitaransoitto termi on englanninkielisen vastineen "Unison bend", mistä tulee sellainen "Kirkuva lisäsäväys" -tyylinen hyvältä kuulostava lisäefekti ja erityisen käytetty ollut aikojen alusta ainakin hard rock tai rock-tyyppisessä musiikissa, missä säröä käytetään. Katsoin tuosta eräästä lähteestä, niin siinä oli eesimerkissä kaksi säveltä soitettuna, varmaan se virallisesti niin onkin, mutta yhden kielen venytyksissä sama, onko se sittä saman termin alla?
 
Mitä muilla palstan kitaristeilla on mielipiteitä tästä venytyksien sormituksista, ja jos saisi tuon "Kissanhäntä" -termin jonkin virallisen sille, mitä netistä löydy mitään siitä niin ei liene virallinen termi. En ole kuitenkaan 19 vuoden kitarasoittoharrastukseni aiakana muuhun ole törmännyt. No, aktiivisesti en ole metsästänytkään mitään termiä sille, aktivoiduttuani korona-rajoitusten aiakana kotona enimmäkseen innostuin taas soittamisesta, niin katseoin netistä tätäkin.
 
Jere Sumell https://jeresumell.munsivu.fi
Krice
15.07.2023 13:39:28
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei tuossa varmaan muuta ihmeellistä ole kuin että useamman sormen käyttäminen helpottaa venyttämistä. Jos löytyy tarpeeksi voimaa niin yksikin sormi riittää. Bassokitaran soittamisessa on hieman sama ajatus, että jos kieltä painaa useammalla sormella niin se helpottaa soittamista varsinkin jos aikoo soittaa kauemminkin kerralla.
 
Rokkipeikko
15.07.2023 14:21:49
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ei tuossa varmaan muuta ihmeellistä ole kuin että useamman sormen käyttäminen helpottaa venyttämistä. Jos löytyy tarpeeksi voimaa niin yksikin sormi riittää. Bassokitaran soittamisessa on hieman sama ajatus, että jos kieltä painaa useammalla sormella niin se helpottaa soittamista varsinkin jos aikoo soittaa kauemminkin kerralla.
 
No bassossa nyt muutoinkin on paksummat, eli raskaammat kielet jo fyysisiltä ominaisuuksiltaan, joten bassolla luultavammin haastavampaa venytystä soittaa yhdellä sormella edes puolta askelta venytettävää säveltä yleensä korkeammalta, kuin kitarassa. Kitarassakin aika harvoin kuulee tai mitä videoita katsoo, niissä voi myös nähdä, että 6 ja 5 -kieliä nyt ei niin venytyksiä niiltä soiteta, enimmäkseen ne on ohuimmilta siellä 1-3 päässä korkeampia säveliä ja yleensä 5-position yläpuolelta.
 
Olen nyt tottakai bassoakin jonkin verran tottakai "kokeillut", voidaan sanoa, mitä kuitenkin joissain muutamassa soittoporukassa olen ollut, niin tokihan siihen kuuluu välillä siten irtautumista siitä varsinaisesta toiminnasta, ja tulee sitten vaihdettua instrumentteja. Kaikilla on sama.
 
Cliff'em All -videolla siinä Metallican itse ostin sen aikanaan kirpparilta hintaan 5 mrkkaa, mutta kai se nykyisin jo saatavilla DVD:llä ja Youtubeenkin joku on rippauksen upannut, niin siinähän Cliff Burtonin liveveto on siitä Anesthesa (Pulling Teetth), joka on yksi niistä klassikoista siinä Metallican ensimmäisellä pitkäsoitolla, LP:llä alunperin, sinä nyt ei ole yhtään sellaista kappaletta, mikä ei olisi klassikko jo viimeistään 2023, mutta siinä esityksessä on ja venytys-esimerkkejä basisteille, mitä Burtonilla oli basson soittamisen makua siinä toiminnassa. Muista nyt montako sormea miehellä on enkä sitäkään nyt muista, oliko se 2 vai 1 kieletä, siinä raidassahan enimmäkseen on 2 ja 1 kieliä D ja G -kieliltä ne bassosoolon sävelet.
 
Sähkönassosta puheen ollen kiinnostus noussut koko ajan enemmän vime muutaman vuoden aikana basson hankintaan omaksi iloksi, mitä ollut sellainen kausi, että olen tykännyt kuunella erityyppistä funkahtavaa ja totta groovaavaa musiikkia, ja niissä yleensä on hyvät bassoraidat, toki se on luonnolista, basisti on olennainen osa sitä rytmiikkaa ja mikä fiilis siitä välittyy sen lisäksi, jos soittaa hyviä bassokuviolinjoja.
 
Se huomiotavaa vielä, ja mielestäni täytyy muistaa, että voi soittaa yhdellä sormella, ja vaikka se teknisesti jotakuinkin sinnepäin onnistuisi, se ei riitä, vaikka ei teknisesti täydellinen suoritus ole, ainoa mikä ratkaisee, että kuulostaa hyvältä, ja puhtaasti halliten soitetulta, mutta se edellyttää sitten ja sen tekniikan handlaamista tottakai. Varmaan kaikille tulee ainakin kotioloissa itsekseen soittaen tulee aina välillä, että sattuu puolivahingossa pakotettuna yhdellä sormell tekemään venytyksen jostain syystä, vakka niin ei pitäisi käydä varmaan koskaan.
 
Jere Sumell https://jeresumell.munsivu.fi
Rokkipeikko
15.07.2023 14:49:51
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pistän nyt, mitä oli tuolla tietokoneeni uumenissa muistiossa tekstitiedosto, jonka olen joskus ammoin jostain downloadannut, kun joku oli still-kuvat ottanut noista tuosta mainitsemani videon esityksestä noista kohdista, jossa tuo venytys on.
 
Näyttäisi siltä, että venytyksissä Cliff Burton käytti 3 sormea ainakin noissa kaikissa näyttäisi olevan.
 
Muistanut tuota ollenkaan, mitä aika ajoin katson videon uudestaan, tämä esitys ei vanhene eikä kulu, niin ei kovin montaa basistia tule mieleen, joka käyttää myös Tapping - tekniikkaa.
 
Varmaan niitä on muitakin ja useampia, mutta en kuuntele pääasiassa muita tämän tyyppisiä orkesterita, Metallicalla on erityinen asema elämässäni, vaikka ymmärrän ne muuta mitä tähän on liitettävissä. Olen tottakai niitäkin kuunellut, mutta ei ole ykköskuunelmistoani, jos kuuntelen metallia.
 
Pistän tähän nyt nämä shortcutit, näköjään ne on vielä tuolla palvelimella saatavilla, uploadaaja on määritellyt, että autommattisesti niitä ei poisteta näköjään. Hyvä niin, ymmärtänyt internetin pysyvyyden ja se, että kuolleita linkkejä ei olisi, mitä se oli 1990-luvun lopussa todella yleistä.
 
https://ibb.co/fQjQ14L
https://ibb.co/yQqZVZN
https://ibb.co/DgQNB4q
https://ibb.co/Xy8YtCG
 
Eilen illalla muuten mitä selailin joskus alkuyöstä näitä eri kitarasivuja eri aiheita ja lueskelin artikkeleita, niin päädyin lopulta katsomaan miksi Eddie Van Halen rankataan toistuvasti eri listoilla niin korkealle kautta aikain merkityksellimät kitaristit, mitä markkinoilla on ollut, mitä mielestäni Van Halenin ansio ainoastaan tapping -tekniikan hallinta, minkä jälkeen kaikki vastaavat ja erityisesti hair metal -genren yhtyeet kopioivat tyylin ja ottivat osaksi omaa soittoaan täysin Van Halenilta, ja oliko siinä vielä kahden käden mitä Eddie Van Halen ei keksinyt tapping-tekniikkaa, sitä on käyttänyt monet muut soittajat ennen häntä mm. Italialainen artisti Vittorio Camardese, mutta Van Halen teki siitä lopulta siten tunnetun, että se levisi laajasti sen ajan kaikkien näiden tyylisten yhtyeiden kitaristien ehodottamksi osaksi sitä suoritusta.
 
Jere Sumell https://jeresumell.munsivu.fi
Arkka
15.07.2023 16:14:51
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rokkipeikko: Van Halenin ansio ainoastaan tapping -tekniikan hallinta
 
EVH oli kyllä kaikin puolin todella kova soittaja. Ei sitä pelkästään sen tappingin takia arvosteta, se oli vain yksi sivujuoni soitossa.
 
Youtubessa on muuten venytyksiin liittyen katsomisen arvoinen videosarja Guthrielta:
Guthrie Govan String Bending Masterclass - Part One
https://www.youtube.com/watch?v=tELIgr96WcM
 
Rokkipeikko
15.07.2023 22:33:37
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Arkka: EVH oli kyllä kaikin puolin todella kova soittaja. Ei sitä pelkästään sen tappingin takia arvosteta, se oli vain yksi sivujuoni soitossa.
 
Youtubessa on muuten venytyksiin liittyen katsomisen arvoinen videosarja Guthrielta:
Guthrie Govan String Bending Masterclass - Part One
https://www.youtube.com/watch?v=tELIgr96WcM

 
En tiedä sitten, voi olla, että olen vähemmistössä tämän suhteen mitä itse en pidä Van Halenia siinä porukassa, mitä niissä esimerkiksi noi johtavat jo ennen verkkoaikaa yhä toiminnassa ja printtilehdetkin yhä voimissaan niissä englanninkieliset kitaralehdet, mitä niissä on se muu porukka niissä listoissa.
 
Ei se nyt ensimmäisen kerran eilen käynyt mielessäni, olen joskus jutellut ihan reaalielämässäkin keskustellut tästä soittoharrastusporukan kanssa, niin on totta, että samankaltaisia mielipiteitä kanssani on jakautuneena soittajien kesken, mutta lienee aika vähemmistöporukkaa kuitenkin, tai sitten en ymmärrä jotain. Kerran olen törmänyyt soittajaharrastajaan kitaristiin, joka oli jokseenkin samoilla linjoilla, mutta sitten hänkin kääntyi joillain argumenteilla vähän Van Halenin eduksi, että kuuluu niihin listoihin sille paikoille, missä yleensä mies rankataan.
 
Jere Sumell https://jeresumell.munsivu.fi
Sabbathologist
19.02.2024 02:00:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Bassokitaran soittamisessa on hieman sama ajatus, että jos kieltä painaa useammalla sormella niin se helpottaa soittamista varsinkin jos aikoo soittaa kauemminkin kerralla.
 
Ei bassokitara kyllä normaalisti ole sen raskaampi soitettava kuin ei-bassokitarakaan. Lähinnä bassokitaran fyysinen haastavuus tulee pitkästä kaulasta. Mulla ainakin tulee vasemman käden ranne kipeäksi, jos joudun soittamaan bassoa aivan sieltä ekoilta nauhoilta. Tietty jos kielet on ''sentin'' korkeudella otelaudasta, mutta silloin se soitin on säädetty päin peetä tai on muuten vaan huono soitin.
 
Mumot bludaa!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «