Muusikoiden.net
08.06.2024
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: vanhojen urkujen aaltomuodot
1
hannu58
12.01.2024 22:05:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ole muusikko, vaan harrastaja, eikä edes koskettimet ole se oma paras. Mutta haen soundeja, vanhoja, jos joskus tekisin autotallistudiossa jotain. Olen kiinnostuneena seurannut keskusteluja koskettimien aaltomuodoista. Kaikki tuntuvat olevan siniaallon puolustajia, mutta.. Sitten kaivataan rouheutta mahdollisilla yliohjauksilla ja ehkä efekteillä. Tässä ei puututa millä ne tehdään, putkilla tai trankuilla tai piireillä. Joku jossain hehkutti Voxin hyvää soundia. Ja tosiaan, sattumalta nähden aarrepaja ohjelmassa korjattavien urkujen pääoskarin aaltomuodon, se oli reunoiltaan pyöristynyt kantti, eli fuzz efektin läpi ajettu sini. Itselläni on Gem Mini merkkiset combot, jonkinlainen sekoitus kotiurkuja ja keikkamallisia. Siitä aaltomuodon katsoessani, se oli aivan hyvää puhdasta sini aaltoa. Se pitäisi siis säröyttää.. Sitten mittailin myös tallissa olevaa Yamaha a-55 kotiurkua ja huilusuodattimella löytyi se lähes puhdas siniaalto. Kuitenkin kytkentäkaaviota katsellessa top octave generator on jo tehty digitaalipiirillä ja myös jakajat, eli sieltä lähtisi kanttia, joka taas on säröytynyt sini. Miksi siis halutaan siniaalto, joka muokataan säröytyneeksi, kun saataisiin perusäänistä se kanttiaalto. sen taas saisi siniksi RC suodatinketjulla. Ja sitten rikkana rokassa lähes kotiseudulta kotoisin olev WLM, jonka historiikista löytyi tieto, että cmos piireillä tehtiin se ylin oktaavi ja loput jakajilla. Ogelma on, etten löytänyt mitään valmista siniaaltopiiriä oktaavigeneraattorina. Jos jollain on tietoa, olisin kiinnostunut. Asia kiinnostaa sikäli, että kyseiset Gem Minit on hävittäneet yhden sävelen jakajat.. Ja komponentteja korjaukseen ei tunnu löytyvän. Tarvitsis siinätapauksessa ehkä uusia koko elektroniikka, mutta ei kiinnosta nykykiippareiden ääni generaattorit, pitäisi olla aikakauteen sopivaa. Olisi sama, jos kävisi ostamassa sellaisen kaupasta.. Olen muutes yrittänyt tehdä itse lesliekaapinkin, mutta on vähän hakusessa rummun rakenne ja pyöritysmekanismikin..
 
hannu58
12.01.2024 22:07:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Anteeksi kirjoitusvirheet, perjantai efekti...
 
musamies
14.01.2024 20:21:36 (muokattu 14.01.2024 20:24:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Urut on mukavan viihteelliset jos niistä lähtee tibia äänikertojen ääntä!
 
https://youtu.be/6AumAudLFMs?si=OvGQOiVYGzTJohPd
 
Sähköisistä uruista kivoja vanhat Conn ja Gulbransen Rialto K
https://youtu.be/FYePrDuP1OM?si=spAyvToGgM6yNely
 
oksatboys
14.01.2024 20:55:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Monet urut toimii tosiaan niin että oskillaattoreilla tehdään 12 ylintä ääntä ja siitä sitten jaetaan matalammat. Kanttiaallosta taas saadaan suodattamalla muita muotoja ja lopulta siniä, joten siksi oskillaattoreilla tehdään kanttia.
 
hannu58
16.01.2024 12:26:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla on Gem Mini merkkiset pikku-urut, joissa siis yksittäiset sinioskarit jokaiselle ylimmän oktaavin sävelelle. Ne sitten jaetaan myös omilla oskillaattoreilla puoleen jne. En ymmärrä enkä tiedä miksi ei vaan ole tehty omia oskillaattoreita kaikille, vaan vähennetään ylimmästä taajuudesta alemman sävelen puolitettu taajuus. Kaksi jakajista ei toimi, prosentuaalinen toiminta siis aika hyvä. Tämän takia en haluaisi, jos nimittäin en pysty niitä korjaamaan, käyttää tuota kanttiaalto generaattoria, jos elektroniikkaa joutuu muokkaamaan. WLM:n ja sen seuraajien äänigeneraattorit kiinnostaisivat, koska tarinan mukaan, tuottavat siniä. Ja ovat myös lähempänä Gemin aikakautta. Tää menee kyllä jo tuonne rakentelupuolelle.
 
musamies
16.01.2024 12:38:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WLM Trip:ssä itsellä oli ihan hyvin elektroniikkaromua sisällä. Uudemmissa ei yhtä paljon.
 
oksatboys
16.01.2024 14:32:28
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hannu58: En ymmärrä enkä tiedä miksi ei vaan ole tehty omia oskillaattoreita kaikille, vaan vähennetään ylimmästä taajuudesta alemman sävelen puolitettu taajuus.
 
Ehkä noin tuo pysyy helpommin vireessä kuin että olisi kymmeniä oskillaattoreita.
 
musamies
16.01.2024 16:41:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oksatboys: Ehkä noin tuo pysyy helpommin vireessä kuin että olisi kymmeniä oskillaattoreita.
 
Mun Tripissä oli helkutisti säädettäviä trimmereitä.
 
hannu58
17.01.2024 13:25:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuullostaa tuo WLM tripin toteutus samanlaiselta kuin omassani, joka siis on Galanti merkkinen Gem Mini tai jotain sinne päin. Tässä on pääoktaavi perusoskillaattoreilla, joista sitten jaetaan kahdella eräänlaisilla multivibraattorikytkennöillä. eli ei piirejä, julmettu määrä trankkuja, konkkia ja vastuksia. Pääoskillaattoreissa on ainoat kelat, ja sitten suodinkytkennöissä, jotka aion jättää pois. Uskaltaisikohan kysyä, onko kellään kytkentäkaaviota sekä tähän oskariversioon, ja myös jakajapiireillä toteutettuun kehittyneempään. Myös Waltonissa saattaa olla samanlainen top octave generator kuin WLM:ssä. sekin kelpaisi. Simo Laiho keskusteluun on tarjottu tietoa, mutta niitä posteja on kohta 100 sivua, en jaksa hakea. Voxeissa on tosiaan suurinpiirtein samanlainen tekniikka, niihin löytyy skemoja combo organ heaven palstalta. Nyt kiinnostaa lähinnä WLM tekniikka ilman joka sävelelle erillisiä oskareita. Vinkkinä siniaaltoa haluaville, ainakin Yamaha a-55 kotiuruissa huilusuodatin antaa ylemmälle koskettimistolle puhtaan sini aallon. Alemmalle oboesuodatin hyvin lähelle, vähän säröytynyt. Tarkistettu skoopilla, ei mutua. Ja on analogista... Jos jollain siis jakajilla toteutettua WLM tai Walton tekniikkaa, voisiko kurkata pellin alle ja katsoa äänenmuodostuspiirien tyypit. Tämä siis vaan varaksi, jollen pysty vanhaa elektroniikkaan korjaamaan.
 
maza
17.01.2024 16:35:42
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro. Satuin olemaan sitä Voxia korjaamassa. Siinä Continental 300 -mallissa on tosiaan per 12 ääntä oma oskillaattori ja SAJ100-piirillä tehdyt jakajat, ja mittailin nimenomaan jakajan lähtöjä, kun halusin selvittää, toimiiko ne. Ko. piiri kun aika usein sattuu hajoamaan, kuten todennäköisesti sun kohdalla on käynyt. Mutta siinä urussa, kuten harvemmin muuallakaan, sitä kanttiaaltoa ei käytetä sellaisenaan vaan generaattoripiirilevyillä on suodot, joiden kautta saadaan noin suunnilleen saha- ja kolmioaaltoa, joka sitten johdetaan sormion kontakteille. Puolijohdejakajat ovat lähes aina toteutettu nimenomaan kanttiaaltona. Eli tässä syy, miksi ei löydy siniaaltogeneraattoreita.
 
Mulla saattaa olla muutama SAJ110 varastossa, toimintaa ei kuitenkaan ole testattu. Jos toi Mini käyttää niitä, saat multa. Laita privaviestiä, niin katotaan, miten saadaan sulle. Täältä löytyy useimpiin klooneja: http://www.flatkeys.co.uk/Dividers/SAJ110.php
 
maza
17.01.2024 16:37:52
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: WLM Trip:ssä itsellä oli ihan hyvin elektroniikkaromua sisällä. Uudemmissa ei yhtä paljon.
 
Tripissä on just samanlainen rakenne kuin Conti 300:ssa, eli joka nuotille C-H oma osku ja siitä sitten jaetaan. Uudemmissa (Hit/Beat) on muistaakseni 50240 tai vastaava, jolla jaetaan yhdestä oskusta jokaiselle nuotille oma taajuus ja siitä taas sitten oktaavijakajilla alaspäin. Näitä kanttiaaltoja sitten filtteröidään.
 
maza
17.01.2024 16:39:21
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oksatboys: Ehkä noin tuo pysyy helpommin vireessä kuin että olisi kymmeniä oskillaattoreita.
 
Se on juuri näin. Lisäksi äänten keskinäiset vaiheet pysyvät vakiona. Iso osa vanhempien urkujen taikaa on nimenomaan se, että vaiheet ja vireet elää. Hammondin soundista taas merkittävä osa tulee siitä, että vaiheet ja vireet pysyy aina kiinteänä, ja tuo vireasia oli aikanaan myös sen oma myyntivaltti verrattuna aikansa putkiurkuihin.
 
maza
17.01.2024 16:40:19
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hannu58: Kuullostaa tuo WLM tripin toteutus samanlaiselta kuin omassani, joka siis on Galanti merkkinen Gem Mini tai jotain sinne päin. Tässä on pääoktaavi perusoskillaattoreilla, joista sitten jaetaan kahdella eräänlaisilla multivibraattorikytkennöillä. eli ei piirejä, julmettu määrä trankkuja, konkkia ja vastuksia. Pääoskillaattoreissa on ainoat kelat, ja sitten suodinkytkennöissä, jotka aion jättää pois. Uskaltaisikohan kysyä, onko kellään kytkentäkaaviota sekä tähän oskariversioon, ja myös jakajapiireillä toteutettuun kehittyneempään.
 
Jonkinlainen skema löytyy täältä: https://combo-organ.com/Schematics/index.htm
 
musamies
17.01.2024 18:23:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

maza: Tripissä on just samanlainen rakenne kuin Conti 300:ssa, eli joka nuotille C-H oma osku ja siitä sitten jaetaan. Uudemmissa (Hit/Beat) on muistaakseni 50240 tai vastaava, jolla jaetaan yhdestä oskusta jokaiselle nuotille oma taajuus ja siitä taas sitten oktaavijakajilla alaspäin. Näitä kanttiaaltoja sitten filtteröidään.
 
Vanhat sähköurut vielä 1950-luvulla pöhisi tai liversi mielenkiintoisesti. 1970-luvulla kalseampaa ääntä.
 
Joissain jännää roinaa sisällä. Jännimpiä malleja vaikea päästä äimistelemään paikanpäälle.
 
Hammondin äänipyörätekniikka muistetaan, muut jäänyt vähemmälle huomiolle:
https://youtu.be/Ymn9xnqZc70?si=FsNSuDJu-FVFXBwy
 
hannu58
18.01.2024 21:51:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vaan kaikille kantaa ottaneille. Minun laitteeni onpi juuri tuo Gem Mini, ja kytkiskin on tallennettuna. Siitähän näkee yhden sävelen oskarin, ja sen jakajat. Kaikki toteutettu erilliskomponentein. Juuri tämän takia, jos ei tarvittavia komponentteja löydy enää, harkitsisin "nykyaikaisempaa", korvaavaa tekniikkaa, joka voisi olla MK50240, ja sille jakajat ja filtteröinti siniksi.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «