Muusikoiden.net
08.06.2024
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Missä pianoissa pehmeä, kaunis ääni?
1
zee
05.07.2012 16:36:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli olisin hankkimassa ihan kunnon pianoa, koska en tuolla sähköpianollani enää pahemmin pääse edistymään.
 
Mutta en siis paljoakaan pianomerkeistä tiedä, ja haluaisin vähän vinkkejä. Kuten otsikosta käy ilmi, niin haluaisin sellainen pehmeä ja heleä-äänisen pianon, en sellaista kilkuttavaa ja kolhoäänistä. (jos tiedätte mitä tarkoitan)
Mutta en tosiaan tiedä, että onko jotkut merkit aina tietyn soundisia? Olisi siis mukava kuulla mielipiteitä teiltä pianoja soittaneilta ja nähneiltä, että mitä merkkejä minun mahdollisesti kannattaisi metsästää.
 
Kiitän vastaajia :)
 
staggiato
05.07.2012 19:04:48 (muokattu 05.07.2012 21:40:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä tuohon on vaikea vastata yksileitteisesti. Itse löysin pianoni menemällä soitinliikkeeseen. Kun isket sormesi niihin, niin sitten tiedät.
 
Itse tykkään että Yamaha on pehmeä ja heleä -ääninen -toki makuasioita kaikki.
 
Saman totesin itsekin että digitaalipianolla tulin tien päähän. Akustisen kanssa on auennut aivan uudet mahdollisuudet. Toki digipianot ovat monipuoisempia soittimia mutta jos vain pianoääntä käyttää niin sitten akustinen paras.
 
Silloin kun digitaalipiano tuli ostettua niin sitä ennen olin ihan akustista menossa kasomaan, mutta kun kerroimme budjettimme (alle 2000 €) niin myyjä ei edes suostunut myymään edes käytettyä akustista meille vaikka sellaisia esillä oli. Kun koitin mennä testaamaan akustista niin hän komensi minut pois sieltä ja kun tutkin hiukan parempaa digitaalipianoa niin silloinkin komensi pois niiden luota. Jos olisi silloin vähän ymmärtänyt omaa etua niin olisi pitänyt lähteä sieltä ja sanoa kiitos näkemiiin ostetaan jostain muualta, mutta ukko sai puhuttua ympäri ostamaan niiden halvimman digitaalisen. Se oli silloin ihan ok, kun vasta harjoittelin mutta jälkeenpäin, ei sellaiselta myyjältä periaatteessa pitäis ostaa mitään joka ohjaa ostajaa. Miten hän muka osasi toisten puolesta tietää? Toki olin soittimeen tyytyväinen kun en paremmasta tiennyt.
 
Jos on ihan kokematon pianon ostossa (eka akustinen) niin näin jälkeenpäin neuvoisin että kerro ostosuunnitelmistasi pianonopettajallesi jos sellainen on ja hän voi jo sillä hetkellä tai lähiaikoina tietää hyvistä pianoista jotka voisi sopia budjettiisi tai sitten jos tunnet jonkun muun enempi pianoa soittavan jolla voisi olla kokemusta ja myös tuntee sinut. Pianokaupat ei ole pikkujuttu kun varsinkin jos myyjä huomaa että olet ensikertalainen etkä oikein tiedä kaikkea juttuja kysyä ja vaatia niin nehän voi käyttää sitä tietoa sinun etua vastaan. Toinen vaihtoehto on jos ei ole mahdollisuutta saada ulkopuolista apua niin osta uusi piano ja pyydä soitinliikeiltä tarjouksia ; uusi piano + uusi tuoli (+ pianovalo) + viritykset + kotiinkuljetus. Näin varmistat että että sat kaiken haluamasi ja rahoillesi vastinetta ilman että viilataan linssiin. Ja tosiaan uudessa on takuut. Malliston esittelypianot voivat olla ihan hyvävaihtoehto, ne ovat myös uusia mutta jos ovat olleet jonkun aikaa liikkeessa niin hinta voi olla ovh;ta selvästi alhaisempi, lisäksi siihen kannattaa pyytää toinen viritys ja uuteen pianoon 2 viritystä lähekkäin on ihan tarpeellinen juttu. Muuten joudut sen teettämään itse. Uusiakin pianoja saa kohtuuhintaan jos riittää perussoitin.
 
Nyt on aika hyvä aika mennä kattomaan pianoja tässä vaiheessa vanhoista malleista halutaan todennäköisesti eroon eli myös liikkeiden mallikappaleista. Mm. Yamahalta on tulossa uusi P-sarjan piano joka tulee B-sarjan tilalle Nyt siis tuo B-sarja voi irrota aika edukkaasti.
 
olazabal
08.07.2012 22:08:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yamahoissa on tyypillisesti erittäin kirkas ääni, mikä ei ole kaikkien makuun. Ei kuitenkaan missään nimessä "kilkuttava" tai "kolhoääninen", erittäin hyviä pianojahan ne on. Mutta mua huvittaisi vaihtaa oma Yamaha U1 johonkin pehmeämpään.
 
Tässä pohdintaa aiheesta:
 
http://www.markgoodwinpianos.co.uk/info/yamaha-pianos-too-bright
 
Makuasioita, kannattaa mennä pianoliikkeisiin testailemaan..
 
staggiato
09.07.2012 15:18:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

olazabal: Yamahoissa on tyypillisesti erittäin kirkas ääni, mikä ei ole kaikkien makuun. Ei kuitenkaan missään nimessä "kilkuttava" tai "kolhoääninen", erittäin hyviä pianojahan ne on. Mutta mua huvittaisi vaihtaa oma Yamaha U1 johonkin pehmeämpään.
 
Tässä pohdintaa aiheesta:
 
http://www.markgoodwinpianos.co.uk/info/yamaha-pianos-too-bright
 
Makuasioita, kannattaa mennä pianoliikkeisiin testailemaan..

 

 
Se on varmaan totta mitä tuossa linkin tekstissä sanotaan, onhan B-sarja kirkas ääninen, mutta tavis pianonpimputtelija ei oikeasti tarvi 15-tonnin U3;sta kotiinsa vain jonkun tietyn pehemeys eron takia. Asia on toinen jos on kyse ammattilaisesta. Kun opettelee soittamaan pianissimo niin pienessäkään tilassa Yamaha B-sarjan piano ei kuullosta niin kovalta. Onhan sen ääni tottumattoman käsissä kova ja vaatii harjoittelua että sieltä saa sen pehmeyden ulos. B1 on kuitenkin lähes 5 kertaa halvempi piano kuin U3. Kaikki ei ole rikkaita ja kylve rahassa niin joskus on niin että on valittava halvempi vaihtoehto. Lisäksi ei tarvita huippupianoa opetellakseen soittamaan. Oikeasti mielestäni paras harjoitussoitin on mielestäni juuri tuo B-sarjan pianot sillä on harjoittelusta kiinni saako sen pehmeämmän äänen ulos.
 
Nimenomaan, makuasioita.
 
hilimajaonni
12.07.2012 17:33:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pianon ääni perustuu eniten siihen, minkälaiset vasarat
soittimessa on. Jos on erittäin kovat vasarat, niin ääni on myös
kova ja raaka ja päinvastoin ..
 
Jos esimerkiksi löydät hyväkuntoisen Yamaha-pianon ja
siinä on mielestäsi liian kova ja terävä saundi, niin ei hätää:
 
Soita ammattitaitoiselle pianonvirittäjälle, niin hän intonoi
soittimeen mieleisesi äänenlaadun ja tämä toimenpide on
hyvä tehdä siinä tilassa, missä soitin tulee olemaan ja sinä sillä soittamaan !
 
staggiato
30.11.2023 10:00:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Palaan tähän vanhaan keskusteluun, koska tässähän oli hyviäkin ajatuksia pianoa harkitsevalle.
 
Nyt kun olen omistanut reilu 10 vuotta akustisen, jonka ostin uutena soitinliikkestä. Maahantuojan takuu 10 vuotta siis meni umpeen ja tähän ekaan 10 vuoteen on mahtunut kaikenlaista. Kyseessä oli siis joku erikoiserä Yamaha B1:stä sillä sen kaikupohja on koivua, ei vaneria niinkuin muiden B1:sten. Tämä onkin ihan hyvä yksilö, mutta (tässä tulee se mutta) -muutama vika siinä oli mutta taitava ammattivirittäjä on saanut ne korjattua; siinä oli ensinnäkin todella paha virevika - meni pitkään ennen kuin vire saatiin korjattua; sitten koskettimien toiminnassa oli vaihtelua; jotkut eivät palautuneet nopeassa soitossa niinkuin olisi pitänyt. Resonointivika - josta pianonvirittäjä oli ensi kertaa oikein huolissaan ja oli valmis hoitamaan asian maahantuojan kanssa ja saamaan pianon jopa takuuseen - mutta onneksi sekin korjaantui. Nyt kun piano on 11 vuotta niin tämän viimeisen virityksen jälkeen alkaa sointi olla yhtä hyvä kuin kallimmissa malleissa. Siihen on tehty kaksi intonointia eli soinnin sävyä pystyy muuttamaan todellakin pehmeämmäksi - ja yllätyin kuin muutos oli toisella intonointikerralla (väliä 5 vuotta) todella iso. Kovin usein ei intonointia tarvitse tehdä.
 
Olen vähän tuuminut että mitä pianolle on tapahtunut että siihen on ilmaantunut näitä vikoja? yksi oli se miten se kuljetettiin tänne soitinliikkeestä; piano ei ollut kuljetuskehikossa vaan ihan sellaisenaan työnnetty pakuun jossa parilla liinalla kiinni. Epäilen siis että jo tässä ensi kuljetuksessa on voiunut tapahtua jotain. Sitten toki lievä valmistusvirheen mahdollisuus on. Toki yksi mahdollisuus on että on ollut ennen myyntiintuloa kylmässä varastossa ja sen jälkeen soitinliikkessä jossa lämpötilat ja kosteus vaihtelee. Akustiset pianot ovat herkkiä kapistuksia; tämäkin yksilö on tehty kokopuusta ja puu ja eri puuosat reagoi kosteusvaihteluihin mutta myös lämpötiloihin.
 
Yksi viallinen neuvo oli tuolla vanhoissa viesteissäni; eli jos ostaa pianoa on se uusi tai käytetty niin ostohetkellä ensimmäinen viritys vasta uudessa kodissa kun piano on ehtinyt asettua kyseiseen kosteus ym. olosuhteisiin eli 1-2 kk; sitten 1. viritys ja toinen viritys tarvittaessa jo ennen 12 kuukautta. Tämä on pianokohtainen asia ja siitä kannattaa virittäjän kanssa neuvotella.
 
Lisäksi jokaisen merkin ja mallin sisällä kukin piano on yksilö ja myös olosuhteet ja miten pianoa huolletaan vaikuttaa sen sointiin ja tasoon. Eli puhtaasti pianon merkki ja malli ei sanele pianon tasoa; sillä ne ovat todellakin yksilöitä. Siksi ehkä jos soitonharrastajalle joku tietty soundi on tärkeä niin melkein käytetyistä löytyy parempi kuin uusista.
 
Rut
09.12.2023 20:46:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

staggiato: Palaan tähän vanhaan keskusteluun, koska tässähän oli hyviäkin ajatuksia pianoa harkitsevalle.
 
Nyt kun olen omistanut reilu 10 vuotta akustisen, jonka ostin uutena soitinliikkestä. Maahantuojan takuu 10 vuotta siis meni umpeen ja tähän ekaan 10 vuoteen on mahtunut kaikenlaista. Kyseessä oli siis joku erikoiserä Yamaha B1:stä sillä sen kaikupohja on koivua, ei vaneria niinkuin muiden B1:sten. Tämä onkin ihan hyvä yksilö, mutta (tässä tulee se mutta) -muutama vika siinä oli mutta taitava ammattivirittäjä on saanut ne korjattua; siinä oli ensinnäkin todella paha virevika - meni pitkään ennen kuin vire saatiin korjattua; sitten koskettimien toiminnassa oli vaihtelua; jotkut eivät palautuneet nopeassa soitossa niinkuin olisi pitänyt. Resonointivika - josta pianonvirittäjä oli ensi kertaa oikein huolissaan ja oli valmis hoitamaan asian maahantuojan kanssa ja saamaan pianon jopa takuuseen - mutta onneksi sekin korjaantui. Nyt kun piano on 11 vuotta niin tämän viimeisen virityksen jälkeen alkaa sointi olla yhtä hyvä kuin kallimmissa malleissa. Siihen on tehty kaksi intonointia eli soinnin sävyä pystyy muuttamaan todellakin pehmeämmäksi - ja yllätyin kuin muutos oli toisella intonointikerralla (väliä 5 vuotta) todella iso. Kovin usein ei intonointia tarvitse tehdä.
 
Olen vähän tuuminut että mitä pianolle on tapahtunut että siihen on ilmaantunut näitä vikoja? yksi oli se miten se kuljetettiin tänne soitinliikkeestä; piano ei ollut kuljetuskehikossa vaan ihan sellaisenaan työnnetty pakuun jossa parilla liinalla kiinni. Epäilen siis että jo tässä ensi kuljetuksessa on voiunut tapahtua jotain. Sitten toki lievä valmistusvirheen mahdollisuus on. Toki yksi mahdollisuus on että on ollut ennen myyntiintuloa kylmässä varastossa ja sen jälkeen soitinliikkessä jossa lämpötilat ja kosteus vaihtelee. Akustiset pianot ovat herkkiä kapistuksia; tämäkin yksilö on tehty kokopuusta ja puu ja eri puuosat reagoi kosteusvaihteluihin mutta myös lämpötiloihin.
 
Yksi viallinen neuvo oli tuolla vanhoissa viesteissäni; eli jos ostaa pianoa on se uusi tai käytetty niin ostohetkellä ensimmäinen viritys vasta uudessa kodissa kun piano on ehtinyt asettua kyseiseen kosteus ym. olosuhteisiin eli 1-2 kk; sitten 1. viritys ja toinen viritys tarvittaessa jo ennen 12 kuukautta. Tämä on pianokohtainen asia ja siitä kannattaa virittäjän kanssa neuvotella.
 
Lisäksi jokaisen merkin ja mallin sisällä kukin piano on yksilö ja myös olosuhteet ja miten pianoa huolletaan vaikuttaa sen sointiin ja tasoon. Eli puhtaasti pianon merkki ja malli ei sanele pianon tasoa; sillä ne ovat todellakin yksilöitä. Siksi ehkä jos soitonharrastajalle joku tietty soundi on tärkeä niin melkein käytetyistä löytyy parempi kuin uusista.

 
Kiitos hyvästä infosta! En tiennyt tuollaisesta kuten tuo intonointi.
Ostin kuukausi sitten käytetyn pianon. Todella upean näköinen, musta ja kiiltävä. Kaikki vaikutti ensikosketuksella täydelliseltä, mutta nyt kun olen soitellut sitä ja ystävystynyt sen kanssa, olen huomannut että koskettimet eivät kaikki joka kerta palaudu paikoilleen yhtä nopeasti. Varsinkin keskiosassa, jossa soitetaan eniten. Olisiko tämä intonointi jotain, joka voisi korjata tällaista?
 
jstrang
21.12.2023 13:42:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Intonointijuttuun vielä jatkoa.
 
Hankin n. 7 vuotta sitten vanhan pianon, kun isän tuttava sitä tarjosi. Oli tullut perintönä.
Kävin sitä katsomassa ja toisenkin kerran virittäjän kanssa. Virittäjä totesi sen olevan kunnossa, jolta se päälle päin näyttikin olevan. Maksoin siitä 300 euroa. Valmistaja on August Förster, oli ihan outo merkki. Mutta firma tekee edelleen saksassa pianoita. Tiedustelin sieltä milloin tämä kyseinen yksilö on tehty. Se on toimitettu Helsinkiin 1942. Siis sota-aikana!
 
Se tuotiin kotiin ja tein sille itse perusvirityksen. Vähän niin kuin opettelin hommaa, ensimmäistä kertaa. Annoin sen asettua pari kuukautta ja sen jälkeen tilasin oikean virittäjän tekemään täydellisen virityksen ja yksi kielikin siinä meni itsellä poikki.
Kaikki koskettimet ja mekanismit toimivat hyvin. Pientä hienosäätöä tehtiin.
 
Asensin myös kostuttajan siihen noin vuoden päästä. Nyt riittää että sitä viritetään 2 vuoden välein. Siinä välissä ei nyt ole paljoa tarvinnut itse koskea. Jotain pientä kuitenkin. Soittoa on aika vähän, mutta kuitenkin.
 
Viimeisessä virityksessä hiottiin keskirekisterin vasarat. Halusin kirkkaamman saundin. Tällä saadaan kirkkautta jonkun verran lisää. Vasarat voidaan myös lakata, sillä saadaan kirkkautta lisää. Hionta muutti jo kummasti saundia kirkkaammaksi.
 
On uskomatonta kuinka hyvässä kunnossa voi soitin pysyä kun se valmistetaan oikeista materiaaleista yms. Ikää on yli 80v!
 
Käytettyjä akustisia pianoita saa nyt lähes ilmaiseksi, mutta kannattaa turvautua ostovaiheessa ammattiapuun. Saatat säästää paljon rahaa hankkimalla vanhan mutta hyväkuntoisen akustisen pianon. Oikea pianon virittäjä omaa kokemuksia monista malleista ja merkeistä. Hän tietää sanoa heti kannattaako sekaantua kys. merkkiin.
 
Janne
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «