Muusikoiden.net
21.05.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vahvistimiin liittyvää kirjallisuutta
1
Hekkisjuice
23.02.2024 20:05:40 (muokattu 23.02.2024 20:12:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei! Opiskelen sähköasentajaksi. Nyt on kuitenkin alkanut elektroniikka kiinnostamaan. Erityisesti kiinnostaa kitaravahvistimien sielunelämä. Onko mitään alan pakko lukea-kirjoja olemassa? Suomenkielistä. Joku linkki FAQissa oli mutta ei toiminut. Olisko vaikka sitä elektroniikkalinkkiä laittaa toimivana?
 
-Tuure
 
Solex
23.02.2024 21:00:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hekkisjuice: Onko mitään alan pakko lukea-kirjoja olemassa? Suomenkielistä.
-Tuure

 
Suomenkielellä jos pitää yksi kirja valita niin:
Kimmo Silvonen - Elektroniikka ja sähkötekniikka
 
Alan johtava oppikirja Suomessa jota käytetään paljon tekniikan alan kouluissa. Paljon asiaa, perusjutut hyvin esitetty mutta asiat käydään myös teoreettisen syvällisesti läpi. Kyseessä on kirja josta harrastelija ei koskaan kasva "ulos" - tämä on mulla ollut käsikirjana vuosia.
 
Kitaravahvistimista ei ole suomeksi hyvää perusteosta. Tee itsellesi palvelus ja opettele lukemaan alan kirjallisuutta englanniksi, siitä on hyötyä niin työelämässä kuin harrastustoiminnassa.
 
Yleisesti laadukkaana pidetty ja suhteellisen helposti saatava ja järkihintainen teos on
Merlin Blencove - Designing Tube Preamps for Guitar and Bass, 2nd edition
ja sen jälkeen jos aihe tosissaan kiinnostaa niin hänen toinen kirjansa
Designing Power Supplies for valve amplifiers 2nd edition
 
Myös Richard Kuehnelin kirjoja on kehuttu. Osa Kevin O'Connorin kirjoista voi toimia jos löydä järkihintaan. Ovat kalliita, vaikeasti saatavia ja joskus raskaslukuisia.
 
Basso on jalo soitin
Juhani_t
23.02.2024 21:05:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noin yleisesti kaikki analogiaelektroniikkaan liittyvä materiaali on hyvä sisäistää. En nyt tässä osaa oikein mitään kirjaa tarjota kun netti on täynnä ilmaista materiaalia aiheesta.
 
teemu-t-k
09.03.2024 15:12:03 (muokattu 09.03.2024 15:24:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ton alan kirjallisuus taitaa olla sen verran marginaalia että suomenkielisiä markkinoita sille tuskin on. Kannattaa vaan ihan suosiolla sisäistää se lontoo jos haluaa ja aikoo yhtään enempää perehtyä aiheeseen.
 
Aloittelijalle komppaan analogiaelektroniikan perusoppikirjaa, siitä se kaikki lähtee. Siitä oppii sen teorian minkä päälle kaikki loppu rakentuu.
 
Mutta rajansa sillä: "efektiprosessori" - niinkuin kitaravahvistin - on aina eri juttu kuin perus "vahvistin" ja analogiaelektroniikan oppikirja ei tule pahemmin syventymään ensimmäisen sielunelämään. Kitaravahvistimilla on vielä ihan omat koukerot millaisia efektejä hyödynnetään ja miksi.
 
Jack Darr:in kirjaa kitaravahvistimista suosittelen vaikka se onkin muinainen. Löytyi ilmaisena pdf::nä vielä ainakin joitain vuosia sitten netistä. Siitä on hyvä aloittaa oppimaan perusjutut putkista ja puolijohteista ja kuinka niitä analogia elektroniikan peruspiirejä (tässä vaiheessa ne sit jo pitäisi osata) hyödynnetään käytännössä.
 
Sit kun ton kirjan hallitsee voi alkaa syventäviin opintoihin. Douglas Self:in kirjoja suosittelen, vaikka kitaravahvistimista ne eivät sinänsä puhukaan, ja jonkun Texas Instrumentsin OpAmp Handbookin löydät ilmaiseksi netistä. Kannattaa opetella ne peruspiirit siitä ulkoa. Kevin O'Connor:in kirjat on musta hintaansa nähden aika sekavia ja surkeasti taitettuja (ja joistain tulee ihan pelkkä rahastusfiilis) ja musta Morgan Jones tai Richard Kuehnel on ehkä vähän parempaa vastiketta rahoille.
 
Ylipäätään kannattaa etsiä niitä kirjoja - tai vaikka muita lähteitä kuten nettisivut, foorumit yms. - mitkä ei niinkään selitä millainen joku kitaravahvistimen piiri on vaan MIKSI se on sellainen kun se on. Ne efektiprosessointi TEKNIIKAT mitä sovelletaan on tärkeämpiä kuin opetella miten joku 12AX7 etuvahvistinaste toimii. Sille yhdelle piirille löydät parikymmentä erilaista vaihtoehtoa ja toteutustapaa, tärkeämpää on tietää MIKSI sovelletaan joitain tiettyjä efektointijuttuja signaalin käsittelyssä.
 
Tää on ilmainen:
https://www.jeanpierrepoulin.com/PDF/transistor.pdf
...mutta keskittyy puolijohteisiin, koska niistä on kirjoitettu hävettävän vähän verrattuna tyhjiöputkiin.
 
Itse oon paljon kirjoja enemmän oppinu tutkimalla vahvistimien kytkiksiä ja simuloimalla niitä vaikka SPICElla. Kirjoissa kitaravahvistista on paljon asiaa joka on yksinkertaisesti roskaa ja mielipiteitä joiden odotetaan muuttuvan totuudellisiksi kun niitä riittävän monesta lähteestä toistetaan. Mitä opit niistä kytkiksistä tulee olemaan lähempänä totuutta siitä millaisia vahvistimet on tai ei ole, ja yleisimmät niksit ja kikat signaalin prosessointiin. Mulle niiden itse piirien toiminnan tarkastelu on ainakin mullistanut asioita ja saanut kyseenalaistamaan ne yleisimmät "totuudet" jotka todennäköisesti opit ensimmäisenä kun syvennyt kitaravahvistimien saloihin.
 
jPekka
10.03.2024 12:37:23
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aspen Pittmanin "The Tube Amp Bookia" voinee kai pitää jonkinlaisena klassikkona putki-kitaravahvistimien alalla. Kirjaa on eri painosten myötä uudisteltu varsin paljonkin, mutta mukana lienee edelleenkin varsin perusteellinen valikoima klassikkovahvistimien kytkentäkaavioita.
 
Lisäksi mukana on niitä mielipiteitä, joita Pittmanilla on (ainakin minulla olevan painoksen mukaan) perin runsaasti.
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «