Muusikoiden.net
21.05.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mikä kuluttaa sähkölaitteet loppuun eniten?
1 2
rutero79
10.02.2023 08:10:17
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi,
 
Yritin löytää tietoa muualta ja se on selvä että kulutus kuluttaa sähkölaitteetkin loppuun. Jotain tarkemminkin olisi kuitenkin hyvä tietää. Jotain tietokoneiden puolelta joku kertoi että käynnistykset ovat myös aina shokki laitteille, mutta onko tosiaan näin? Eli kannattaako mielummin pitää kitaravahrareita ja efektejäkin päällä kuin käynnistellä vähän väliä, tai ylipäätään vältellä käynnistyksiä?
 
Mikään ei tietty ole ikuista, mutta elektroniikan pitäis olla.
 
basisti1971
10.02.2023 09:23:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
rutero79: Yritin löytää tietoa muualta ja se on selvä että kulutus kuluttaa sähkölaitteetkin loppuun. Jotain tarkemminkin olisi kuitenkin hyvä tietää. Jotain tietokoneiden puolelta joku kertoi että käynnistykset ovat myös aina shokki laitteille, mutta onko tosiaan näin? Eli kannattaako mielummin pitää kitaravahrareita ja efektejäkin päällä kuin käynnistellä vähän väliä, tai ylipäätään vältellä käynnistyksiä?
 
Tldr: Kysymys e niinkään ole kulumisesta, vaan talous- ja materiaalitekniikasta.
Ainakaan mun mielestä vahvareita/efektejä ei kannata turhanpäiten päällä pitää.
 

 
Kyse ei sinänsä ole kulumisesta, mutta raadollisin syy on ehdottomasti se tosiasia että:
 
Ikuinen työ tekee ikuisen nälän.
 
Tavaraa/materiaaleja/laitteita ei kannata tehdä pitkäikäisiksi koska jälkimarkkinointi on perinteisesti ennen poisheittoyhteiskuntaan siirtymistämme ollut 50-100% alkuperäisen kauppahinnan päälle.
Tuotantokoneissa prosentit voivat pitkistä elinkaarista johtuen olla huomattavastikin suurempia.
Poisheittoyhteiskunnassa sama voitto/tuotto pitää saada uusia tuotteita myymällä koska korjaaminen ei ole kustannustehokasta modernin tuotekehityspohjaisen kapitalismin ohjenuoran Mooren lain vuoksi.
 
Jos komponentit kestävät liian pitkään maksimaalisen voitintavoittelun kannalta, laitteeseen suunnitellaan hankalasti vaihdettava/löydettävä "sulake" joka jonkun tietyn ajan jälkeen antaa periksi.
Mikropiireissä tuo "sulake" on joku tarkoituksella muita heikommaksi valmistettu rajapinta.
Ja kaikki lienemme viimeistään muutaman vuoden takaisen uutisoinnin ansiosta tietoisia "hehkulammpukartellista" jolla aikoinaan määriteltiin hyvin tarkkaan kuinka kauan hehkulammppu saa kestää.
Ja tuo kartelli piti hehkulampun syrjäytymiseen asti.
 

 
Varsinainen syy siihen miksi elektroniikkalaitteet ennenpitkää vikantuvat, ei sekään ole varsinaisesti kuluminen, vaan materiaalitekninen.
 
Likipitäen kaikki käyttämämme materiaalit -jalometalleja lukuunottamatta- ovat seurausta energiaintensiivisistä tuotantoprosesseista jossa energian avulla muutetaan rankan yksinkertaistetusti oksideja, sulfideja, fosfaatteja, jne. korkeampaan energiatasoonsa metalleiksi.
Tai hiilipohjaisia materiaaleja keinoaineiksi.
 
Siksi esimerkiksi rauta ruostuu ajan saatossa aina, metallista rautaa ei luonnossa käytännössä ole lainkaan.
Seostaminen aiheuttaa raerajakorroosiota, mm sähkökemiallisesta jännitesarjasta johtuen.
Kaikki materiaalit pyrkivät palautumaan matalimpaan energiatasoonsa, joten keinotekoisesti energiatasoa nostamalla aikaansaadut materiaalit eivät ole pysyviä.
 

 
Käynnistykset kuormittavat lähinnä välillisesti puolijohteita ja suoraan (elektrolyytti)kondensaattoreita.
Ennenvanhaan tulilinjalla olivat myös massavastukset, mutta noista ollaan luojan kiitos päästy eroon.
Kondensaattoreita ei materiaaliteknisistä ja kemiallisista syistä voida (eikä kannata) tehdä edes likipitäen ideaalisiksi, niin elektrolyytti kuin dielektreettikerroskin muuttuu pikkuhiljaa sekä käytössä että käyttämättömyyttäänkin, joka puolestaan aikaansaa käynnistettäessä (=vajaasta tai tyhjästä varauksesta täyteen varaukseen varatessa) jännite-/virtapiikkejä puolijohteisiin.
Jossain vaiheessa puolijohteen virran- tai jännitteenkesto ylittyy, ja laite vikaantuu ainakin osittain.
Puolijohteiden rajapinnat muuttuvat käytössä jatkuvasti, ja pitkälti tuosta syystä kaikkien transistorien kohina kasvaa käyttöiän myötä.
 
Muovi ja metallikondensaattoreiden kemia ja fysiikka on hivenen toisenlaista, mutta materiaalit muuttuvat noissakin.
 

 
rutero79: Mikään ei tietty ole ikuista, mutta elektroniikan pitäis olla.
 
Miksi?
 
Tuotekehityskustannusten palautumisen ja voiton -ainakin nykyisellä tietämyksellä- maksimoinut em. Mooren lain noudattaminen aikaansai ennenäkemättömän puolijohde- ja elektroniikkateollisuuden kehityksen.
Siitä olemme me kaikki hyötyneet.
Tosin luonnonvarojen kustannuksella, mutta se on toisen keskustelun aihe se.
 
Se että ~3 viimeistä vuosikymmentä aiemmin luonnonvarojakin säästäneestä korjattavuuden ideologiasta oli pakko luopua jotta voitot kasvaisivat entiseen tahtiin on tietysti valitettavaa, mutta eipä kukaan -joitain pitkälti hiljennettyjä järjestöjä lukuunottamatta- asiasta liiemmin huolissaan ollut.
Kuin vasta nyt kun helpot on jo housussa.
 
T:Samuli
 
ituvirtanen
10.02.2023 18:44:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Samuli kommentoi ansiokkaasti. Heitän soppaan muutaman lusikan sekaan.
 
Hehkulamppu on yksinkertainen tuote, joka sähköä saadessaan hehkuu ja tuottaa lämmön ohella pienen määrän valoa. Hehkulampun käyttöikä on vuoden verran (tunti aamulla, kaksi illalla). Lanka käy todella kuumana ja toimiessaan hehkuminen kuuluu asiaan. Katkaisijan kääntämisen yhteydessä langan läpi kulkee virtapiikki, joka on yleinen syy langan katkeamiseen jossain vaiheessa käyttöikää.
 
Koska katkeaminen on selvässä yhteydessä piikkivirran suuruuteen, voi katkaisijan yhteyteen panna vaikka VDR:n (voltage dependent resistor), joka estää piikit. Näin on saatu aikaan niin kutsuttu soft start. Eteisessäni oli yksi halogeenivalokokonaisuus käytössä 12 vuotta, kunnes möin huushollin pois. Yksi halogeeni piti koko aikana vaihtaa seitsemästä. Saattavat olla käytössä edelleen uudella asukilla. Liitäntälaite oli suunniteltu hyvin. Kokonaisuus oli hieman parempi ja arvokkaampi kuin Ikean Kiinan ritsat.
 
OK, on siis mahdollista tehdä hyvä. Se tosin maksoi enemmän. Kannattiko? Korkeassa tilassa ehdottomasti. Samaten syttyminen ja sammuminen näyttivät hyvältä: rauhallisesti päälle ja himmeten pois.
 
Menet kauppaan ostamaan vahvistimen. Ostatko rahalla vai halvalla? Tuleeko keikkakäyttöön vai sängyn laidalle. Kiinalainen vai jotain muuta? Mikäli panostat - syystä tai toisesta - enemmän, saat luultavasti kestävämmän koneen, jota on testattu ja rääkätty ennen markkinoille menoa edes vähän. Laitteen testaus ja harkittu suunnittelu maksavat.
 
Kuluttaja äänestää ja tekee valintansa lompakollaan. Satsasin aika monta vuotta sitten hyvään vahvistimeen (Glockenklang Soul), jolla keikkailen ja treenaan jatkuvasti. Maksoi joskus enemmän mutta vuosikustannus laskee koko ajan. Kerran avasin puhdistaakseni sen mutta onneksi treeniksellä ei saa polttaa, ja siellä siivotaankin. Valmistaja vastaa kysymyksiin lyhyellä viiveellä.
 
Halpa ja hyvä on edelleen kaksi eri laitetta.
 
rutero79
11.02.2023 10:16:59
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi,
 
Kiitos vastauksista. Hyvää tietoa.
 
Tuolla "elektroniikka ikuista" läpällä vaan heitin että oishan se kiva jos ei tarvis olla yhtään huolissaan kauanko vanhat kamat kestää. Mutta saattanee kestää pitkäänkin. Ja varmaan noissa alle 12v laitteissa vielä pitempään kun ei tule niin isoja virtapiikkejä koskaan.
 
Kummallista että jotkut tuntuu kestävän loputtomiin siinä missä jotkut ei. Lienee tosiaan kyse noitten komponenttien laadusta ja valmistustavasta.
 
Paras taktiikka lienee se että käytän vanhoja kamoja päällä väh kerran puolessa vuodessa ja sitten lähinnä vain tarpeeseen. Eli suosin enempi uusia päivittäisessä käytössä. Tällä kestänee pisimpään kivikautiset rojut.
 
nightbird
11.02.2023 11:09:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaiken tuon sulakkeesta alkavan käynnistykertojen rajallisuuden lisäksi on muukin asia:
Muistipiirit (Flash) joissa on käyttis tallennettuna sekä käyttäjän omia parametrejä ovat varsinkin ikääntyessään herkkiä korruptoitumaan jonka jälkeen laite bugittaa startissa eikä käynnisty.
SD kortit: joissakin laitteissa on keksitty helppo tapa muistille, laitteen käyttis on tallennettu muistikortille , esim. 2Box rummut, tai sitten käyttäjän asetukset, snapshotit ovat tuollaisella sisäänrakennetulla kortilla, esim. Soiundcraft Si Sarja.
Nämä kortit ovat hieman epävarmoja bittien tallennuspaikkoja, Mm. kameran kuvia ei kannata niissä vuosia säilyttää koska osa niistä aivan varmasti on mennyt lukukelvottomiksi.
Akut: Osassa esim. työkalu-akkuja on sisäänrakennettua älyä jossa mm. on tallessa sallittujen latauskertojen määrä. Kun tuo täyttyy ei akkua saa henkiin edes kennonvaihdolla vaan se ongelmajäte.
Esim. Audin autoradioissa kaikki volumesäätimen muutokset ja joitain muitakin käyttäjän manöövereitä meni muistiin tallennukseen.Tuo muisti-tila kun täyttyi tuli merkkikorjaamokeikka, mahdollisesti jopa radion vaihto.
Eli siis valmistaja voi ohjelmoinnilla määritellä käyttöikää rajoittavia tekniikoita joka on hieman harhaanjohtavaa ja hieman petkuttamistakin, se ettei laitteen komponentit varsinaisesti rikkoudu....ammattipuolella noita ratkaisuja näkee hieman enemmän ja ne aiheuttavat lievää työllistymistä huolloille, ei tietysti välttämättä huono mutta kun ne ovat usein takuuasioita.
 
XTL
13.02.2023 01:49:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi merkittävä rasittaja on myös lämpö. Siihen ei hirveästi voi enää suunnittelun jälkeen vaikuttaa muuten kuin sillä että laitteella on tarvittava ilman kierto tai tila säteillä tai miten sen nyt on suunniteltu jäähtymään. Lämpö rasittaa aika monta komponenttia ja lämpeneminen ja jäähtyminen aiheuttaa laajenemisia. Pahempia ongelmia sitten tulee jos lämpö ei pääse liikkumaan ja jonkun paikan, osan tai laitteen lämpötila alkaa nousta kunnes jonkin paikan lämmönkesto loppuu.
 
Moni laite myös sippaa jos se on suunniteltu kierrättämään ilmaa kotelossa ja koteloon päätyy ajan kanssa tarpeeksi pölyä ym nöyhtää ja ilma ei enää kierrä lämpenevillä pinnoilla. Lämpötila nousee kunnes joku antaa periksi tai jarruttaa. Varmasti tuttu ongelma monelle tietokoneen tai pelikonsolin omistajalle.
 
nightbird
13.02.2023 11:24:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

XTL: Yksi merkittävä rasittaja on myös lämpö. Siihen ei hirveästi voi enää suunnittelun jälkeen vaikuttaa muuten kuin sillä että laitteella on tarvittava ilman kierto tai tila säteillä tai miten sen nyt on suunniteltu jäähtymään. Lämpö rasittaa aika monta komponenttia ja lämpeneminen ja jäähtyminen aiheuttaa laajenemisia. Pahempia ongelmia sitten tulee jos lämpö ei pääse liikkumaan ja jonkun paikan, osan tai laitteen lämpötila alkaa nousta kunnes jonkin paikan lämmönkesto loppuu.
 
Moni laite myös sippaa jos se on suunniteltu kierrättämään ilmaa kotelossa ja koteloon päätyy ajan kanssa tarpeeksi pölyä ym nöyhtää ja ilma ei enää kierrä lämpenevillä pinnoilla. Lämpötila nousee kunnes joku antaa periksi tai jarruttaa. Varmasti tuttu ongelma monelle tietokoneen tai pelikonsolin omistajalle.

 
Pitää paikkansa tietysti koskien niitä asioita joihin käyttäjä voi vaikuttaa kuten laitteen ilmanoton puhtaanapito.
Nykyisin lähes joka laitteessa on SMPS poweri jonka ensiöpuoli on aikamoinen lämmönlähde.
Jos tuon osaston komponenttien sijoittelu tai esim. tehonkestojen liian pieni vara on huono seuraa tuosta tietysti lämpökuorman vaikutusten kasvaminen. Joskus olen törmännyt aivan selvästi jälkeenpäin valmistajan lisäämiin tuulettimiin tuon takia.
Laitteiden räkkiin sijoittelu voi myös vaikuttaa, joissakin asennusohjeissa mainitut ohjeet tyhjän tilan jättämisestä laitteen ympärille tai yläpuolelle kannattaa ottaa myös todesta.
Käyttöympäristö vaikuttaa myös, pienten pubien "kyökin" puolen hyllyjen alle sijoitettu rasvassa uiva vahvistin/mikseri/matriisi ei välttämättä ole se pitkäikäisin.
 
Pelimonni
14.02.2023 07:46:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rutero79: Moi,
 
Yritin löytää tietoa muualta ja se on selvä että kulutus kuluttaa sähkölaitteetkin loppuun. Jotain tarkemminkin olisi kuitenkin hyvä tietää. Jotain tietokoneiden puolelta joku kertoi että käynnistykset ovat myös aina shokki laitteille, mutta onko tosiaan näin? Eli kannattaako mielummin pitää kitaravahrareita ja efektejäkin päällä kuin käynnistellä vähän väliä, tai ylipäätään vältellä käynnistyksiä?
 
Mikään ei tietty ole ikuista, mutta elektroniikan pitäis olla.

 
Kysymys eniten. Tietenkin se jos on aina täysiällä. Telkkari, tietokone kannattaa olla auki kun niitä käyttää. Yöksi kaikki kiinni. Ei stby, vaan sähköt pois.
Putkivahvistin haluaa olla kuumana vaikka sillä ei soitakkaan, se että jäähtyy, taas kuumuu syö putkia. Nyky digivehkeet, mikä syö. SE ETTÄ aina katkotaan virtakytkintä on off. Nyt tänä sähkönhintana ite paan kiinni aina yöksi jopa nettiboksin.
Huono käyttö syö laitteen kun laitteen loppuun. Hyvin käytettynä ne kestää.
 
Pääteputkisärö Marshallilla # Jos lahkeesi ei lepata, et ole vielä lähelläkään sitä.
nightbird
14.02.2023 09:22:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Isoissa studioissa joissa isot kalliit äänipöydät (entisaikaan näitäkin oli) pidettiin mikserit sähköissä 24h, esim. SSL, Calrec ym. Tasainen lämpö oli niille parempi kuin sen 5 metriä pitkän framen jäähtyminen ja taas lämpeneminen ja toiminnan stabiloituminen . VCA piiritkin voivat paremmin.
 
Pauli Lappalainen
14.02.2023 09:40:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

nightbird: Isoissa studioissa joissa isot kalliit äänipöydät (entisaikaan näitäkin oli) pidettiin mikserit sähköissä 24h, esim. SSL, Calrec ym. Tasainen lämpö oli niille parempi kuin sen 5 metriä pitkän framen jäähtyminen ja taas lämpeneminen ja toiminnan stabiloituminen . VCA piiritkin voivat paremmin.
 
Aika paljon on studio-, tieto-, keskusradio- ja muuta AV-tekniikkaa, jotka ovat olleet päällä vuosikausia. Ja jos tuollaisia erehtyy sammuttamaan on uudelleen käynnistyminen herran hallussa.
 
rutero79
14.02.2023 20:12:00
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sitä vielä näin ystävän päivän kunniaksi kysäisen, että helteellä varmaan kandee käyttää niitä laitteita jotka vähiten lämpenee? Jos esim. putkivahvari kerää kovasti lämpöä niin kandee käytttää jotain class-d laitetta mielummin. Ihan vaan säästääkseen sitä.
 
ituvirtanen
15.02.2023 00:10:01
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sanoisin, että väärä paikka säästää. Hyvin suunniteltu kestää Välimerellä ja Afrikan kuumuudessa, joten suomipoika soittaa vaan.
 
Kotisoittokoneet ja treeniksen romut kestävät sen kaksi tuntia soittoa viikossa / päivässä vuosikymmenet. Jos menemme noihin vanhoihin analogisiin studiopöytiin, lämpeneminen eli stabiloituminen käyttökuntoon tai mittauskelpoiseksi saattoi kestää tunteja. Sama koski studioitten valaisimia. Naksuminen oli aivan syvältä. Hakkuri- tai trankkupääte on käyttökunnossa sekunneissa. Putkiputkalla kestää vähän pitempään.
 
Oletko muuten keittänyt kaapelit toimintakuntoisiksi? The Cable Cooker on jokaisen itseään kunnioittavan audioihmisen välttämätön hankinta! Ei kai kukaan nyt raakana voi...?
https://www.thecablecooker.com/
 
Pelimonni
04.03.2023 07:27:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rutero79: Moi,
 
Yritin löytää tietoa muualta ja se on selvä että kulutus kuluttaa sähkölaitteetkin loppuun. Jotain tarkemminkin olisi kuitenkin hyvä tietää. Jotain tietokoneiden puolelta joku kertoi että käynnistykset ovat myös aina shokki laitteille, mutta onko tosiaan näin? Eli kannattaako mielummin pitää kitaravahrareita ja efektejäkin päällä kuin käynnistellä vähän väliä, tai ylipäätään vältellä käynnistyksiä?
 
Mikään ei tietty ole ikuista, mutta elektroniikan pitäis olla.

 
Kukapasitä runkkaa edestakaisin kokoajan vahvistinta.
Putket tykkää olla kokoajan joko kuuma on tai kylmät off.
Välitila runkkaaminen aiheuttaa stressiä, ja varsinkin hilaa kuluttaa.
Hehkujännite 6,3vac on yleisin hehkujännite kaikille putkille.
Vahvistin jossa on putkitasasuuntaus, ja alle 550 vac anodijännite
ei tarvi stbt kytkintä, missä ensin lämmitetään putkia ennen
anodijännitepurkausta, joka tulee heti. Jeo Fender keksimää,
kun säästi kaksi markkaa kalliista suotoelkoista.
 
Ite pidän päällä jos riedän että tänään vielä soitan. Olkoon niin kauan päällä.
 
Pääteputkisärö Marshallilla # Jos lahkeesi ei lepata, et ole vielä lähelläkään sitä.
Pelimonni
04.03.2023 07:28:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pelimonni: Kukapasitä runkkaa edestakaisin kokoajan vahvistinta.
Putket tykkää olla kokoajan joko kuuma on tai kylmät off.
Välitila runkkaaminen aiheuttaa stressiä, ja varsinkin hilaa kuluttaa.
Hehkujännite 6,3vac on yleisin hehkujännite kaikille putkille.
Vahvistin jossa on putkitasasuuntaus, ja alle 550 vac anodijännite
ei tarvi stbt kytkintä, missä ensin lämmitetään putkia ennen
anodijännitepurkausta, joka tulee heti. Jeo Fender keksimää,
kun säästi kaksi markkaa kalliista suotoelkoista.
 
Ite pidän päällä jos riedän että tänään vielä soitan. Olkoon niin kauan päällä.

 
Hyvää riedoa. heh.
 
Pääteputkisärö Marshallilla # Jos lahkeesi ei lepata, et ole vielä lähelläkään sitä.
Pelimonni
04.03.2023 07:34:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pelimonni: Hyvää riedoa. heh.
 
42 vuotta olen soittanut skebaa ja melkein kokoajan putkivahvistimilla. On ollut todella monia merkkejä, eli tiedän mitä ne on syönyt.
Yksi etuputki, oli ecc83 robot stud Marsusta toinen putki menetti voimaa.
10 markkaa maksoi maksaa 9 euroa eli sama. Ikuisia nuo on etuputket lähes aina.
Jos minä olen elinaikani saanut yhden etusen rikki, on se jo hyvin.
 
Pääteputket on eriasia, pitää osata biasoida, ja kaiutinmuuntaja ,kaiutin sama ok.
 
Pääteputkisärö Marshallilla # Jos lahkeesi ei lepata, et ole vielä lähelläkään sitä.
Pelimonni
11.06.2023 20:08:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rutero79: Moi,
 
Yritin löytää tietoa muualta ja se on selvä että kulutus kuluttaa sähkölaitteetkin loppuun. Jotain tarkemminkin olisi kuitenkin hyvä tietää. Jotain tietokoneiden puolelta joku kertoi että käynnistykset ovat myös aina shokki laitteille, mutta onko tosiaan näin? Eli kannattaako mielummin pitää kitaravahrareita ja efektejäkin päällä kuin käynnistellä vähän väliä, tai ylipäätään vältellä käynnistyksiä?
 
Mikään ei tietty ole ikuista, mutta elektroniikan pitäis olla.

 
Jostain luin, että alle 15 minuuttia ei kannata sammuttaa putkivahvaria stby tilaan, niin teen ite aina . Kitaran vola ja vahvistimen vola kiinni. Putket alkaa myrkyttyyn, jos niissä on vain hehkujännite. Aina vahvistin auki.
 
Pääteputkisärö Marshallilla # Jos lahkeesi ei lepata, et ole vielä lähelläkään sitä.
Pelimonni
10.09.2023 03:19:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Samuli kommentoi ansiokkaasti. Heitän soppaan muutaman lusikan sekaan.
 
Hehkulamppu on yksinkertainen tuote, joka sähköä saadessaan hehkuu ja tuottaa lämmön ohella pienen määrän valoa. Hehkulampun käyttöikä on vuoden verran (tunti aamulla, kaksi illalla). Lanka käy todella kuumana ja toimiessaan hehkuminen kuuluu asiaan. Katkaisijan kääntämisen yhteydessä langan läpi kulkee virtapiikki, joka on yleinen syy langan katkeamiseen jossain vaiheessa käyttöikää.
 
Koska katkeaminen on selvässä yhteydessä piikkivirran suuruuteen, voi katkaisijan yhteyteen panna vaikka VDR:n (voltage dependent resistor), joka estää piikit. Näin on saatu aikaan niin kutsuttu soft start. Eteisessäni oli yksi halogeenivalokokonaisuus käytössä 12 vuotta, kunnes möin huushollin pois. Yksi halogeeni piti koko aikana vaihtaa seitsemästä. Saattavat olla käytössä edelleen uudella asukilla. Liitäntälaite oli suunniteltu hyvin. Kokonaisuus oli hieman parempi ja arvokkaampi kuin Ikean Kiinan ritsat.
 
OK, on siis mahdollista tehdä hyvä. Se tosin maksoi enemmän. Kannattiko? Korkeassa tilassa ehdottomasti. Samaten syttyminen ja sammuminen näyttivät hyvältä: rauhallisesti päälle ja himmeten pois.
 
Menet kauppaan ostamaan vahvistimen. Ostatko rahalla vai halvalla? Tuleeko keikkakäyttöön vai sängyn laidalle. Kiinalainen vai jotain muuta? Mikäli panostat - syystä tai toisesta - enemmän, saat luultavasti kestävämmän koneen, jota on testattu ja rääkätty ennen markkinoille menoa edes vähän. Laitteen testaus ja harkittu suunnittelu maksavat.
 
Kuluttaja äänestää ja tekee valintansa lompakollaan. Satsasin aika monta vuotta sitten hyvään vahvistimeen (Glockenklang Soul), jolla keikkailen ja treenaan jatkuvasti. Maksoi joskus enemmän mutta vuosikustannus laskee koko ajan. Kerran avasin puhdistaakseni sen mutta onneksi treeniksellä ei saa polttaa, ja siellä siivotaankin. Valmistaja vastaa kysymyksiin lyhyellä viiveellä.
 
Halpa ja hyvä on edelleen kaksi eri laitetta.


Aivan kauhian viisaita sanoja. Itellä 39 vuotias AEG pyykkikone, vaikka kerran hakkasin sen lommolle raivoissani. Edelleen , loppuelämän kampe keviästi. Autoni Corolla-89, eipä tuossa juuri vikoja ole ollut. Aina katastuksesta läpi. Nykytietokonekamppeet on tehty hajoamaan.
 
Pääteputkisärö Marshallilla # Jos lahkeesi ei lepata, et ole vielä lähelläkään sitä.
nightbird
10.09.2023 11:26:35 (muokattu 10.09.2023 11:35:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pelimonni: Aivan kauhian viisaita sanoja. Itellä 39 vuotias AEG pyykkikone, vaikka kerran hakkasin sen lommolle raivoissani. Edelleen , loppuelämän kampe keviästi. Autoni Corolla-89, eipä tuossa juuri vikoja ole ollut. Aina katastuksesta läpi. Nykytietokonekamppeet on tehty hajoamaan.
 
Jos puhutaan läppäreistä kotikäytössä vaikuttaa kestoon myös käyttötottumukset.
Jos esim. on tottunut pyörittämään läppäriä makkarissa vaikkapa peiton päällä
on se aika huono combo.
Läppärissä on pohjassa koroketassut tai itse akkupaketti nostaa takareunaa ylös
jättäen pohjan tuuletusreiät vapaiksi ilmankierrolle.
Tämä siis kovalla alustalla esim. pöydällä tai muulla käyttöalustalla.
Pehmeä alusta tukkii nuo tuiki tärkeät reiät.
Makkarikäyttäjien kannattaa hankkia sille läppärille jokin aluslevy jonka päällä käyttää. Tämä vain yhtenä esimerkkinä tuulettumisen välttämättömyydestä.
Lisäksi esim. nykykäytäntö piilottaa kodinkoneita, esim.kylmäkoneet kalusteisiin.
Jos ei ole jätetty rakoja tarpeeksi ei jäähdy tarpeeksi ja käyttöikä lyhenee
 
LaMotta
10.09.2023 11:27:14
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Valmiustilassa pito.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
pulisong
19.12.2023 21:14:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alijännite.
 
Soittakaa mitä haluatte, mä soita mitä sattuu irtoomaan.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «